logo

MEB ÖĞRETMEN DİZİSİNİ İZLEDİ Mİ?

MEB ÖĞRETMEN DİZİSİNİ İZLEDİ Mİ?

MEB ÖĞRETMEN DİZİSİNİ İZLEDİ Mİ?

Fox TV’de yayınlanan “Öğretmen” dizisi hakkında daha önce kısa bir değerlendirmede bulunmuştuk. Kurduğumuz cümlelerin ön yargının esaretinde kanaate dönüşmemesi için dizinin birinci bölümünü izleyeyim istedim. Mucize Doktor dizisinden sonra ikinci bir uyarlama dizi olarak seyircisiyle buluştu öğretmen dizisi. 

Belli ki Akedemya ’da bilimsel çalışma hırsızlığı olarak tanımlanan intihal, sanat sektöründe aynı tepkiyi almıyor. 6 Ocak 2019 tarihinde yayınlanan Mr. Hiiragi’sHomeroom isimli Japon diziden uyarlanan “Öğretmen” dizisi ile kendisi  “Uyarlama”  olan Fox  TV’nin neyi hedeflediği ayrı bir tartışma konusu olmakla birlikte bir başka merakım; TV’lere malzeme olan mesleklerin sahibi yok mudur?

Algının gerçeğin önüne geçtiği dijital dünyada saygınlığını muhafaza etme hususunda titizlenmemiz gereken mesleklerin başında gelen öğretmen eğer bir senaryoda özne olacaksa  evvelemirde MEB’in süzgecinden geçmesi gerekmez mi?

Ekranlarda herkesin izleyebildiği, konusu eğitim veya öğretmen olan yapımların kaçının gerçeği yansıttığı, öğretmen saygınlığı noktayı nazarından hangisinin doğru senaryo olduğu, pedagojik açıdan kritiğinin yapıldığı kocaman bir sorun olarak duruyor. Mesela RTÜK konusu din algısı olduğunda Diyanet’le, Doktor mesleği etrafında örgülenen bir senaryo olduğunda Sağlık Bakanlığı ile öznesi öğretmen olan bir film ya da dizi olduğunda MEB ile görüş alış verişinde bulunuyor mu?

Bazen soruyu tersten sorunca doğru cevaba ulaşmak kolay olur. Öğretmen dizisi bağlamında RTÜK’ e sorduğumuz soruyu MEB’e yöneltelim:

MEB, öğretmen dizisini gündemine almış mıdır?  Dizinin kahramanı Akif öğretmenin uygulamalarının gerçek hayatta karşılığının olup olmadığı, öğretmenini hakkında kifayet miktarı bilgisi olmayan, okula getirip götürdüğü malzeme hakkında fikri olmayan bir yönetici hayatın olağan akışı içerisinde mümkün müdür*

Reyting uğruna şiddetin ve terörize eylemlerin bir yöntem olarak kullanılabilmesi ekranda olunca makul karşılanabilir mi? Dijital dünyanın esaretinden çocukları korumamızın gerektiği bir vasatta sosyal medyada görünür olmayı her şeyden üstün gören bir okul yöneticisi bizim gerçeğimizi mi yansıtmaktadır?

Duygusuz bir nesli eleştiren, farkında olmadan verilebilecek zararı uç bir vaka üzerinden anlatan, ikinci bölümün fragmanından anlaşılacağı üzere polis ile de irtibatı muhtemel bir eylemin kahramanı olarak Akif öğretme , numaradan da olsa bir öğrencisini bıçaklama sahnesiyle maarif dünyamıza  ne katacak göreceğiz..

Bardağın dolu tarafından baktığımızda bir öğretmen olarak beni mutlu eden görüntüyü paylaşmam gerekiyor. Sendika olarak yıllardır 12 Eylül darbe yönetmeliği ile öğretmene üniforma giydiren zihniyetle mücadele ediyoruz. Kılık kıyafet dayatmasına dur demek için sivil itaatsizlik eylemi yapıyoruz.  Kimimiz sakal bıraktık, kimimiz ise kravatı çıkardık bu yüzden. Kadın çalışanlar üzerindeki inancı yok sayan yasağı ortadan kaldırılması ile yetinmedik ve erkek çalışanlar üzerindeki yönetmelik baskısını ortadan kaldırmak için hep birlikte gayret ediyoruz. Hem Akif öğretmen hem de okulyöneticisi olan oyuncuların bizim bu mücadelemize katkı sunan kıyafet seçimlerini de ayrıca tebrik ediyoruz.

Bir bölüm üzerinden kısa değerlendirme ile iktifa ettiğimiz Öğretmen dizisi üzerinden kafamıza takılan bazı soruları da paylaşmam gerekir:

Dizi çekiminde kullanılacak okul için onay verilirken dinin senaryosuna bakılmış mıdır?

MEB bu diziyi pedagojik açıdan ele alarak, çocukların ruh dünyasında oluşturacak hasar, toplumda oluşturacağı öğretmen algısı açısından bu diziyi yakın tartışmayı düşünmekte midir?

İdris ŞEKERCİ
Eğitim Bir Sen İstanbul 6 Nolu Şube Başkanı

Etiketler: » » » » » » » » » » » » »
1540 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.