logo

Mecid Mecidi’nin “Hz. Muhammed (s.a.v.): Allah’ın Elçisi” Filmi Üzerine

Mecid Mecidi’nin “Hz. Muhammed (s.a.v.): Allah’ın Elçisi” Filmi Üzerine

Mecid Mecidi’nin “Hz. Muhammed (s.a.v.): Allah’ın Elçisi” Filmi Üzerine

hz-muhammed-allahin-elcisi

Hasbahçe Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ayetullah Coşkun, İranlı yönetmen Mecid Mecidi’nin 28 Ekim’de vizyona giren “Hz. Muhammed: Allah’ın Elçisi” filmini değerlendirdi.

Filmde, Hz. Muhammed (s.a.v.)’in çocukluk çağı gösterilmekdir. Hazreti Muhammed (s.a.v.)’in çocukluğu ve gençliği Müslümanlar tarafından tam olarak bilinmez. O bakımdan çocukluğunda neler yaşamış, başından neler geçmiş ne gibi mucizeler olmuş, Muhammedül Emin sıfatını nasıl almış bunu bu filmde görebilirsiniz.

Filmde Hz. Muhammed’in karşılaştığı zorlukları anlatıyor. Doğmadan önce babasını daha sonra annesini sonrasında dedesini ve sevdiklerini kaybeden Hz.Muhammed (s.a.v.)’in düşmanlara karşı ilahi bir el tarafından korunduğu teması son derece naif bir dille işlenmiş. Hz. Muhammed (s.a.v.)’in Mekke cahiliyesine karşı olan merhamet eksenli duruşu güzel örneklerle anlatılmış. Yeni doğmuş kız çocuğunu “erkek değil” diye gömerek öldürmeye çalışan öfkeli babayı durdurup “bak gözleri sana benziyor, kız çocuğu rahmettir” diyerek durdurması, sonrasında çağının zulmünü merhametiyle nasıl yeneceğinin adeta ilk işareti olarak sunuluyor. Mağdur ve mazlumlara su taşıyan, bir dikeni bile incitmekten kaçınan bir peygamberin çocukluk hayatı anlatılmış.

Filmde Hristiyan ve Hint müziği kullanılmış, bizim alıştığımız ya da beklenti içerisinde olduğumuz müzikler kullanılmamış. Tasavvuf müziği kullanılması daha doğru olurdu. Filmin öncelikli kitlesinin Batı dünyası olduğunu da söylemeden geçemeyeceğim.

Filme bilgi açısından baktığımızda bir sıkıntı yok, hepsi İslam tarihinde olan şeyler. Efendimizin sırtı, saçları ve eli gösterilmesini doğru bulmadım. O’nun, çocukluk dönemi bile olsa tasvir edilmesini saygısızlık olarak görüyorum. Bu kapı bir kez aralandığında ardından başka girişimlerin olabileceği kaygısını da taşımaktayım. Konuşmalarını ise alt yazı şeklinde verdiler ki doğru olanda buydu. Mecid Mecidi’nin filmi yaparken, Peygamberimizin (s.a.v.) çocukluk dahi olsa resmedilmesinin sanatsal bir getirisinin olmayacağını, bunun filme bir şey katmaktan ziyade eksilteceğini görebilmesini de isterdim.

Mecidi, filmde yer verdiği sahnelerle merhamet, adalet, eminlik mesajlarını ön plana çıkararak bu amacını gerçekleştirmek için uğraş vermiş. Kölelik itirazı, kız çocuklarının diri diri toprağa gömülmesi, kadınların değeri, sosyal adalet ve merhamet gibi sorunları etkileyici sahne ve diyaloglarla aktarmaya çalışmış.

Çocukluk bölümünden sonra ikinci ve üçüncü bölüm olarak gençlik ve peygamberlik bölümlerini de çekmeyi planlayan Mecidi’ye başarılar diliyor. Bu filmleri Peygamber Efendimizi resmetmeden çekmesini beklediğimizi de söylemek istiyorum.

Bu filmi 13-15 yaş üstü herkesin seyretmesinden yanayım ama bir ÇAĞRI filmi gibi de olmadığını bilmenizi ona göre seyretmenizi tavsiye ederim. Filme karşı karalama kampanyası yaparak abartı eleştirileri yapanları da yanlış buluyorum. Daha iyisini yapabilen varsa buyursun yapsın…

Selam ve Dua ile

2074 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.