logo

Mevlüt Haliloğlu: Bilgi Bir Güçtür

Mevlüt Haliloğlu: Bilgi Bir Güçtür

Mevlüt Haliloğlu: Bilgi Bir Güçtür

Mevlüt Haliloğlu-Ayetullah Coşkun Röportaj

Kağıthane İlçe Müftüsü Mevlüt Haliloğlu ile camilerimizi ve projelerini konuştuk…

Her an insanlarımızla birlikteyiz. İnsanlarımızın kendisi ile barışık, yaratanı ile barışık, çevresiyle barışık bir hayat yaşaması için mutlu insan, mutlu Müslüman, iyi insan, iyi Müslüman ve iyi vatandaş olma hedefinde ne gerekiyorsa bunu yapma gayreti içersindeyiz…

Mevlüt Haliloğlu Kimdir?

Kağıthane Müftüsü Mevlüt Haliloğlu

1963 Çankırı İli, Kurşunlu İlçesi, Çaylıca Köyü doğumluyum. Yedi çocuklu bir ailenin beşinci çocuğuyum. İlkokulu Çaylıca Köyünde bitirdim. İlkokuldan sonra iki yıl Kur’an Kurslarında okudum. 1975 yılında Ankara’da yeni açılan Çankaya (Mamak) İmam-Hatip Lisesinde bir yıl okudum. 1976 yılında Bolu, Gerede İmam-Hatip Lisesine ikinci sınıftan başlayıp 1983 yılında mezun oldum. 1988 İzmir 9 Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunuyum. Üniversite yıllarında Kastamonu, Daday’da 3 ay, İzmir’in Güzelbahçe İlçesinde bir yıldan fazla vekil imamlık yaptım. 1988 yılında mezun olduktan sonra İzmir Merkezde İmamlık görevine başladım. Müftülük ve Vaizlik sınavına kazanarak Ankara Çamlıdere’de vaiz olarak göreve başladım. 1991-1993 yıllarında Tunus’ta eğitim aldım araştırmalarda bulundum. 1993 yılında bedelli olarak askerliğimi yaptım. 1994 yılında Ankara İlahiyat Fakültesinde Yüksek Lisansımı tamamladım. 1995 yılında Ankara Merkeze Merkez Vaizi olarak bir yıl görev yaptım. 1996 yılında Diyarbakır Çüngüş İlçesinde 2,5 yıl müftülük yaptım. 1998 yılında İzmir’in Kiraz İlçesine naklen müftü olarak atandım. 2001 yılında İzmir Merkeze Müftü Yardımcısı olarak göreve başladım. Diyanet İşleri Başkanlığının açtığı sınavları kazanarak 2015 yılında Avustralya Melbourn’e Diz Hizmetleri Ataşesi olarak göreve başladım. Dört yıl görev yaptıktan sonra 2009 yılında Aydın’ın Söke İlçesine Müftü olarak göreve başladım. 2012 yılı Kasım ayından itibaren Kağıthane İlçesinde Müftü olarak görev yapmaktayım. Evli ve iki çocuk babasıyım.

akabe camii

Kağıthane’de kaç cami var, yapımı devam eden camilerimiz var mı? Kağıthane’nin yeni camilere ihtiyacı var mı?

Kağıthane’mizde 77 camimiz var. Her mahallede camimiz var lakin bir mahallemizde cami yok. Oda Gültepe Mahallesidir. Gültepe Camii var ama o cami Telsizler mahallesine bağlıdır. En çok camimizin olduğu mahalle Talatpaşa Mahallemizdir. Sonra Hamidiye Mahallesi, Seyrantepe Mahallesi ve Sanayi Mahallesi geliyor. Sanayi Mahallesinde 7 camimiz vardır. Kağıthane’de devam eden iki yeni camimiz var. Biri Nurtepe Sosyal Tesislerinin yanında Akabe Cami kaba inşaatı bitmek üzere. İkincisi Başak Konutlarının altında Ebu Hureyre Kız Kuran Kursunun yanında Anadolu caddesinin üzerinde yapılan küçük bir camimizdir. Camimiz tamamladı yakın zamanda ibadete açılacaktır. Kağıthanemizin nüfusu 430 bindir. Kağıthane’de 5 bin kişiye bir cami düşüyor. Cuma namazlarında camilerimiz almıyor taşıyor. 90 bin üzerinde Cuma cemaatimiz var. Belli yerlerde camilerimize ihtiyacımız var. Zaman içerisinde yeni camiler yapmaya çalışacağız.

Kağıthane’de Kaç Kur’an Kursumuz var?

Kağıthane’mizde 35 Kur’an Kursumuz var. Kur’an Kursları A,B,C,D diye sınıflara ayrılıyor tıpkı camilerimiz gibi. Kağıthane’de A Grubu büyük Kur’an Kurslarımız yok B grubu Kur’an kurslarımız var bunlar yatılı olup hem de hafızlık yapılmaktadır. Bunlar Gültepe, Emniyet Evler, Hamidiye, Barbaros Kur’an Kursları ve Mareşal Fevzi Çakmak Yatılı Hafızlık Kız Kur’an Kursumuzdur. Bunların dışında C grubu ve D grubu Kuran Kurslarımızda vardır. D grubu Kur’an Kurslarımız bir ihtiyaç varsa açılan kurslarımızdır. Yapımı tamamlanmak üzere olan Anadolu Caddesindeki Ebu Hureyre Kız Kur’an Kursunda da hafızlık yapılacaktır. Yapımı devam eden İmam-ı Azam Camiinin altındaki Kur’an Kursumuzla beraber sayımız 40’a ulaşacaktır. Bunları yanı sıra önümüzdeki sene 4-6 yaş grubuna hitap edecek Ana Okulu Kur’an kurslarımız açılacaktır.

akabe cami

500 bin nüfuslu ilçede kaç kişi görev yapmaktadır?

Kağıthane’de 77 camimizden 24’ünde çift görevli olarak imam ve müezzin var. Bunlar B grubu camilerimizdir. Kağıthane’de A grubu camimiz yok. B grubu camilere örnek verecek olursak Sanayi Mahallesi Merkez Camii, Çağlayan Camii, Seyrantepe Camii gibi. Diğer 53 camimiz C grubudur. Orda tek İmam görevlidir müezzin yoktur. Arzumuz C grubu camilerde de ikinci bir görevli olmasıdır. Ama devletimizin imkânları doğrultusunda biranda olacak şeyler değildir.

Kağıthane Müftüsü Mevlüt Haliloğlu

Engelli vatandaşlarımızın ibadetini kolaylaştırmak için camilerimiz de ne gibi çalışmalar yapıldı yada yapılacak?

Engelli vatandaşlarımızın camilerimize ve Kur’an Kurslarımıza rahat girip ibadet yapabilmesi için çalışmalarımız var. Kağıthane’miz biliyorsunuz coğrafi olarak dereli tepeli bir yer. Camilerimiz yapılırken engelli vatandaşlarımıza uygun olarak yapılmamış. Yeni yapılan camilerimiz engelli vatandaşlarımızın girebileceği şekilde yapılmaktadır. Diğer camilerimizde de bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Cami girişlerine imkânlar doğrultusunda rampalar ve asansörler yapıyoruz. Din görevlisi arkadaşlarımızla ve dernek başkanları ile bu konuları sık sık görüşüyoruz. Bu konuda bir bilinç oluşturuyoruz. Olmamasından da üzüntü duyuyoruz. Gayretimiz var ama tüm camilerimiz buna uygun değil. Camilerimizi engellilere uygun hale getirmek için gayret içindeyiz. İnşallah zamanla hepsini tamamlayacağız.

Kağıthane-Müftülüğü-Din-Görevlileri

Nasıl bir din görevlisi profili görmek istiyorsunuz? Kağıthane ile ilgili çalışmalarınız ve projeleriniz var mı? Neler yapmayı planlıyorsunuz?

Bizim görevimiz halkımızı inanç, ibadet ve ahlak konusunda aydınlatmaktır. Bu hem cami içinde hem de cami dışında aydınlatmaktır. Cami içinde insanlara ibadetlerini yapmaları için imamet görevi, hitabet görevi, vaaz, irşat hizmetleri, yaz kuran kursları olduğu gibi ve kuran kurslarımızda bir yaygın eğitim kurumu olarak kuran kursu faaliyetimiz vardır. Cami dışında insanlarımızın tabiri caizse doğumundan ölümüne kadar, bize ihtiyaç duydukları her bir dini konuda onlara yardım etme gayreti içindeyiz.

Din görevliliği, cami görevlisinin vazifesi sadece cami içinde namaz kıldırmak değildir. Cami içindeki bu hizmetlerimizin yanında, Kuran Kursu faaliyetlerimiz de vardır. Kuran Kurslarımıza katılan kursiyerlerimiz muhtelif yaşlarda; içlerinde orta yaşta hatta 70-80 yaşlarında annelerimizde var. Buralarda dini bilgiler ve kur’an öğrenmeleri yanında sosyal olarak, psikolojik olarak da rehabilite oluyorlar, rahatlıyorlar. Kağıthane’de Aile İrşat Büromuz var. Buranın amacı sağlıklı bir aile yuvasının kurulmasını sağlamak, kurulan yuvaların sağlıklı bir şekilde devam etmesine katkı sağlamaktır. Problemli ailelere yardımcı olmak. Bu konuda seminerler düzenlemek. Bir takım sıkıntılı olanların dertlerine çare bulmaya çalışmak. Aile İrşat Büromuz, telefonla arayan kardeşlerimizin dertlerini dinler, onlara tavsiyede bulunur. Lüzum üzerine doktorlara, psikologlara yönlendirirler. Kağıthane’de bulunan sevgi evlerine her hafta düzenli olarak görevlilerimiz giderler. Orda ki çocuklara abilik yaparlar ablalık yaparlar. Hastanelere ziyaretlere gideriz. Şehit ve gazilerin yakınlarını ziyarete gideriz. Vefat eden yakınların taziyelerine gideriz. Engelliler Derneği ve diğer STK’ları ziyaret ederiz. Yani insanı merkez alan insana hizmet eden bütün STK’larla temas halindeyiz. Birçok projede Kaymakamlıkla, Belediyemizle birlikte hareket ediyoruz.

Sadabad Camii Kağıthane

Camilerimizin bugünkü durumu nedir?

Kağıthane’de 77 camimizden ikisi tarihi camidir; Sadabad Camii ve Daye Hatun Camii. Bu iki tarihi camimiz restorasyonla yenilenmiştir. Kağıthane’deki genel binaların durumu ne ise bizim camilerimizin durumu da odur. Yeni yapılan camilerimiz dışında Kentsel dönüşümle birlikte yenilenmesi gereken bazı camilerimizde vardır.

Kağıthane Kutlu Doğum Programı

Önümüz yaz tatili çocuklara yönelik ne gibi sosyal veya kültürel etkinlik düşünüyorsunuz?

Okullar tatil olduktan bir hafta sonra yaz kurslarımız başlıyor. Bu sene yaz kursları ile birlikte Ramazan Ayı aynı zamana rastlıyor. Şimdiden biz onun hazırlığı içindeyiz. Yaz kursları başlayınca camilerimiz ayrı bir bayram havası oluyor. Hiçbir yaş sınırlaması da yok. Yaz kursuna gelen öğrencilerimizi yaş durumuna göre, bilgi seviyesine göre sınıflandırırız. Bizim görevlilerimizin sayısı buna yetmez. Diyanet İşleri Başkanlığımız ilahiyat mezunu olan görevlileri tayin eder. Haftada beş gün günde üç saat olmak üzere onlara dini bilgiler ve kuran dersi veririz. Bu dersler Diyanet İşleri Başkanlığının müfredatı üzerine olur. Kurslarımızda sabah 9-12 yada 10-13 saatleri arası dersler verilmektedir. Yaz kurslarında eğitim gören öğrencilerimizi öğleden sonra Kağıthane’deki Spor Salonlarına gerekli izinler aldıktan sonra götürüp spor yapmalarını sağlarız.

Kağıthane halkından beklentileriniz ve istekleriniz nelerdir?

Bizim sivil yönümüz resmi yönümüzden daha ağır basar. Çünkü biz belli saatler hizmet ederiz diğer saatler hizmet edemeyiz diyemeyiz. Bizler vatandaşlar için varız. Mezhep, meşrep, ırk ayrımı yapmayız. Herkesi kucaklarız. Hatta Gayri Müslimlere bile hoşgörü ile bakmaktayız. Bizim dini anlayışımızda bu var. Çeşitli faaliyetler yaptığımızda ailecek bu konferanslarımıza katılım göstermelerini bekliyoruz. Bizlerden çeşitli konularda konferans yapılması için camilerde kurslar açılması için talepte bulunurlarsa biz elimizden geleni her zaman yaparız ve gerçekleştiririz. Vatandaşlarımızdan açılacak olan yaz kuran kurslarımıza çocuklarını göndermelerini arzu ediyoruz. Çocuklarımızın dini bilgilerini öğrenmeleri için ailelerden bu konuda bizlere de yardımcı olmasını istiyoruz. 

Mevlüt Haliloğlu Hasbahçe Gazetesi Röportaj

Hasbahçe Gazetesi okurları için son olarak neler söylemek istersiniz?

Basın, Faaliyetlerinin duyurulması, kültürel, dini, sosyal ve pek çok alanda insanların hem bilgilenmesi hem haber alması hem de iletişimin sağlanmasında son derece önemli bir unsur ve önemli bir güçtür. Basında insan için toplum içindir. Basında insanımıza güzel hizmet ettiği onları güzel şeylere yönlendirdiği ve onlara yardımcı olduğu müddetçe güzeldir. Aylık çıkan bu gazetenizi Kağıthane’deki yapılan faaliyetleri öğrenmemiz, STK’ların yaptığı faaliyetleri vatandaşlara duyurmanız ve Kağıthane’mizin, İstanbul’umuzun kültürel, dini, sosyal konulardaki duyarlılığını paylaşmanız insanlarımıza bunu iletmeniz açısından önemli bir görev yaptığınızı düşünüyorum. Bunun için sizlere teşekkür ediyor, tebrik ediyorum.

Bilgi Bir Güçtür. Hepimizin bütün toplumun bilgilenmesi ve bilgiyi paylaşması gerekir. O bakımdan bir gazete bunun bir aracıdır. Bundan dolayı da ayrıca teşekkür ediyorum.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
3555 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.