logo

Muhammet Çayır: Kağıthane Eğitimde de büyüyor

Muhammet Çayır:  Kağıthane Eğitimde de büyüyor

Muhammet Çayır:  Kağıthane Eğitimde de büyüyor

Muhammet Çayır Hasbahçe Gazetesi

Kağıthane İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhammet Çayır ile Eğitim Sistemini ve Okulları konuştuk…

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Muhammet Çayır Kimdir?

1958 Karaman, Ermenek doğumluyum, ilkokulu Ermenek’te, Orta ve Lise tahsilimi Konya İmam Hatip Lisesinde, Üniversite tahsilimi de Konya Selçuk Üniversitesi Matematik bölümünde tamamladım. 1982 yılında Kağıthane İHL’nde matematik öğretmeni olarak çalışma hayatıma başladım. Beş yıl öğretmenlikten sonra on yıl öğretmenliğe ara verip ticaretle uğraştım. Ardından Milli Eğitime dönüp çeşitli okullarda öğretmen ve idareci olarak görev yaptım. Kağıthane İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Şube Müdürü olarak çalıştıktan sonra Fatih Kız AİHL’nde Müdürlük görevinde bulundum. Şimdi de Kağıthane İlçe Milli Eğitim Müdürü olarak görev yapmaktayım. Kağıthane’de oturuyorum. Evliyim ve 3 çocuk babasıyım.

2014-2015 Eğitim-Öğretim yılına başladığımız şu günlerde sizce ilçemizin eğitim adına en büyük sorunu nedir?

Daha önce ki Eğitim-Öğretim süreçlerinde, öğrenciler için genelde “dayak cennet çıkma”, “eti senin kemiği benim” gibi sözlerle dayak eğitimde bir metot olarak kullanılıyordu. Bundan 12-13 sene önce, Milli Eğitim Bakanlığı çocukları şartlar ne olursa olsun dövmeyeceksiniz dedi ve bu sağlandı. Sonra devlet 2. Büyük uzun adımı attı. Çocuklar bahçede, kantinde, koridorda, lavabolarda sağda solda kendinden daha büyük çocuklarla itilip kakılarak, arsızlaştırılarak büyümesin diye 4+4+4 eğitim sistemine geçip okul binalarını da ayırdı. Bunun faydası çocukların özgüven içersinde, yaşıtlarıyla, itilip kakılmadan, birey olarak büyümeleri, daha bağımsız, lider vasıflarını öne çıkarabilecek çocuklar olacak olmalarıdır. Bunun faydasını ilerde insanlar çok bariz şekilde çocuklarında görecektir. Ama şuanda vatandaş evinden biraz daha uzak okullara gidip gelmek zorunda kaldı durum böyle olunca da ayağının alıştığı yerden başka yere gitmek velileri biraz zorladı. Bunun yoğunluğunu yaşıyoruz. Velilerimiz yeni duruma alışamadılar ve bunun getirdiği bir telaş var. Bu kazanımları da velilere doğru şekilde izah edilmesi gerekiyor. İkincisi, TEOG’la ilgili sistem, 9.sınıf öğrencilerinin çoğunu sistem kendi istedikleri yerlere yerleştirdi. Ancak tercihleri yaparken başta bilinçli tercih yapmadığı için ya da okulun evine uzaklığını, ulaşım imkânlarını, okulun içinde ki bölümleri, alanları, iş imkânlarını araştırmadan tercih yapan velilerimiz yaptıkları tercihlerden memnun kalmadılar. Bazı öğrenciler de okulların kod numaralarını yanlış yazdıkları için Konya’da, Maraş’da, Sivas’da bulunan okullara yerleştirildiler. Bu hatanın sistem üzerinden düzeltilmesi zaman aldı. TEOG’un bu sene ilk olması hasebiyle vatandaşın yaşadığı belirsizlik var ama bunlar çözülecek. Bu senenin önemli sorunları bunlardır.

Okul öncesi eğitimde okullaşma oranını artırmak için ne gibi projeleriniz var? İlçemizin, okul öncesi eğitim de okullaşma oranı nedir?

Kağıthane’de okul öncesi okullaşma oranı bu yıl yüzde 65 olarak İstanbul ortalamasının üzerindedir. Ancak bu orana çeşitli dernek vakıf sivil toplum örgütlerinin kendi bünyelerinde bulunan ana okullarınıda dahil ettiğimizde bu oran daha da yükselmektedir. Çağdaş Yaşam Eşref ve Sadullah Kıray, Anaokulumuzda kreş sınıflarımızda var. Halen anasınıflarımızda talep olması halinde boş yerlerimiz var kayıt alınabilmektedir.

Eğitim sistemiyle ilgili geçmişe oranla büyük değişiklikler oldu. Örneğin şu “akıllı tahtalar” Hâlâ “kara tahta-tebeşir” kullanan okul var mı Kağıthane’de?

Fatih projesi diye bahsettiğimiz akıllı tahtalar Liselere takıldı. Ortaokullarda takılma çalışmaları devam ediyor. Akıllı tahta olmayan sınıflarımızda da projeksiyon ve bilgisayar destekli eğitime geçiliyor. Dolayısıyla Kağıthane’de kara tahta tebeşir dönemi kapanmıştır.

Teknik bilgiler edinmek de isteriz. Kağıthane’de şu an kaç okulumuz var, hangi branştalar? Bu konuda sayısal verileri bizimle paylaşabilir misiniz?

Kağıthane’mizde 2 adet Anaokulu (Çağdaş Yasam Eşref ve Sadullah Kıray Anaokulu ve Hamidiye Anaokulu. Kapasitesi 450’dir), 2 adet Özel Eğitim Okulları, 31 adet İlkokul, 30 adet Ortaokul ve 15 adet Lise bulunmaktadır. Ortaöğretim branşlarımız: Mesleki ve Teknik Lise ( Sağlık Meslek Lisesi, Teknik Lise, Kız Meslek Lisesi ) Çok Programlı Anadolu Lisesi, Anadolu Lisesi, Kız ve Erkek Anadolu İmam Hatip Liseleri vardır. Okullarımızın bazılarının bünyesinde ana sınıfları ve özel alt sınıflar bulunmaktadır.

Kamuoyunun çok ilgilendiği İmam Hatipler kaç adet peki?

Bu sene İmam-Hatip Liselerini derslerin işlenişi de göz önüne alınarak kız, erkek diye mümkün mertebe ayırdık. Mesela Hasbahçe, Kağıthane, Ahmet Buhan, Hamidiye Anadolu İmam-Hatip Liselerini, kız imam-hatip lisesi oldu. Ekrem Cevahir ve Gültepe AİHL’ni erkek imam-hatip lisesi oldu. Ama bunun verimini (Kağıthane AİHL yıkıp yapım aşamasında olduğu için) henüz görülemedi. Ama ilerde bunun rahatlığı yaşanacak. Dört kız, iki erkek olmak üzere altı adet Anadolu İmam-Hatip Lisemiz, yedi adette İmam-Hatip Ortaokulumuz var.

Muhammet Çayır Röportaj

İlçemizde son zamanlarda okullar için bir bina eksikliği söz konusu. Okullar için yeterli bina yok mu? Yeni okullar yapılacak mı?

Eğitim alanında kalitenin sınırı yoktur. Okul binalarımızın tam ve yeterli olduğu söylenemez. Ortalama % 70-80 oranında okullar yenilendiği için derslik sayısı ve bina kapasitesi büyüdü ancak İlçe nüfusunundu hızla artmasından derslik ihtiyacımız devam etmekte. Bu arada da belediyemizin gayretleriyle Z Ofisinin, Tekfen’in ve Karayolları’nın yanında, Keçi deresindeki Toplu Konut İdaresinin yaptığı binaların yanında ki arazi (yaklaşık 25 dönümdür) ve çeşitli okul arazilerimiz açıldı. Bu okullar yapıldığında ilçenin eğitim sorunu çözülür. Şuanda Kağıthane Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Cengizhan Anadolu Lisesi, Zişan Ortaokulu, Yahya Kemal İlkokulu yıkılıp yeniden yapılıyor. Bu okullarımızın yapılmasının ardından bölge daha da rahatlayacaktır. Ayrıca Gültepe Endüstri Meslek ve birkaç okulumuzda önümüzdeki sene için yatırım kapsamına aldındı.

Geçtiğimiz hafta ülke genelinde tüm okulların müdürlerinin görevden alındıkları yazıldı. Kağıthane’de de oldu mu?

Öncelikle bütün okul müdürleri görevden alınmadı görevde dört yılını dolduran müdürler ülke genelinde olduğu gibi değerlendirme sürecine tabi tutuldu. Zaten Milli Eğitim de asıl görev öğretmenliktir müdürlük ek görevdir. Bu değerlendirme yapılırken okul öğrenci meclis başkanı, okul aile birliği başkanı, okuldaki en genç öğretmen, en tecrübeli öğretmen, öğretmenler kurulunca seçilmiş bir öğretmen İlçe Milli Eğitim Şube Müdürlerinden personelden sorumlu şube müdürü, eğitim öğretime bakan şube müdürü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından puan verilir. Değerlendirme sonucu 75 üzerinde puan alan müdürler dört yıl daha görevine devam ediyor. İsterse başka okula nakil talebinde bulunuyor. 75’in altında puan alan müdürler ise asli görevlerine geri dönerler isterlerse tekrar müdürlük mülakatlarına müracaat ederek müdür de olabilirler.

Burada değerlendirme konusunda da çeşitli iddialar var. Bu konuda bir açıklama yaparak, kafalardaki soru işaretlerini ortadan kaldırabilmek mümkün mü?

Birincisi müdürlük meslek değil asıl olan öğretmenliktir okulu idare eden sınıfta da dersini anlatabilir. Bu bayrak yarışında bayrak elden ele geçer kalitenin daha da artması için gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de böyle uygulamaların olması normaldir. Rektör, Dekan gibi idari göreve seçilenler de idarecilik süresi dolunca tekrar derse girer. Milli Eğitim’de bu uygulama yeni olduğundan yadırganıyor lakin ileride faydası görülecektir. Kaldı ki az önce belirttiğim gibi değerlendirme sürecinde bir kişinin değerlendirmesi söz konusu değil. Geniş katılımlı bir değerlendirme sürecinden geçiliyor.

En yüksek puan alan öğretmenimiz ve okulunu söyleyebilir misiniz?

Kağıthane’den en yüksek puan alan müdürümüz Hikmet Atiş. Lütfü Banat İlköğretim Okulu’na müdür olarak atandı.

LYS ve TEOG sınavlarında ilçemizin başarı durumu nedir? Kağıthane, eğitim de akademik başarı yönünden istediğiniz yerde mi? Bu konuda ki hedefleriniz nelerdir?

LYS ve TEOG sınavlarında Kağıthane’deki belli okullarımız çok iyi yerlerde. Ama ilçenin genelinin en iyilerden olduğu söylenemez. Kağıthane İstanbul ortalamasına yakın bir başarı göstermektedir. Bu başarı durumu okullar kadar sosyal meselelerle de alakalı. Kağıthane biraz göç yolu üzeri gibidir, çok göç alan bir yer. Kağıthane’nin hem hızlı göç alması, hem hızlı büyümesi eğitimdeki akademik başarıyı ister istemez etkiliyor. Ancak Kağıthane’de yapılaşma ve Kentsel Dönüşüm hızlandı. Kısa zamanda bu olumsuzluğun giderileceğine inanıyorum.

Kağıthane’nin eğitim konusunda geleceğine umutla bakabilecek miyiz? Bu konuda neler söyleyebilirsiniz?

Tabi ki ümitle bakıyoruz zaten çabamızda bu yönde. En kötü şey ümitsiz olmak. Ümitsiz olacak bir durumda yok. Şuan da eğitim-öğretim başladı. Bütün okullarımızda öğretmen eksiğimiz yok gibi. Kadrolu olmayan öğretmenlerin yerine de alanlarından mezun ücretli öğretmenler görevlendirdik. Okulların % 70-80 oranında yenilenmesi bakımından İstanbul’un en şanslı ilçesiyiz. Birkaç okul da şuan yıkım aşamasında kalanları da yıkılıp yapıldığında yeni okullarda eklendiğinde ben bu işin daha da yoluna gireceğine inanıyorum.

Hocam, son olarak başta eğitim camiasına, velilerimize ve öğrencilerimize yönelik vermek istediğiniz mesajlar nelerdir?

Eğitim bir bütündür. Sadece eğitimi okullara bırakmamız gerekiyor. “Çocuğu okutmak için büyükanne ve büyükbabadan başlamak gerekir” diye bir atasözü var. Bizim okulda yaptığımız doğruları çevrenin, ailenin ve sokağın bozmaması gerekiyor. Bu konuda da hem velilerimizin, hem sivil toplum kuruluşlarının, hem duyarlı herkesin seferber olması gerekiyor. Çocuk 7-8 saat okulda ama geri kalan günün diğer zamanlarında çocuğun yine kontrol edilmesi gerekiyor. Ödevini, dersini, planlı programlı yaşamasını, spor yapmasını; şiddetten, sokağın yıkıcı kültüründen, uyuşturucudan, sakıncalı alışkanlıklardan korumak hepimizin ortak görevidir. Bunun için velilerimizle işbirliği halinde çalışmamız gerekiyor.”İyi bir okula yazdırdım oldu bitti” anlayışıyla değil. Velilerimizin kendi çocuğuyla birebir ilgilenip, kaliteli zaman geçirmesi gerekmektedir. Öğrencilerimizin büyük bir kısmı ya ön ergenlik ya da ergenlik dönemindedir. Ailenin bilinçli olması nitelikli zaman geçirmesi kuşatıcı olması bu dönemlerde özel önem arz etmektedir.

Ben bu röportaj için size ve Hasbahçe Gazetesi ekibine teşekkür ediyor, başarılarınızın daim olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum. Bu vesile ile İlçemiz Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı tüm resmi ve özel kurumlarımızda çalışan yönetici öğretmen ve diğer personellerimiz ile tüm öğrencilerimizin, velilerimizin ve Kağıthane halkının mübarek Kurban Bayramını tebrik eder, sağlık ve esenlikler dilerim.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
5092 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.