logo

Nisan 2023-Güncel Konular Üzerine

Nisan 2023-Güncel Konular Üzerine

Merhabalar sevgili okurlarım. Türkiye’nin gündemi malumunuz üzere bu aralar siyaset. Ama ben siyaset ile ilgili görüşlerimi bir sonraki köşe yazımda ele alacağım.

Seçimlerin yaklaşması nedeniyle seçim vaatleri almış başını gidiyor. Her iki tarafta vaatlerini dile getiriyor. Bu yazımda ise yakından ilgilendiğim birkaç husustan sizlere bahsedeceğim.

İlk husus; Bizzat Çalışma bakanı tarafından gündeme getirilen BAĞ-KUR (4B) prim gün sayısının 7.200 güne düşürülerek prim gün sayısında norm birliğinin sağlanmasıdır. Zira defaten köşe yazılarımda, Cimer’e ve ilgili yerlere ilettiğim üzere bu konunun çok önemli olduğunu belirtmiştim.

EYT çıktı ancak prim gününün 9.000 gün olması nedeniyle binlerce BAĞ-KUR’lu faydalanamadı. 7440 sayılı kanunla da BAĞ-KUR’lularla ilgili hiçbir çalışma yapılmadı. Adeta üvey evlat muamelesi görmeye devam ettiler.

Çalışma Bakanının son açıklaması açıkçası bana umut verdi. Gerçi kendileri EYT çalışması sırasında da bahsetmişti ama maalesef bir gelişme olmamıştı, umarım bu defa olur!

Yapılan Çalışmaya göre; Çalışan sayısı 5-10 arası olan küçük esnafın emekli olabilmesi için prim gün sayısı 9.000 günden 7.200 güne indirilecek. Ayrıca 5 veya daha az çalışanı olan küçük esnaf BAĞ-KUR’luların da SSK’lı (4A ) olmalarının yolu açılacak.

Seçimden önce yapılırsa daha mükemmel olacağı kanaatindeyim. Sayın bakan bu bir reform deyip seçim sonrasını işaret etti gibi, umarım öyle yapmazlar, bekleyip göreceğiz.

İkinci husus; Yeni evlenecek çiftlere devletin 250.000 TL 36 ay vadeli ve 3 yıl geri ödemesiz kredi verecek olması. Bu konuyu da çok önemsiyorum zira bu pahalılıkta evlenmek gerçekten ciddi külfet ve gençleri ertelemeye veya evlilikten uzak tutmaya mecbur bırakıyor. Bu konunun da seçimden önce açıklanmasını bekliyorum.

Üçüncü husus; Depremden hemen sonra derhal matrah artırımı ve vergi vb. yapılandırmanın yapılması gerektiğini köşe yazılarımda kaleme almıştım. Nihayet 7440 sayılı kanun resmi gazetede yayınlandı. Zira devletin kasasına buradan ciddi anlamda para girmiş olacak. Ayrıca vergi vb. borç sıkışıklığında boğuşan özellikle küçük işletmeler bu ekonomik zorluk döneminde bir nevi rahatlayacaklardır.

Ayrıca en çok kızdığım mevzulardan biri olan; Devletin yazarkasa hesaplarına, tüm varlıklara hatta 3. kişilerden olan alacaklara bir süreliğine de olsa haciz koymasının önü kesilmiş olacak.

Dördüncü husus; Bir saçmalık olarak gördüğüm, konulan e-haczin, haciz koyulan borcun neredeyse tamamını kapatmadan kaldırılmaması olayıdır. Eskiden taksitlendirme yapılıp bir kısmı veya bir taksit ödendiği zaman haciz kalkıyordu. Son yıllardaki uygulama özellikle küçük işletmeleri ve şahısları zor durumda bırakıyor maalesef. Zaten ödeme güçleri olsa öderler, buna da kalıcı bir uygulama getirilmesi gerektiği kanaatindeyim.

Son tahlilde; bahse konu hususların biran önce gerçekleşmesini dileyerek konuların takipçisi olacağımı buradan beyan ediyorum.

Selam ve Dua ile

Nevzat ERTEKİNOĞLU
Yazar-Mali Müşavir-Bilirkişi

Etiketler: » » » » » » » » »
3366 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.