logo

Okullar tamam ya otopark

Okullar tamam ya otopark

Okullar tamam ya otopark

okullar tamam ya otopark

İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi, İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi kapsamında İstanbul’da olası depreme karşı okullar yenileniyor.

Son dönemde alışık olmadığımız bir tarzda ama alışık olmak istediğimiz son derece modern ve kullanışlı, geniş iç mekânları, yüksek tavanları ve sınıfları, acil çıkış merdivenleri ve asansörleri detaylı düşünülmüş eğitim kurumları inşa ediliyor.

Yine bu yapılar kısa bir sürede inşa edilirken ısı yalıtımına gösterilen özen ve güneş ışığının iç mekân aydınlatmasında kullanılması gibi hassasiyetler dikkat çekiyor. Fakat bununla birlikte okulların altında otopark olmayışı ciddi bir eksiklik olarak göze çarpıyor. Özellikle boş arsa sorunu yaşanan ve trafik sorunu olan ilçemizde yeni yapılan okullarda örneğin Gültepe İlkokulu ve bunun gibi okullarda kapalı otopark olmayışı birçok soruna yol açıyor.

Kağıthane Anadolu İmam Hatip Lisesinin yıkılıp, dört-beş dönümlük bir alana modern bir binanın inşa edileceği düşünülürse, ilk iki katın kapalı otopark olarak planlanması, hem mahallenin park sorununa çare olacağı gibi hem de okul servislerinin otoparkın bir bölümünü giriş çıkış peronu olarak kullanması açısından faydalı olacaktır.

Hatta takriben 2000 öğrencinin öğrenim göreceği okulun 1,5 dönüm bir çatısının olacağı hesaba katılırsa, güneş ışığının elektrik üretiminde kullanılması, muslukların ve lambaların sensörlu olması yağmur sularının bahçe ve ağaç sulamada kullanılması gibi çağdaş çözümler kamu kaynaklarından yapılan tasarrufun ihtiyaç sahibi öğrenciler için kullanılması fırsatını verecektir.

Ayrıca Kağıthane Anadolu İmam Hatip Lisesinin kız lisesi olmasına karar verilmesi beraberinde tartışmaları getirmiştir. Mahallenin çoğunluğu da Sanayi Mahallesinde erkek imam-hatip lisesi istemektedir. Bina bittikten sonra bu görüşlerin de dikkate alınmasını yetkililerden talep etmekteyiz.

Yeri gelmişken bahçedeki nitelikli otuzu aşkın ağacın da mahallemiz veya ilçemizin diğer mahallelerindeki boş alanlara taşınması yerinde bir uygulama olacaktır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Otopark Yönetmeliğine göre “Milli Eğitim İl Müdürlüğünden uygun görüş alınması ve Kurumlar arası mutabakat yapılması şartıyla, okul bahçelerinin altında bölge ve genel otopark düzenlenebilir. Okul bahçelerinin altında düzenlenecek olan otopark alanlarının araç giriş-çıkışlarının, okul bahçelerinden ve öğrenci giriş-çıkışlarından bağımsız olarak sağlanması ve konuyla ilgili UKOME kararı alınması gerekmektedir” maddesine göre karar çıkartılarak geç kalınmadan yeni okullarımızın altı otopark yapılabilir.

Kağıthane Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin ilk temellerinin atılmasından bu yana kırk yıla yakın bir süre geçtiği düşünülürse yeni binanın en az önümüzdeki elli yılın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düşünülmesi gerekir. Okulun ÖSYM sınavları yapılan bir nokta da olması, sınav günlerinde trafik sıkışıklığına sebebiyet verirken, mezarlık yanında olması da otopark ihtiyacını pekiştiriyor.

Bu konuda Kağıthane Belediyesine ve Kağıthane İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne uyarıda bulunmayı yerel basın olarak görev telakki ediyoruz.

Ayetullah Coşkun
Hasbahçe Gazetesi
Genel Yayın Yönetmeni

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
3423 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

#

Okullar tamam ya otopark” için 1 yorum

  1. Çok önemli konulara temas etmişsiniz.İfade ettiğiniz eksiklikler ve uyarılar dikkate alınarak henüz yıkım aşamasında lüzumlu plan tadilatları yapılırsa gelecek kuşaklar daha nezih ve modern ortamda eğitim görmüş olurken muhitimizin göz bebeği okulumuz ülkemizin katetmiş olduğu sosyoekonomik gelişmeyi gözler önüne seren bir eser olarak yeniden yükselir.