logo

Olaylardan İbret Almak

Olaylardan İbret Almak

Olaylardan İbret Almak

Aziz okuyucularım “Hasbahçe”nin bu 33.sayısında, ders verici-ders alıcı üç olayı işledim. Okuyup ibret ve ders alalım inşallah.

Kur’an ifadesiyle “Hâlâ düşünüp ibret almayacak mısınız?”

İbretlik Olaylar:

Varak-1: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) her gün Hâney-i Saadetlerinden çıkıp Mescid-i Şerif’e girerken önüne bir Yahudi çıkar ve ağzına geleni sayar “senin söylediklerine inanmıyorum, seni inkar ediyorum, sen atalarına ihanet ettin” diye hakaret edermiş. Efendimiz de Yahudi’ye cevap vermezmiş. Bu hakaretleri günlerce devam etmiş. Bir gün yine Efendimiz (s.a.v.) evinden çıkıp mescide giderken bu Yahudi’yi görememiş. Dönerken Ashaba; falan kişi her gün önüme çıkar bana hakaretlerde bulunurdu. Bugün onu göremedim. Acaba ne haldedir haberiniz var mı? Diye sorar. Yanındaki sahabeler: Evet Ya Resulullah haberimiz var. O kişi hastalandı ve evinde yatmaktadır derler. Efendimiz hemen yolunu değiştirir ve Yahudi’nin evine doğru yönelir. Arkadaşlarıyla beraber Yahudi’nin evine varırlar.

Yahudi Resulullah’ı (s.a.v.) görünce “Ya Muhammed vallahi sen Hak bir Peygambersin, sana o kadar hakaret ettim. Sen yine beni sorup soruşturup ziyaretime geldin” der ve hemen diz çöker “Senin dinine Hak olan İslam’ı kabul ettim ve Müslüman oldum” diyerek Kelime-i Şehadet getirip Saadete erer.

Varak-2: Almanya’da çalışan bir işçinin yıllık izni bitmişti. İsmi Hasan idi. Fakat Hacca gitmek istiyordu. Velev ki ücretsiz izin olsun, maaş almadan bir ay izin alıp haccını yapmak arzusunda idi. Bunu kafaya koymuştu. Belki de çağrılmıştı.

İşveren fabrikanın şefine müracaat edip izin istedi. Şef ise; Hasan senin iznin yok kullanmışsın dedi. Fakat çalışkan bir işçi idi kaçırmak istemiyordu. İşçiyi niyetinde ciddi gördü. Nihayet izin verdi. Vedalaşıp, ayrılınca işveren Şef Hans arkadan seslendi: “Hasan, Muhammed’e benden de selam söyle” diyerek Hasan’ı uğurladı.

İşçi Hasan ilkin Medine’ye varınca Resulullah’ın (s.a.v.) Ravzasını ziyaret edip duasını yaptı. Hasan’ın içi içine sığmıyordu. Hristiyan Hans’ın selamını söyleyeyim mi, söylemeyeyim mi? Diye. Nihayet karar verdi: “Ya Resulullah, bizim fabrikanın şefi Hans’ın da selamı var; “Benden de Muhammed’e selam söyle” emanetlerini bende söylüyorum dedi. Emaneti yerine getirdiği için huzur buldu. O gece Hans, Resulullah’ı (s.a.v.) rüyasında gördü ve Resululah ona sende gel diye çağırdı. Bu rüya üzerine Hans Müslüman oldu. Hasan Efendi hacdan dönünce; Hans’ı Müslüman olarak bulmuş, ismini de Hasan olarak değiştirmişti.

Varak-3: Bir Türk, Hollanda’da yeni bir fabrikada çalışmak üzere işe girmiş. Fabrikayı gezerken hayranlıkla insan harikası olan teknolojiye bakıyordu. Fabrikanın Hollandalı Şef Mühendisinin dikkatini çekti ve Türk elemana şöyle dedi. “Bunlara ve bu teknolojiye bakıp imrenme sakın. Siz Türklerde belki bu teknoloji yok ama! Sağlam bir aile yapınız var. Aile yapınıza sahip olun, biz bunu kaybettik. Evet, Batı’da sistem var ama aile yapısı yıkılmış, aile bağları kopmuş durumda. Bu ne kadar devam eder, bilinmez der.

Hollandalı Mühendis, benim size tavsiyem şudur der: “Teknolojiye, sanayiye, ziraata, zanaata, ticarete önem verin. Dünya milletleri yarışına ayak uydurun. Ayakta kalabilmeniz için; ahlâkınıza, aile yapınıza, milli örf ve ananelerinize, hususen inançlarınıza önem vermeniz gerekir” diyerek işçiye gereken dersi verir.

Aziz okuyucularım size üç tane ibretnüma olayı-durumu anlattım. Allah’a şükür bu sene de Ramazan ayına, oruç ayına, Kur’an ayına, zekât ve fitre ayına, yardım ve sadaka ayına kavuştuk ve ibadetlerimizi de yerine getirdik. Rabbim amellerimizi noksanlarıyla beraber kabul eylesin.

Bin aydan (84 yıl 4 ay-30.000 gün) değerli Kadir Gecesini idrak ettik. Bize düşen; her gecemizi kadir bilmek, her gördüğümüzü Hızır (veli) bilmek, her verdiğimizi de hazır bilmek, ona göre hareket etmektir.

Ramazan’dan sonra gelen Şevval Ayının 1.2.3. gününde bayram yapacağız ve mutlu olacağız. Bayram günlerinde büyüklerimizi ziyaret edip ellerini öpeceğiz. Giderken ufakta olsa bir hediye ile gideceğiz.

Bu vesile ile 11 Ayın Sultanı Ramazan Ayının soframıza getirdiği bolluk gibi bu bayramda bol bol içinizde huzur olsun. Bayramınız mübarek olsun.

Selam Hüda’ya tabi olanların üzerine olsun.

Muzaffer Coşkun

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » »
1983 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.