logo

OLUMSUZ DÜŞÜNCELERİN SORGULANMASI

OLUMSUZ DÜŞÜNCELERİN SORGULANMASI

Kişinin geliştirdiği olumsuz kazançların olup olmadığını anlayabilmek yine kendine bağlıdır. Bazen bireyler olumsuz otomatik düşüncelerinin farkına varmakta zorluk çekerler çünkü yaşanmışlıkların fiziksel ve bedensel yorgunluğuyla eşdeğer geri dönüşümü olur ki üstesinden gelinemeyince depresif hal almaktadır. Kendine sorsa anlık tehlike anında ne düşünüyorum veya ne yaparım?

Olumsuz düşüncelerimizi sorgularken anksiyete duygu durumu derhal hatırlanır ki geçmişte yaşanılan deneyim ve tecrübeler bize yol gösterecektir. Oldu ki geçmişte deneyimsizliğimizle halen hedefe yöneliyoruz o an geldiğinde istişare etmek en mühimidir. Erdemli bireylerde görülen en etik davranışlardandır.

Davranışlarımızın değiştirilmesinde olumsuz düşünceler büyük rol almaktadır. Uzman kontrolünde tedavinin zamanla, terapist duygu, düşünce ve davranış üçlüsü rasyonelleştirilir. Bilişsel müdahalelerde Kanıt ve başka bir bakış açısı aranır örneğin, Nöbet esnasında tansiyonunuzun düştüğü oluyor mu? Acaba bir başkası bu durumda nasıl düşünebilir? Ya hep ya hiç tarzı düşünce gibi.

Kendince olmayacak bir şeyi olacakmışçasına kabullenmek de bir rahatsızlıktır. Psikolog Dr. Lepera şöyle demiş; ‘’Aşırı bağımsızlık, yani neredeyse hiç kimseden yardım istememe durumu, hiç kimsenin bizi umursamadığına ve eninde sonunda terk edileceğimize inandığımız için herhangi bir bağ kurmaktan ümidimizi kestiğimiz bir travma tepkisidir.’’

En kötüsünün ne olduğunun bireyde hayalden ötesi kabullenmesiyle anksiyete problemi yaşamaktadır. Muhtemelen bilişsel kaçınma ile korktukları durum başlarına gelirse nelerle karşılaşabileceklerini ayrıntılı düşünürler ki zamanla depresif hal almaktadır. Kişi evden çıkamamasıyla çıkarsam başına ansızın felaketler geleceği veya sosyal çevreyle ilişki kurarak rezil olabileceği endişeleri gibi yersiz kaygılarla kendini strese koyabilmektedir.

Kişi, eğer bir ritüeli tam olarak tamamlayamazsam kaygım artar ve uyuyamam olumsuz düşüncelerini sorgulayarak bilinçaltına yerleştirerek yine derki hastalanarak ş ve aile düzenim bozulur. Birey yapacağı veya yapmak istediği hedeflerini olumsuz ca değerlendiriyorsa burada kendisinde özgüven eksikliğini de araştırması gerekmektedir.

İnsan küçüklükten ne şekilde yetiştiriliyorsa yaşamını etkileyecek tüm faktörleri de almış olur. Yaşama değer zihinsel ve ruhsal karakterinin olgunlaşmasıyla üstesinden gelemeyeceği hiçbir şey olmadığı özgüveniyle hareket edecektir.

Volkan Yaşar BERBER

251 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.