logo

Osman Koca’dan Üç Güzel Hikaye: Kalp Ustası, Vişnebal ve Sevgi Dili

Osman Koca’dan Üç Güzel Hikaye: Kalp Ustası, Vişnebal ve Sevgi Dili

Osman Koca’dan Üç Güzel Hikaye: Kalp Ustası, Vişnebal ve Sevgi Dili

Osman Koca’dan Üç Güzel Hikaye

Usta öykücü ve romancı Osman Koca, Beyan Yayınları’ndan çıkan çocuk kitaplarıyla bu kez de çocuk okurlarıyla buluştu. “Kalp Ustası”, “Vişnebal” ve “Sevgi Dili” adlı hikâye kitaplarında sevgi, kardeşlik, dostluk, dayanışma, yardımlaşma gibi temaları işleyen Koca, kendine has ifade tarzını çocuklar için kaleme aldığı özgün hikâyelerinde hissettirmeye devam ediyor. Bize ait olan ama unutulmaya yüz tutmaya başlayan millî ve manevî değerler dile getiriliyor. 10-15 yaş arasındaki çocuklar için yazılan hikâyelerin  samimî ve içten anlatımı sayesinde herkes kendinden bir şeyler bulabiliyor.

Birçoğumuzun bir yerlerden aşina olduğu ama zamanla üzerini kaplayan sis perdeleri nedeniyle unuttuğu değerleri gündeme getiriyor. Koca’nın hikâyelerini değerli kılan bir diğer özellik; hikâyelerin kurgusunun, kullanılan dilin Müslüman’ca bir anlayışla dile getirilmiş olması. Kahramanlar çoğu kez Müslüman bir insanın bakması gereken zaviyeden olaylara bakıyorlar. Argodan uzak olması, çocukların zihin dünyalarını kirletebilecek kurgulara yer vermemesi hikâyeleri daha da okunulası hâle getiriyor. Popüler kültürün egemen olduğu günümüzde çocuklarını bunlardan uzak tutmak isteyen ebeveynlerin gözü kapalı tercih edebilecekleri nitelikte. 

Vişnebal-Osman Koca

 

 

Vişnebal adlı hikâyede bir insanla bir vişne ağacı arasındaki bağa şahit oluyoruz. Şûra ile vişne ağacı arasındaki dostluk, birçok olaya ya da nesneye hiç ummadığımız şekilde bakmamıza vesile oluyor.

 

Kalp Ustası-Osman Koca

Kalp Ustası’nda arkadaşı Tuba’nın, kırılan kalbini onardığı, üzüntüsünü giderdiği için kendisine kalp ustası demesi bir çocuğu derinden etkiliyor. Bu sayede şu çıkarımda bulunuyor kahramanımız “ben yaptıklarımla bir kalbi tamir etmişsem herkes edebilir.”

 

Sevgi Dili-Osman Koca

 

Sevgi Dili’nde ise, toplumsal değerlerin önemini vurgulanıyor. Sevgi Dili’nde, sıcak ve bunaltıcı bir günde Buse Teyze’nin Ayla’dan yardım isteyerek sokak hayvanlarına yaptığı yardımı okuyoruz. Hayvanlar için yapılan iyiliklerin de mükâfatına dikkatimizi çekiyor yazar. Sevginin, dostluğun, vefanın ve saygının hikâyeleşmiş hâli olarak karşımıza çıkıyor kitap.  Arkadaşlığa, aileye, bireysel değerlerin ve yardımlaşmanın önemine vurgu yapıyor. Hikâyeler, hayatın içinden kesitler sunarken sevgi dili oluşturmayı amaçlıyor.

Osman Koca’nın çocuk okurlar için kaleme aldığı hikâyeler; çocuklarına sahih ve sıkı hikâyeler okutmak isteyen, çocukların zihin dünyalarının kirlenmesinden çekinen herkesin gönül rahatlığıyla tercih edebilecekleri en iyi seçeneklerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Haber: Sema Dural

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
3001 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.