logo

Padişah Abdülaziz’in Bestelediği Gondol Şarkısı Bir Dünya Klasiğidir

Padişah Abdülaziz’in Bestelediği Gondol Şarkısı Bir Dünya Klasiğidir

Padişah Abdülazizin Bestelediği Gondol Şarkısı Vivaldi veya Bach’in bestesi olsaydı bugün dünya klasikleri arasına girerdi. Beste öyle içli öyle hüzünlü ki bir o kadar da huzur veriyor. Her ne kadar onlar dünya klasiğine almasalar da bize göre bir dünya klasiği ve dünya birincisidir.

Padişah Abdülaziz kimdir?

Abdülaziz, II. Mahmud’un oğlu ve Abdülmecid’in kardeşi olup annesi Valide Sultan’dır. 32. Osmanlı padişahı ve 111. İslam halifesidir. 7-8 Şubat 1830’da doğmuştur. Kardeşi Abdülmecid’in saltanatı süresince oldukça serbest bir hayat yaşadı ve itinalı bir eğitim gördü. Akşehirli Hasan Fehmi Efendi’den Arap dili ve edebiyatı ile şer‘î ilimleri tahsil etti. Neyzen ve Bestekâr Yûsuf Paşa’dan musiki dersleri aldı. Aynı zamanda sporla da ilgilendi ve Kurbağalıdere’deki köşkünde ava gitmek, güreşmek, yüzmek ve cirit atmak gibi faaliyetlerle meşgul oldu.

25 Haziran 1861 tarihinde kardeşi Abdülmecid’in ölümü üzerine 31 yaşında iken tahta geçti. Ölümü hep tartışma konusu olmuştur. Resmî tarih olarak intihar ettiği yazılsa da özellikle son yıllarda öldürüldüğüne dair iddialar da vardır.

Abdülaziz ilk başlarda Batılı yanı olmayan bir padişahtı. Tahta çıktıktan sonra saray bando ve orkestralarını kaldırtmış, yerine klasik Türk müziği saz takımını getirtmiş, tiyatro yerine orta oyununu seyretmiştir. 1867 yılında Avrupa seyahatinden döndükten sonra Batı’ya karşı fikirleri değişmiştir. Avrupa’nın gelişmişliği kendisini cezbetti ve köşkler, saraylar yaptırtarak Batı’yı taklit etmeye çalıştı ve saray bando ve orkestralarını tekrar kurdurdu.

Abdülaziz iyi bir bestekâr, lavta ve neyi çok iyi çalar, resim yapardı ve aynı zamanda hattattı. Dindar olup, her sabah Kur’an okurdu.

Abdülaziz devrinde pek çok önemli yapı inşa edildi. Bunların başında Çırağan Sarayı gelmektedir. Beylerbeyi Sarayı da yine bu devirde yapılmıştır. Bunlardan başka Kâğıthane Kasrı tamir edildiği gibi, Çekmece ve İzmit av köşkleri de yine bu dönemde inşa ettirilmiştir. Abdülaziz’in annesi Vâlide Sultan tarafından yaptırılan Aksaray’daki Vâlide Camii 1871’de tamamlandı. Kasımpaşa’da bir yangın sonucu harap olan Câmi-i Kebîr de yine Abdülaziz tarafından iki minareli olarak yeniden yaptırıldı.

15 senelik padişahlığı boyunca yaptığı bazı yenilikler:

İlk kez posta pulu basıldı (1863).

Bank-ı Osmani-i Şahane açıldı (1863).

Osmanlı Donanması’na ilk zırhlı savaş gemisi katıldı (1864).

Vilayet Nizamnamesi ile yeni idari yapı ve bunun uygulanmasıyla vilayet meclisleri oluşturuldu (1864).

Mekteb-i Sanayi (Sanayi Okulu) açıldı (1865).

Darülfünûn (İstanbul Üniversitesi) faaliyete geçti (1868).

Mekteb-i Sultani (Galatasaray Lisesi) açıldı (1868).

Divan-ı Ahkâm-ı Adliye (Yargıtay) kuruldu (1868).

Şura-yı Devlet (Danıştay) kuruldu (1868).

Mecelle yayınlandı (1869).

Darülmuallimat (Kız Öğretmen Okulu) açıldı (1870).

Belediyeye bağlı ilk modern İtfaiye teşkilatı kuruldu (1871).

Darüşşafaka açıldı (1873).

Mekteb-i Maadin (Maden Mektebi) açıldı (1874)

Abdülaziz’in Bestelediği Gondol Şarkısı

Hasbahçe Gazetesi Özel Haber

Etiketler:
1818 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.