logo

PARA ve KUR KORUMALI MEVDUAT

PARA ve KUR KORUMALI MEVDUAT

Yenidünya düzeni söylemi ve eylemleri hayatımızda çok şey değiştirmeye başladı. Napolyon’un para, para, para söylemi şimdi tamamen hayatımızın içine girdi.

Kur korumalı TL mevduat hesabı nasıl işliyor gelin bakalım:

KUR KORUMALI MEVDUAT HESABI
Mevduat-bankaya yatan para yüksek ise Kur yüksek ise 
6 aylık faiz18%6 aylık faiz18%
TL banka hesabı100.000100.000
Vade başlangıç kuruUSD10 TL10 TL
Vade sonu kuruUSD9 TL12 TL
USD olarak anapara10.000 USD10.000 USD
Faiz8.6328.632
Kur kaybı10.000 TL(-)Kur kazancı10.000 TL(+)
Vade sonu bakiye108.632 TLVade sonu bakiye120.000 TL

Her şeyimiz para olmuş da bizim mi haberimiz yok!

Son 1 ay içinde yaşananlar trajikomik, hayat durmuş ve herkes dövize koşuyor. 20 Aralık tarihine kadar herkes TL’den ya kaçıyor ya altına ya da dövize akıyor, son gün akşamına kadar herkes dövize yatırım yapıyordu. Gecesinde ise bir açıklama ve tepetaklak her şey aşağıda.

“Alet işler, el öğünür” atasözümüz var ya onun yerini “Ava giden avlanır” yerini almış maalesef.

Herkes paranın değerini korumaya, paranın para kazanmasını beklerken maalesef kötü avlandı.

Kur garantili hesap ile ne yaparız bilinmez ama faiz düşerken hepimiz sevinmiştik keşke sıfır faiz olsa da hayatımızın anlamı değişse idi.

Hazine hepimizin fakat buradan kur garantisi ile bankaya yatıranlara aktarmak uygun mu? Kanuni olabilir ama etik mi düşünmek lazım!

Riba=faiz ve enflasyon cebimizden giden bir hırsızlık, yok birbirinden farkı.

Faizi sevmeyen ve parasını yatırmayan çok insan var. Son uygulama maalesef faiz özendirici bir anlam ifade etmiyor mu? Paran var ise bak erimesin, bak kur garantisi de var, neden döviz veya şurda burda tutasın gibi yönlendirme yok mu?

3-5 ay sonra mevduat hesaplarına bakarsak gerçekleri görürüz, faize yatıranlar ne kadar?

Mevduattaki artış ne olmuş?

TV kanallarındaki -küçük çocukları dahi özendiren- banka reklamları yetmiyor mu? Biraz da kur garantisi vererek, teşvik edelim, ne mi olacak?

Milli piyango adı altında oynanan oyunlar, kumar olmuyor mu?

Her köşede, markette, iddea, loto, toto vb. uygulamalar az mı geldi acaba? Tamam, tüm bunlar kanuni olabilir ama ahlaki olduğunu kimse söyleyemez.

1 günde 1 milyar USDx18.000 TL den bozdurup sonra 12,500 TL’den alsa ve 1.440.000.000 USD yapmak nasıl bir şey acaba? Bu haksız kazanç değil midir?

Küçük birikimi olan alt grubun elinde biriktirdiği paralar TL tutanlar %30-40 kaybetmişse, Döviz tutanlar ise aynı şekilde kayba uğramış ise bu nasıl olacak?

COIN’lerin geleceği de “UBS Global Wealth Management’e göre Coin’ler için de ciddi riskler var? Birden sıfırlanabilir endişesi var mı var.

Dünya üzerinde sanki Rus Ruleti oynanıyor ve bunu oynayanlar ortada yok ama bir tarafta kazanan elit çete var. Diğer yanda kaybeden alt kesim var, insanlar var, hem maddi hem manevi kaybedenler var.

Tüm dünya ülkeleri USD karşısında bir haraç ödüyor, kimi ülke senelik % 20-18-17-15 bazısı ise % 8-7-6 vb.

Yine yılbaşı yine çekilişler milyonlar havada uçuyor; 1 bilet alana müthiş ikramiyeler, ümit vadeden, hayal satan reklamlar, kazanırsan ne yapacaksınlar, kime yardım edeceksin vs…

Ne zaman hayal değil de helal sevdirici; helal kazanç, alın teri, el emeği daha baskın olacak? Ne zaman özendireceğimiz güzellikler hayatımıza renk katacak ve geleceğimizi şekillendirecek?

Paranın parayı kazanması yerine, üretime, ticarete kayması çok çok mühim, bankada para biriktirmek veya param var diye sırt üstü yatmak yerine hangi yaşta hangi meslekte, hangi sektörde olursa olsun üretime, ticarete teşvik etmek ve özendirmek yeni hedefimiz olmalıdır.

Hep beraber kazanan hep beraber üreten Türkiye, hep beraber borca dayalı sistem yerine kendine yeten bir ülke olamaz mıyız? Bekliyoruz ümitle!

Önümüzde güzel işaretler de yok değil; bor madenleri, yeraltı zenginlikleri, defineler yeni çıkan doğalgaz ve petrol rezervleri… Gerçekten zengin bir kaynak üzerinde oturan ve bunu fark eden bir milletiz.

Bizi kendi halimize bırakırlarsa çok şey yapabiliriz.

Kendimize yeten nadir ülkelerden birisi olabiliriz.

Saygı ve sevgilerimle

Fethullah FAKIOĞLU

Etiketler: » » » » » » »
376 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.