logo

Ramazan Notları

Ramazan Notları

Ramazan Notları

Ramazan Notları

Gözümüz aydın olsun.

Gönlümüze letafet dolsun.

Bereketli olsun. Oruç bizi tutsun.

Kur’an bize yeniden yeniden insin.

Gecelerimiz ve gündüzlerimiz arınmamız olsun.

Vesvese, gıybet, sinirlilik bizden uzak olsun.

Namaz bizim olmazsa olmazımız olsun.

Ayaklarımız hakikate koşsun, Hak yolunda yorulsun.

Sevgili mümin ve mümine kardeşlerim Recep Ayının ardından Şaban Ayının sonuna doğru gelirken inşallah Ramazan ayına kavuşmamıza az kaldı. Kuran’ın nazil olmaya başladığı Kadir Gecesini de içinde barındıran bereketli ay yeniden geldi. Allah hayırla karşılamayı, hayırla bayrama kavuşmayı bizlere nasip eylesin.

Ramazanın uzun yaz günlerine gelmesi sizi çok sıcak ve çok uzun günler diyerek oruçtan sakın ha soğutmasın. Allah kimseye taşıyamayacağı yükü vermez. Hasta değilseniz orucunuza devam ediniz.

“Çok sinirli oluyorum, hemen parlıyorum, kavgaya sebep arıyorum” gibi hallerden uzak durunuz. Zira oruç sadece açlık değil; kulun her haliyle terbiye halidir. Hoşgörü ve sabır orucun temel taşlarındandır.

Ramazan aylarında en hummalısından çıkan imsak vakti, iftar vakti muhabbetlerine, teravih namazının cemaatle kılınıp kılınmamasına, 20 rekât mı? 8 rekât mı? tartışmalarının yıllardır kimseye bir şey kazandırmadığını hesap edip, bu tartışmaların merkezine kendinizi oturtmayın lütfen.

Çok meşhur zengin mutfaklarında hazırlanmış, kaç yıldızlı olduğu belli olan veya olmayan otellerde kelli felli iftar davetlerinden uzak durmanızı dilerim. İmkânınız nispetinde ihtiyaç sahipleri ile iftar açmanızı, misafir ağırlamanızı, güzel sohbetlerle orucunuzu tamamlamanızı istirham ederim.

Mümkünse fon müziğini arkasına almış, yaşanıp yaşanmadığı bile kaynaklarda sabit olmayan, gözyaşı döktürme odaklı basit bazen saçma sapan sorularla donatılı iftar öncesi programları değil de daha bilinç ve Kuran eksenli programları seyretmenizin daha faydalı olacağı kanaatindeyim.

Gününüzden Kuran’ı eksik etmeyiniz. Bol bol okumanızı hatim veya mealiyle birlikte okumanızın gönlünüze ekstra bir ferahlık vereceğine eminim.

İftar sonralarının vakit geçirme aracı, yerel siyasetin  hazırladığı şenliklerin olmadığını, “Bir günü daha atlattık, hadi biraz eğlenelim veya kafa dağıtalım” diye çizelge tutmak gibi bir sıkıntınız yoktur herhalde.

Pide kuyruklarının çok eleştirildiği bir toplum olduk. Oysa pide kuyrukları da güzeldir. Mühim olan pideden bir başkasına da almak ve eve giderken uğrayıp bırakabilme olasılığınızdır. Tabi daha fazlasını yapmak çok daha güzeldir. İmkânı olanların ellerini ceplerine çokça atmaları gereken bir aydır Ramazan ayı. Elinizi cebinizden çekmeyiniz. Ramazan gecelerinizi İmsak’a kadar televizyon izleyeyim de sonra namazı kılar yatarım anlayışına heba etmeyiniz. Gece okumaları çok önemlidir. İlim için harcanan zaman harcanma değil kazanmadır. Nafile ibadetler, tesbihatlar kalbimizi tatmin eder. Zor gelebilir elbette neticede şeytan rahat durmaz. Israrcı olun. Oruç denilince akla ilk açlık gelir bu resmin ön yüzüdür belki ama kul bütün azalarıyla oruç tutar. Dilinize sahip olun, gönlünüzü ferah tutun. Hoşgörünüzü yüksek tutun. İyilik kapasitenizi arttırın.

Bütün bu yazdıklarımı ben kendime yazdım. Sizin de bu duyguları paylaşmanızı umut ederek ramazanınızın hayırla geçmesini Rabbimden niyaz ediyorum.

Serdar Çil

Etiketler: » » » » » » » » » » » »
3980 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.