logo

Sadabad Talebe Yurdu Yıkıldı! Facianın Eşiğinden Dönüldü

Sadabad Talebe Yurdu Yıkıldı! Facianın Eşiğinden Dönüldü

Sadabad Talebe Yurdu Yıkıldı! Facianın Eşiğinden Dönüldü

Kağıthane Çağlayan Mahallesi Ayazma Camii arazisinde bulunan Sadabad Öğrenci Yurdu ve Lojman Binası, hazine arazisi üzerinde olup depreme karşı statik yönden tehlikeli olduğu ve daha önemlisi can ve mal güvenliği açısından riskli olduğu tespit edilmiş, neticesinde 6306 sayılı kanun kapsamında yıkımı gerçekleştirilerek facianın eşiğinden dönülmüştür.

Yaklaşık 100 Öğrenci Ölümden Döndü

Kağıthane Kaymakamlığı talimatı ile Kağıthane Belediye Başkanlığı koordinesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSTON tarafından Sadabad Talebe Yurdu ve Lojman Binasından karot alınmış ortaya çıkan raporlarda her iki binanın RİSKLİ OLDUĞU tespit edilmiş fakat dernek yetkililerince mahkemeye verilerek yürütmeyi durdurma kararı alınmıştır.

Söz konusu alanda kalan alanı kullanmakta olan kişi ve kurumun Riskli Yapı Tespit Tutanağına yaptıkları itiraz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ve ilgili mahkeme tarafından reddedilmiş ve yıkım kararı çıkmıştır. Kağıthane Belediyesi de bu yıkım kararı üzerine yıkımı gerçekleşmiştir ve 100 öğrenciyi ölümden kurtararak facianın eşiğinden dönülmüştür.

Kağıthane’de Riskli Binalar Yıkılıyor

Kağıthane Belediyesi, gerçekleşen yıkım sonrası basın açıklamasında bulunarak “Geçtiğimiz günlerde yaşanan İstanbul Depreminden sonra riskli olduğu tespit edilen bu yapıların yıkılması ve tedbir alınması önem arz etmekte ve yüksek derecede kamu yararı bulunmaktadır” dedi.

İşte Kağıthane Belediyesinin Basın Açıklaması:

Kamuoyunun Bilgisine Sunulur

Kağıthane İlçesi, Çağlayan Mahallesi Sadabad Öğrenci Yurdu ve Lojman Binası, hazine arazisi üzerinde olup depreme karşı statik yönden tehlikeli olduğu ve daha önemlisi can ve mal güvenliği açısından riskli olduğu tespit edilmiş, saha çalışması yapılarak yapının betonarme kısımlarından alınan numunelerden (karot) hazırlanan Riskli Tespit Raporu sunulmuş, neticesinde 6306 sayılı kanun kapsamında yıkımı gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca söz konusu alanda kalan alanı kullanmakta olan kişi ve kurumun Riskli Yapı Tespit Tutanağına yaptıkları itiraz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ve ilgili mahkeme tarafından reddedilmiştir. Yerle ilgili olarak mahkeme kararları mevcuttur. Mahkeme kararlarına karşı yapılan itirazlar neticesinde verilen yürütmeyi durdurma kararları kaldırılmıştır ve sonrasında yıkım gerçekleşmiştir. Yıkım gerçekleştirilen yerde söz konusu can ve mal güvenliğinin korunmasına öncelik verilmiştir.

Yapının olası bir depreme karşı dayanıksız olduğu; 2018 yılından beri gönderilen tebligatlarla ilgili kişilere bildirilmiştir. Olası bir depremde can kayıplarının önlenmesi için söz konusu yapının yıkılması kanuni olarak mecbur hale gelmiştir.

Arazinin mülkiyet sahibi hazinedir

Aynı arazi üzerinde daha önce riskli olduğu tespit edilen Ayazma Camii 2016 yılında bu doğrultuda kontrollü şekilde yıkılmış ve bölge halkının can ve mal güvenliği konusunda duyarlı davranılmıştır. Bugün yıkımı gerçekleştirilen yurt ve lojman binasının bulunduğu alan; 1979 yılında hazine arazisi üzerine kaçak ve ruhsatsız olarak yapılmıştır. Arazinin mülkiyet sahibi hazinedir. Dolayısı ile 3. kişilerin herhangi bir kaybı söz konusu değildir. Geçtiğimiz günlerde yaşanan İstanbul Depreminden sonra riskli olduğu tespit edilen bu yapıların yıkılması ve tedbir alınması önem arz etmekte ve yüksek derecede kamu yararı bulunmaktadır”

Yıkılan Ayazma Camii İnşaatı Neden Başlamadı?

Ayazma Camii, Çağlayan Mahallesi halkının 1977 yılında bir araya gelerek imece usulü ile tuğlasını, çimentosunu, demirini alıp inşaatında bizzat çalışarak inşa ettikleri ve yaklaşık 10 yılda tamamladıkları bir camiidir. Her karışında emek olan bu camii yıllarca ibadete açık olarak kalmış ve burada insanlara dini hizmetlerde bulunulmuştur.

2010 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı BİMTAŞ tarafından, 2014 yılında ise yine İBB’ye bağlı İSTON tarafından camiden fiili karot alınarak beton numuneleri incelenmiş, yapılan bu incelemelere göre iki ayrı Risk Raporu hazırlanmış ve iki Risk Raporunda da Ayazma Camiinin olası bir depreme karşı son derece RİSKLİ OLDUĞU ve derhal yıkılması gerektiği belirtilmiştir. Bu raporlar doğrultusunda Ayazma Camii, Diyanet İşleri Başkanlığı talimatları çerçevesinde Kağıthane Belediye Başkanlığı, Kağıthane Kaymakamlığı ve Kağıthane Müftülüğü koordinasyonunda 2014 yılında ibadete kapatılmış ve 2016 yılında kontrollü bir şekilde yıkılmıştır. Cami arazinde bulunun riskli yapılar yıkılamadığı için yaklaşık 4 yıldır cemaat mağdur, mahalle camiden mahrum kalmıştır.

Arazinin Camiye Tahsis Edildiği ve Cami Derneğine Ait Olduğuna Dair Belge

Hasbahçe Gazetesi Özel Haber

Etiketler:
2895 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.