logo

Samimi olmalı insan

Samimi olmalı insan

Samimi olmalı insan “… O, sinelerin özünde olanı bilendir.” (Şura Suresi, 24) ayeti kerimesinin sırrına vakıf olacak şekilde samimi olmalı.

Nefsinin dizginlerini eline alıp Mevlana misali “Ya göründüğü gibi olmalı yada olduğu gibi görünmeli.” Görünmekle kalmamalı söz verdiyse o sözün namusu olduğunu bilmeli ve bu şuurda hareket edecek kadar sözüne, söz verdiğine karşı samimi olmalı.

Verdiği sözlerin en büyüğü olan Galu belada verdiği kul olma sözüne samimiyetiyle sahip çıkmalı.

Allah Resulünün (SAV) din nasihattir buyurması üzerine sahabenin “kime ya Rasulallah? diye sorması ve Efendimizin “Allah’a, Kitabına, Peygamberine, Müslümanların yöneticilerine ve bütün Müslümanlara” (Müslim, İmân, 95) diye cevap verdiği hadisi şerifin özüne vakıf olacak şekilde samimi olmalı.

Yaratıcısı olan ALLAH’a karşı samimi olmalı. Yaşayan bir Kur’an-ı Kerim olmalı. Müslümanlara ihanet etmemeli. Elinden dilinden zarar verenlerden olmamalı. Samimi olmalı insan.

Ecdadının mirasına sahip çıkarak ecdadına karşı samimi olmalı. Selam verirken selam alırken samimi olmalı.

Kula kul olmadan kulluk bilincinde Allah’a, Müslümanlara ve insanlara karşı samimi olmalı. Öyle bir samimiyetle dolmalı ki yüreği insanın güneşin karşılıksız menfaatsiz doğması gibi doğmalı insanlığa.

Yağmur gibi rahmet yağdırmalı çevresine ve bütün olumsuzlukları çekmeli sinesine.

Kâinatın rehberi Hz. Muhammed (SAV) gibi güvenilir olmalı.

Samimiyeti tüm hayatına yansımalı ticaretiyle, aile hayatıyla, çocuklara olan davranışıyla, anne ve babasına olan saygısıyla tüm insanlığa karşı olan merhametiyle samimi olmalı.

Samimiyeti en güzel bir şekilde ifade eden hadislerden biri:“Allah Teâlâ sizin bedenlerinize ve yüzlerinize değil, kalplerinize bakar.” Kişinin kalbinin temiz olması tabi sloganik anlamda değil, günümüz burjuva Müslümanlarının kullandığı samimiyet kalp temizliği ile hiç değil.

Keza sevginin samimiyetin bir emaresi vardır hayatta. Anne çocuğunu sever ona karşı samimidir bunun emaresi annelik davranış alametleridir. İşte kulunda ALLAHA karşı olan samimiyetinin kalp temizliğinin alametleri vardır. Bunlar farzlarla başlamaktadır. Namaz kılmayan birinin ALLAH’a karşı olan samimiyeti kalbinin temizliği ne kadar iyi bir insan olsa da daima şüphelidir.

Velhasıl sorumluluklarımızı yerine getirdiğimiz kadar samimi.

Fedakârlık yaptığımız kadar değerliyizdir bu hayatta.

Ve her şeyden önemlisi bahsedilen samimiyet için önce kişi kendine karşı samimi olmalı…

M.Said DEMİR

Etiketler: » » » » » » »
2545 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.