logo

Şehit Ramazan Meşe İmam Hatip Ortaokulu eTIMSS Projesinde Türkiye’yi Temsil Edecek

Şehit Ramazan Meşe İmam Hatip Ortaokulu eTIMSS Projesinde Türkiye’yi Temsil Edecek

Dünya çapında yapılan en geniş ve en kapsamlı karşılaştırmalı uluslararası bir eğitim çalışması olan Uluslararası Matematik ve Fen Bilgisi Çalışması (eTIMSS) 2019’da Kağıthane’den Şehit Ramazan Meşe İmam Hatip Ortaokulu, Türkiye’yi temsil edecek okullar içerisine seçildi.

Nisan 2019’da 5. ve 8. Sınıflarda uygulanacak olan Uluslararası Fen ve Matematik Eğilimleri Araştırması’na Türkiye’den 217, İstanbul’dan 29, Kağıthane’den 3 okul katılacak.

eTIMSS NEDİR?

TIMSS (Trends in International MathematicsandScienceStudy) yani Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması demektir. Öğrencilerin Fen ve Matematik alanlarında kazandıkları bilgi ve becerilerin değerlendirilmesine yönelik bir tarama araştırmasıdır. Dünyadaki en kapsamlı uluslararası öğrenci başarısını değerlendirme çalışmalarından biridir. 4 yılda bir yapılmaktadır.

TIMSS Ne Amaçla Yapılır?

TIMSS tüm dünyada 5. ve 8. sınıflarda matematik ve fen başarısını ölçmenin yanı sıra, öğretim programlarının ne derece uygulandığını belirlemeyi ve iyi uygulamaları ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Ayrıca kimi araştırmacılara göre gelişmiş ülkelerin yatırımlarını yönlendirmesi ileriki dönemlerde hangi ülkelere yatırım yapabileceğini belirlemek amacıyla TIMSS verilerinin de kullanıldığı belirtilmektedir.

TIMSS 2019’un Parlayan Yıldızı Türkiye Olacak

Konu hakkında görüş aldığımız Şehit Ramazan Meşe İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Mustafa Öğük, “Okulumuz Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (eTIMSS) Projesinde Türkiye’yi temsil edecek okullardan biridir. eTIMSS projesinin dört yılda bir yapılıyor olması öğrenci başarılarının süreç içerisinde nasıl değiştiği ile ilgili katılımcı ülkelere bilgiler sağlamaktadır. Böylece öğrenci başarısı izlenebilmekte ve öğretim programlarına ilişkin ayrıntılı bilgiler elde edilmektedir. Bu bağlamda, ülkeler hem kendi içinde gelişimlerini izleyebilmekte hem de diğer ülkelerle karşılaştırmalı olarak değerlendirmeler yapabilmektedirler. TIMSS 2019 uygulamasında Türkiye 5. ve 8. sınıf düzeylerinde katılacaktır. TIMSS 2019’un parlayan yıldızı Türkiye olacak inşallah” dedi.


Öğük, “Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (Trends in International Mathematics and Science Study) TIMSS, “Uluslararası Eğitimsel Başarıyı Değerlendirme Birliği (IEA)” tarafından yapılan ülkelerin eğitim sistemini izlemeyi amaçlayan değerlendirme sınavıdır. TIMSS uygulamasının merkezi ABD’nin Boston şehrindeki TIMSS Uluslararası Çalışma Merkezi ve Hollanda’nın Amsterdam şehrindeki Uluslararası Eğitim Başarılarını Değerlendirme Kuruluşu (IEA) Yürütme Merkezi’dir. Ülkemizde ise TIMSS uygulamaları Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (YEĞİTEK) altındaki “Ölçme, Değerlendirme ve Yerleştirme Grup Başkanlığı” tarafından yürütülmektedir.

Hasbahçe Gazetesi Özel Haber

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
3837 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.