logo

Site Yönetimleri

Site Yönetimleri

Merhabalar değerli okurlarım. Bu yazımda Son yıllarda haberlerde sıkça rastladığımız, bana göre günümüzün ve dahi geleceğin en önemli konularından biri olan site yönetimlerini ele alacağım.

Son yıllarda site tarzı toplu konutların artmasıyla yeni bir tartışmada ortaya çıkmış oldu, Site Aidatları. site yöneticilerine bir dokun bin ah işit, kat maliklerine de bir dokun bin ah işit.

Site yönetimlerine hatta blok temsilciliklerine bilgisi olmayan, iş bilmeyen, egosunu tatmin etmek isteyen insanların seçilmesi bana göre sorunların başında gelmektedir. Bu tarz insanlar kanunlar, paranın yönetilmesi konusunda yeterli olamadıkları için siteleri doğal olarak da sakinlerini ciddi zarara uğratmaktalar. Hatır ve tanıdık diye blok temsilcisi ve dahi yönetici seçilmemelidir.

Kat malikleri açısından durumu değerlendirecek olursak; Bazı sitelerde aidatlar kira bedellerini yakalamak üzere. Doğal olarak da günümüz koşullarında sakinler isyan bayrağını çekmekteler. Alınan aidatla verilen hizmet karşılaştırması yapıldığında, bu tarz yüksek aidatlı sitelerde oturan sakinler için aidatlar çok can yakıcı olabilmektedir.

Site Yöneticileri açısından bakacak olursak; 10 yıl gibi ciddi bir süreçte yaptıkları işlerden hukuki olarak sorumlu olmaları en büyük sakınca. Ayrıca Kimseyi memnun edememe (yaklaşık % 25’lik kesimi hiç memnun edemezler), sakinlerin aidatımı veriyorum öyleyse her üslupla her şeyi söyleyebilirim düşüncesi site yöneticilerini en çok üzen konuların başında gelmektedir. Verecekleri kararlar karşısında alacakları tepkiler, iş yapmalarına rağmen ufak tefek eksikliklerin dağ misali dillendirilmesi dürüst site yöneticilerinin şevkini kıran konuların başında gelmektedir. Ailelerinden, işlerinden çaldıkları vakti sakinler için harcayan yöneticilere yapılan vefasızlık ve deyim yerindeyse nankörlükler, dürüst site yöneticilerini üzen en önemli konudur.

Peki! Site Sakinleri nasıl davranmalı, Site yöneticileri kimler olmalı ve nasıl yönetmeli?

Site sakinleri başta işi bilen, maddi sorunları olmayan, gerektiğinde riskleri göze alabilen kişileri yönetici olarak seçmelidirler. Toplu yaşama kurallarına uymalı, ortak alanların herkesin hakkı olduğunu bilmeli, ben şunu istemiyorum öyleyse olamaz dememelidirler. Çoğunluğun kararlarına ve yönetimlerin aldıkları kararlara saygı duymayı bilmelidirler. Çıkarılan ek bütçe ve aidatlarını zamanında ödemelidirler. Ayrıca yöneticilerin patronuymuş gibi yaklaşımlardan kaçınmalıdırlar. Sakinler olarak tüm komşulara saygı göstermeyi, sitenin ortak mallarına zarar vermemeyi, çevreyi gürültü ve kirlilikten dolayı rahatsız etmemeyi öğrenmelidirler. En başta Yöneticilerini iyi seçmelidirler. İş yapan yöneticilerin arkasında durup, iş yapmayanları sorgulamalıdırlar. Zira iş yapanın arkasında durulmadığı zaman, o tarz insanları küstürmüş, iş yapmayan yöneticilere kapı açmış olurlar. Ayrıca site sakinleri kendisini sitenin tek sahibi gibi görmemelidirler.

Gelelim site yöneticilerine; site yöneticileri kanunları, para yönetmeyi, maliyet fayda analizini iyi bilen, site sakinlerinin çıkarlarını gözetecek kişiler olmalıdırlar. Özellikle gelir düzeyi düşük yerlerde gereksiz Müdür çalıştırıp,  düşüncesizce harcamalar yapıp, aidat ödemeden birde üstüne huzur hakkı alıp ortalıkta yöneticiyim diye gezmemelidir. Eğer yönetici olmuşlarsa kendisinden ödün vermeyi, minimum maliyetle maksimum hizmet vermeyi düstur edinmelidirler. Gerektiğinde site çıkarı ve çoğunluğun faydasına olacak kararlarda dik durmayı bilmeli, kanunun verdiği yetkiyi çekinmeden kullanmalıdırlar.

Son tahlilde; site sakinleri iş bilen ve işini düzgün yapacak yöneticileri seçmeli, ödemelerini düzenli yapmalı, toplu yaşam kurallarına uymalıdırlar. Aidat ödüyorum diye kendisinin sitenin çalışanların ve yöneticilerin sahibi gibi görmeyi bırakmalıdırlar. Dürüst ve iş yapan yöneticilere sahip çıkmalıdırlar.

Site yöneticileri de; sakinlerin her kuruşunu yine sakinler için harcamalı, kendinden ödün vermeli, siteye katma değer katmalı, gereksiz maliyetlerden kaçınmalı, azınlığa çoğunluğu ezdirmemeli, yöneticilik işini iyi bilmeli, gerektiğinde alması gereken kararları çekinmeden almalı ve kararlarının arkasında durmalıdırlar.

Son olarak; konu ile ilgili bakanlıklarda çalışmalar devam etmektedir. Artık her önüne gelen site yöneticisi olamayacak. Ciddi denetimlere tabi tutulacak. Aidatlarla ilgilide belirli kıstaslar getirilecek.

Selam ve Dua ile

Nevzat ERTEKİNOĞLU
Yazar – Mali Müşavir – Bilirkişi

Etiketler: » » » » » » » » »
2078 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.