logo

Siyaset-İnsanlar ve Seçim

Siyaset-İnsanlar ve Seçim

30 Mart Mahalli idareler seçimleri üzerine ve keza bundan sonraki seçimler için söylenecek çok söz var!

Özellikle Mahalli idarelerin son halkası olan Muhtarların seçilme yöntemi dillere destan bir konu.

1944’te çıkan ve halen aynı kanunla muhatap olan Muhtarlarımızın durumu o tarihten bugüne 2 Anayasa değişikliği ve bu uzun tarih aralığında çıkartılan ve değişikliğe uğrayan binlerce kanun olmasına rağmen, Muhtarlar konusunda dişe dokunur bir değişikliğe gidilmemiştir.

Cumhuriyetin ilk yıllarında ve altmışlı yıllara kadar ülke insanımız kırsalda yaşamını sürdürüyordu ve tabi ki o dönem muhtarlıkları köy tüzel kişiliği üzerine yoğunlaştırılmış ve köy muhtarlıkları çözüm üretebilen yeterlilikteydi.

1970’lerden sonra sanayi toplumuna eğilim gösteren Anadolu insanımız Büyükşehirlere ve kendi yakınındaki şehirlere akmaya başladı. Velhasıl kırsalda oturanlar, şehirlerde oturanlar yer değiştirerek gittikleri yerlerde büyük mahalleler oluşturdular.

Şehir nüfusları kırsala oranla %80’ine tekabül ederken aynı oranda meseleleri, ihtiyaçları da oturduğu mahallelerine taşıdılar. Bir mahalle muhtarının yıllık ortalama 23.000 işlem yaptığını (TODAİE Raporu) göz önüne alırsak, konunun önemini daha anlayabiliriz.

Aslında bir mahalle muhtarının görevleri nelerdir sorusuna 8 madde ile cevap verebiliriz:

*Seçim zamanlarında sandık seçim kurullarına, sağlık ocağı ve sağlık merkez kurullarına ve emlak vergisi ile ilgili olarak arsaların bedel tespit komisyonu gibi kurul ve komisyonlara katılmak. Sandık seçim listelerinin ve askerlik çağına girmiş olanların kimlik çizelgelerinin askıya çıkarılması gibi ilan işlerinin yapılması.

* Cadde, sokak ve meydan levhalarını zaman zaman kontrol ederek eksik ve bozulmuş olanları belediyeye bildirerek yapılmasını sağlamak,

* Salgın ve bulaşıcı hastalıkları, şüpheli kimseleri ilgili kuruluşlara bildirmek,

* Askerlik ve seferberlik başta olmak üzere tebligatların yapılmasında yardımcı olmak,

* Seçmen kâğıtlarının dağıtılmasını sağlamak,

* Mahallede oturan vatandaşlar için gerekli ilmühaberler düzenleme,

* Nüfus kâğıdını kaybeden ya da yenisini çıkarmak isteyenlere gerekli olan belgeleri düzenlemek,

* Mahallede yapılan ve yürütülen hizmetlerle ilgili görüş bildirmektir…

Yukarıda yazılanların veya yazılmayan hizmetlerin tümüne muhatap olan muhtarlarımız Mahallesinin tüm sorunlarını ve veya ihtiyaçlarını bilmeli ve en küçüğünden en büyüğüne kadar mutlaka her komşusuna cevap vermeli ve ayrıca behemehâl çözüm üretmelidir,

Bir araştırma şirketinin yaptığı anket’te çıkan sonuç; Vatandaşın bir sorunu olduğunda ilk kime gider sorusuna cevap % 74 Muhtar, % 17 Belediyedir. Buradan da anlaşılacağı üzere kadim Anadolu insanının şehirlerde çözüm arayışı Mahalle Muhtarlarıdır.

Bir mahalle muhtarı en modern şekilde hizmetini veriyor vermesine de, bunun karşılığında 1944’te çıkan kanunla seçime sokulması büyük bir haksızlık olarak duruyor…

25.000 seçmenli bir mahallede seçime gidiliyor, yüz binlerce oy pusulası basılıyor. Seçim sandık bölgesi okulların önlerinde BARİKAT kurup seçmene oy pusulasını yemin ettirilip eline oy pusulası tutuşturma mücadelesi veriliyor. 25.000 oy kullanılacak mahalledeki muhtar adayları Yüz Bin’den aşağı olmamak üzere oy pusulası bastırıyor, kullanılan 25.000 oyun dışında kalan ve bastırılan yüz binlerce oy pusulası çöp dağları oluşturuyor. İstanbul’da seçmen sayısı 9 milyon 997 bin olduğuna göre ortalama İstanbul’da 100 milyon oy pusulası basılmaktadır. Kullanılan on milyon oyun dışındaki oy pusulaları zayi olmaktadır.

İstanbul Muhtarları Dayanışma Derneği olarak bizzat Ankara’ya giderek Sayın Başbakanımız R.Tayyip ERDOĞAN’a Muhtarlık mevzuatının yeniden düzenleyecek taslak kanun dosyamızı elden ulaştırdık.

Mecliste bulunan diğer siyasi parti genel başkanlarına da aynı dosyamızı elden ulaştırdık.

Hükümetimizin bütün meselelere çok sahici yaklaşımı varken Muhtarlık meselesini görmezden gelmesi anlaşılır değil.

Mahalle Muhtarlarımızın talepleri, hizmetin daha kaliteli ve sürdürülebilir olması için; Mahalle Muhtarlıkları Kanunda yerel yönetici olarak tanımlanmalı.

Muhtarların Oy pusulası Siyasi partilerin birleşik oy pusulası şeklinde olmalı,

Seçimlerden 45 gün Muhtar aday başvuruları son bulmalı,

Sabıka kaydının seçimden önce alınması (Yüz kızartıcı ve bir yıldan fazla ceza alanların başvurusu alınmamalı)

Siyasi Erk’in. Yasamanın ve yürütme kurullarının bu çarpık ve anlaşılmaz Muhtarlık meselesine çözüm getirmesi yerinden yönetimin daha da güçlenmesini sağlayacaktır…

Saygı ve Muhabbetle

Temel ŞARDAN

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
1748 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.