logo

SORUMLULUK SINAVINDA BEKLEYEN TEHLİKE

SORUMLULUK SINAVINDA BEKLEYEN TEHLİKE

SORUMLULUK SINAVINDA BEKLEYEN TEHLİKE

Tedbir aldıktan sonra, başa gelene rıza göstermek ve karşılaştığımız -olumsuz- vakaları kader bağlamında değerlendirmek mümkündür. Tevekkül, elimizden gelen tüm tedbirleri aldıktan sonra işimizi Allah’a emanet etmektir. Aksi durum, karşılaşmanın muhtemel olduğu olumsuz vakalar öncesinde, üzerimize düşen sorumluluğun gereklerini yerine getirmemektir.

Hepimiz duymuşuzdur “Köprüden önce son çıkış” ifadesini… Bunu, sadece trafik kuralları kapsamında bir uyarı olarak anlamadığımızda söyleyeceği çok şey vardır. LGS sınavlarına yaklaştığımız son düzlükte, bu uyarının verdiği mesaja, başta MEB bürokrasisi olmak üzere hep birlikte odaklanmamız gerekiyor.

Bakanlık, korona virüs salgını üzerine, alınan genel tedbirlerle eşgüdüm içerisinde, Mart ayından itibaren örgün eğitime ara vermiş, uzaktan eğitim faaliyetleri ile süreci tamamlayarak dönemi kapatmıştı. Kamuoyunun takdirini kazanan bu uygulama, aynı zamanda, uzaktan eğitim gibi yeni bir paradigmanın da tecrübe edilmesine vesile oldu. MEB’in sorumluluk sınavlarına ilişkin ortaya koyduğu son yaklaşım ise maalesef -bir çuval inciri berbat edebilecek- bir risk ortaya koymaktadır.

MEB, vaka sayılarının arttığı son süreci doğru okuyarak, LGS sınavlarına odaklanması ve olabildiğince tedbir alması gerekirken ne yazık ki;  riski büyütecek, yönetilmesi kolay olmayacak, evdeki hesabın çarşıya uymayacağı bir karar almış gözüküyor.

Ortaöğretim kurumlarını ilgilendiren sorumluluk sınavlarının yapılıp yapılmaması bakımından veya yapılacaksa hangi sınıf düzeyinde yapılacağına ilişkin yeni bir değerlendirilmeye ihtiyaç vardır. Yeniden tırmanışa geçen covid-19 vakalarının olduğu bir süreçte, tüm sınıflar düzeyinde planlanan ve Haziran ayında yapılması gereken bu sınavların esastan gözden geçirilmesi; sınavları uygulayacak yönetici, öğretmen ve öğrencilerin kaygılarını dikkate alan bir projeksiyon ortaya konmalıdır.

Bir taraftan öğretmenlerin, diledikleri yerde seminer dönemini geçirebilecekleri ortadayken, diğer taraftan sorumluluk sınavlarının tamamının yapılabilmesini düşünmek ne kadar makuldür?

Alandan edindiğimiz bilgi; dikkate değer sayıda okulda, birçok branşta, sınav sorularını hazırlayacak öğretmen açığı olduğu yönündedir. Yol yakınken bu meselenin masaya yatırılması, sınıf geçme iş ve işlemlerinin ertelenmesi de dâhil, ivedilikle yeni tedbirlerin alınması, YKS sınavına girecek olmaları nedeniyle belki de-sadece- 12. sınıfların gireceği yeni bir planlamanın yapılması gerekmektedir.

Telafisi mümkün olmayacak yeni sorunların ortaya çıkmaması ve yeni vaka artışlarına sebep olacak bir kaosun önüne geçilmesi gerekmektedir. Bunu sağlayabilecek çare ise;

“Köprüden önce son çıkış” denilebilecek yeni bir genelgedir ve bu da zor değildir.

İdris Şekerci
EBS İstanbul 6 No.lu Şube Başkanı

Etiketler: » » » » » » » »
1142 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.