logo

Spor ve Sanat Eğitimi

Spor ve Sanat Eğitimi

Spor ve Sanat Eğitimi

spor ve sanat

Değerli dostlarım; bir önceki yazımda gençlerimizin kötü alışkanlık edinmeleri ile alakalı sporun öneminden bahsetmiştim. Bu yazımda olayın sosyal, kültürel ve sanatsal boyutundan bahsedeceğim.

Öncelikle halkın eğitimi ( bilimsel, ahlaki ve dini ) devletlerin güvencesi ve koordinasyonunda yapma zorunluluğu vardır. Ayrıca bizim toplumumuzda bir insanın yetişmesinde ailenin de çok büyük rolü vardır. Lakin günümüzde çocuklarımızın ve gençlerimizin, devletin eğitim verdiği saatlerin dışındaki boş zamanların değerlendirilmesi sorunu vardır. Bu problemin spor, sosyal faaliyet, kültürel etkinlik ve sanat eğitimi ile ortadan kalkacağı ve çocuklarımızla gençlerimizin kötü alışkanlıklardan uzak duracağı kanaatindeyim.

Her şeyi devletten beklememek gerekir. Tabii ki öncelikle devletimiz, spor ve sanat eğitimi konusunda öğretmenlerimizin daha üretken olmalarını sağlamalıdır. Öğretmenlerimiz ben elli dakika dersimi verdim, hadi bana eyvallah dememelidir. Beden Eğitimi dersinde çocuklarımızı başarılı olabileceği spor branşlarına yönlendirmeli. Resim ve müzik derslerinde yetenekli öğrencileri etkinliklerde mücadele etmesini sağlamalı ve kendilerini geliştirmesi konusunda gerekeni yapmalıdır.

Sosyal ve kültürel anlamda da belediyeler, muhtarlıklar, cami ve köy derneklerine de büyük görevler düşmektedir. Belediyelerimiz görsel anlamda bu tür faaliyetlerde bulunmalarına rağmen eğitimsel olarak yapılan çalışmaları yetersiz görüyorum. Mesela bir koro, bir orkestra ve folklor ekipleri kurabilir. Muhtarlıklar sadece seçmen kâğıdı ve ikametgâh belgesi verme yeri olmamalı. Aileler arası dayanışma, çocuklar arası park oyunları ve gençler arası satranç, tavla gibi müsabakaları düzenleyebilirler. Cami dernekleri tarihi, kültürel ve dini mekânların ziyaret edilmesini sağlayarak manevi duyguların kuvvetlenmesine vesile olabilirler. Gelelim köy derneklerine. Maalesef bu köy derneklerimizin nerdeyse hepsi birer kıraathane (kahvehane) olarak işletilmektedir. Üstelik birçok köy derneğimizin mülkiyetinin kendisine ait olmasına rağmen hiçbir kültürel faaliyetinin olmaması üzücüdür. Mesela Kaymakamlık, köy dernekleri arasında folklor ekibi müsabakaları düzenleyerek gençlerimize yeni imkânlar sağlayabilir, yöresel yemeklerin teşhir edilerek (KERMES gibi, elde edilen gelirlerin muhtaç ailelere ulaştırılması gibi) komşuluk ilişkilerini daha sağlam temeller üzerine oturtabiliriz.

Bir sonraki yazımda madde bağımlılığıyla mücadele komisyonunda ki çalışmalarımdan bahsetmek üzere sağlıcakla kalın.

İlhan Yıldız
Abide-i Hürriyet Spor Kulübü Antrenörü

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » »
3518 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.