logo

SSPE hastası Betül yardım bekliyor

SSPE hastası Betül yardım bekliyor

SSPE hastası Betül yardım bekliyor

Betül Başeğmez ve arkadaşları 

SSPE denilen ve bilinen bir ilaç tedavisi olmayan hastalığa yakalanan Betül Başeğmez’in ailesi hayırseverlerin yardımlarını bekliyor.

Kağıthane Sanayi Mahallesi, Aydınlar Sokakta oturan Betül Başeğmez, eksik doz yada bayat aşı nedeniyle yakalandığı SSPE hastalık yüzünden 7 yıldır yatağa mahkum olarak yaşıyor ve beslenme problemi yaşıyor. Yatağa bağımlı ve kıpırdamadan yatan Betül çevresinde olan biteni ise çok iyi anlıyor. Konuşulanları duyuyor, anlıyor ama cevap veremiyor.

Betül Başeğmez yemek Betül Başeğmez

Yemek ihtiyacı şırınga ile verilebilen bebek mamasıyla gideriliyor. Annesi çocuğun bakımında oldukça zorlanıyor ve sağlığını oda kaybetmiş, bel fıtığı vb. rahatsızlıklar ortaya çıkmış. Babasının sigortalı bir işi yok gündelik ne bulursa çalışıyor. Evleri kira, sosyal güvenceleri yok, yardımlarla ayakta durmaya çalışıyorlar. Defalarca suları, doğalgazları ve elektrikleri kesilmiş. Birikmiş kira ve market borçları var. İlgiye ihtiyaçları var. Aile bu güne kadar gördüğü ilgisizlikten ötürü içe kapanmış.

Yaklaşık 1 yıl önce bir ümit ışığı belirmiş, Fizyoterapist Ercan Varzikoğlu Betül’ün tedavisini kabul etmiş ama bu tedavi uzun soluklu ve pahalı bir tedavi. Başta Cansuyu olmak üzere Hollanda’dan bir grup maddi olarak destek verince tedaviye başlanmış. Betül’de gözle görülür bir ilerleme olmuş. Artık kafasını tartabiliyor, yarım saat kadar oturabiliyor, mırıldanarak ta olsa annesiyle iletişime geçebiliyor.

Betül Başeğmez folklor ekibi

Betül’ün annesi Nihal Hanım,“Kızımız çok çalışkan ve aktif bir öğrenciydi. Daha okula başlamadan folklor oyunlarını öğrenmişti. Okulun folklor ekibindeydi. Önce derslerinde başarısızlık, unutkanlık başladı. Ardından düşmeler ve krizler geldi. Hastaneye sağlam giren çocuğum aylar sonra ağır hasta olarak hastaneden çıkartıldı. Hatta ‘siz bunun ölümünü bekleyin’ diyenler oldu. Sonra SSPE teşhisi konuldu. Neyle karşı karşıya olduğumuzu bilmiyorduk. Çocuğumla birlikte biz de perişan olduk. Dünya adeta başımıza yıkıldı” dedi.

Kısa zaman içinde çocuğunun yatağa bağımlı hale geldiğini ifade eden acılı anne; “İlacı bile olmayan bir hastalık. Çocuğum konuşamıyor ama her şeyi anlıyor, duyuyor. Şifa Rabbimdendir, elbet çocuğuma şifasını verecektir” şeklinde konuştu.

SSPE Hastalığı Ne Demektir ?

SSPE ‘Subakut Sklerozan Panensefalit’ hastalığı bir nevi beyinde iltihap oluşmasıdır. Bunun sonucu beynin ilk etapta kendini savunmak için büzülüp kaslara elektriksel uyarılarla kendini göstermesidir. Burada kas iskelet sistemleri büyük oranda geriler. Düşünsel ve bilişsel olarak bir takım melekelerde gerileme olur. Bunların geri gelmesi, sinirin kendini iyileştirmesi veya sağlam kalan sinirin, hasarlı sinirin yerini tutması zaman alır. O nedenle vücut bunu yaparken önce peltelik, sonra kasılma, ve reflekslerle kendini tamir etmeye çalışır. Uzun soluklu ve zor bir hastalıktır. SSPE, 0-2 yaş arasında geçirilen kızamık hastalığı virüsünün, beyin omurilik sıvısına yerleşerek 2-10 yıl sonra beyni tahrip etmesi olarak açıklanıyor.

Hasbahçe Gazetesi olarak SSPE hastalığı ve Betül Başeğmez’in durumuna dikkat çekmek, hem kamuoyunda, hem de kurumlar bazında alakayı arttırmak istedik.

Etiketler: » » » » » » » » » »
3274 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.