logo

Tarihini Bilmeyen, Geleceğine Yön Veremez

Tarihini Bilmeyen, Geleceğine Yön Veremez

Dünyanın ilk ve tek diorama müzesi olan Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesini, müzenin kurucusu Nejat Çuhadaroğlu ile konuştuk…

nejat çuhadaroğlu hisart

Nejat Çuhadaroğlu Kimdir?

1966 doğumluyum. Ressam anne ve yüksek mimar babanın oğluyum. Birde ağabeyim var. Yirmi beş senedir aile şirketlerinde çeşitli görevler yaptım. Mesleğe tezgâhtan başladım diyebilirim. Üniversite mezunuyum. Amerika’da tahsilimi yaptım. Ekonomi ve İktisat okudum. İş hayatına üniversiteden sonra başladım. Halen Çuhadaroğlu Şirketler Grubunda yönetim kurulu başkanı olarak görev yapmaktayım.

Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi Kağıthane Hisart ve Diorama Müzesi

Hisart Canlı Tarih ve Diorama müzesini açmak nereden aklınıza geldi?

Zaman içinde oluştu. Anne ve babamın kalıtımsal olarak genlerinden geçen Allah vergisi bir resim ve heykel kabiliyetim var. Çok küçük yaşlarda resim ve heykel yapmaya başladım. Çamurdan, macundan her türlü tebeşirden, sulu boyadan, yağlı boyadan-kuru kaleme kadar her türlü şekilde resim yapıyordum. Hatta çok ciddi bir çizgi roman meraklısı olduğum için; çizgi roman okuyup sonra amatörce kendi çizgi romanlarımı da çizmeye başladım. Tabi bu hem zihninizi hem elinizi alıştırıyor. Ciddi bir şekilde hayal gücünüzü tetikliyor, geliştiriyor. İlkokul 3.sınıfta babamın yurt dışından getirttiği uçak maketi ile ilk maketçilikle tanıştım. Üniversiteden sonra ortaokul ve lisede yaptığım tank maketlerini, araç maketlerini bir kompozisyon, bir mizansen içinde değerlendirme güdüsü ortaya çıktı. İlk dioramamıda 6-7 yaşlarında yapmıştım. Bunları yaparak işi devam ettirdim. Git gide maketlerim daha komplike daha zor daha enteresan hale geldi. Yaklaşık otuz senedir maket yapıyorum, yirmi senedir de antika eserler topluyorum. Yaptığım işlediğim bu diorama maketlerle ilgili aksesuarları toplamaya başladım. Bu çalışmalar altı sene önce ciddi bir müze oluşturacak bir hale geldi. Bizde bunun üzerine Hisart Canlı Tarih ve Diorama müzesini Haziran 2014 yılında açtık.

ayetullah coşkun nejat çuhadaroğlu hasbahce gazetesi röportaj

Başka sosyal sorumluluk projeleriniz var mı?

Rahmetli babamın yaptırdığı ortaokul, lise projelerimiz var. Şuan annemde ilköğretim okulu yaptırıyor. Çuhadaroğlu Alüminyum Metal firması olarak öğrenci yarışmaları yapıyoruz. Tabiî ki böyle bir müze açmak başlı başına sosyal sorumluluk projesidir. Çünkü tarih bilinci yaratmak, tarihi öğretmek en büyük sorumluluklardan biri olarak görüyorum. Türkiye gibi Dünyanın merkezini oluşturan bir coğrafya da yaşıyorsanız tarihinizi çok iyi biliyor olmamız gerekir. Maalesef ki tarihimizi iyi bilmiyoruz. Bu ciddi açığın kapatılması gerekirdi. Bu yüzden öyle bir müze yaptım ki her yaştan her kesimden insanın tarihi olan ilgisini, alakasını arttırabilecek bir üslupla böyle bir müze açtım.

hisart müzesi osmanlı

Hisart ve Diorama ne demektir?

Dünyada ilk ve tek olan bir müzeyi tek kelimeyle anlatmanın çok büyük bir zorluğunu yaşadık. Bir benzeri olmadığı için ismini koymakta zorlandık. Bunun için His-art aslında İngilizce bir kelime olan “Historical Art” demektir. Bu müze uluslararası bir müzedir. Tüm dünya tarihini de aynı zamanda işliyor. O bakımdan internasyonal bir isme, kolay hafızada kalıcı bir isme ihtiyaç vardı. Nejat Çuhadaroğlu müzesi dediğiniz anda Türkler bile bunu telaffuz etmede zorlanacaktı. İsim az ve öz olmalıydı. “Historical Art” ın kısaltılmışıdır Hisart. Aynı zamanda İngilizcede de “onun sanatı” anlamını taşır. O bakımdan bu ismi koyduk. Diorama ise ölçek gözetmeksizin bir anı bir olayı maketler aracılığı ile anlatmaktır. Yani üç boyutlu bir tablo yaratmaktır.

hisart müze hisart müzesi

Diorama Müzesini diğer müzelerden ayıran özellik nedir?

Maalesef Türkiye kendi anlı, şanlı tarihi ile övünen ama kendi tarihini bilmeyen tek ulustur. Onun için bu müze yaklaşık bin senelik tarihi kapsayan, tarihi olayları, savaşları işleyen bir müzedir.  Bunu yaparken de kendi tarzı ve üslubuyla da Dünyada ilk ve tek olan bir müzedir. O bakımdan bunun üç sebebi var: Birincisi; bin senelik tarihi detaylı bir şekilde anlatmasıdır. İkincisi; dünyada hiçbir müzede olmayan sergilenmeyen birçok esere bu müzenin sahip olmasıdır. Üçüncüsü; teşhir ve tanzimdeki farklılığından dolayıdır. Gelen insanlar burada tarihin önemli olay ve savaşların her ölçekte canlandırmasını görüyor. Aynı zamanda orijinal mankenleri, orijinal kıyafetli askerleri de görüyor. Aynı zaman da fotoğrafını, resmini, gravürünü de görüyor. Böylelikle o konuyla ilgili, alakalı her şeye tanıklık etmiş oluyor. Zamanda bir yolculuk yapmış oluyor. Hisart, insanlara bu hissiyatı veren bir müzedir.

hisart müze çanakkale savaşı hisart müze askerler

Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi, hangi tarihi yılları kapsamaktadır.

1071 Malazgirt Savaşından başlar günümüze kadar gelir. Açılımını yaparsak; Roma, Bizans, Selçuklu, Tüm Osmanlı, 1.Dünya Savaşı, Kurtuluş Savaşı, 2.Dünya Savaşı, Kore, Vietnam, Körfez Savaşları gibi ve bunlara Kıbrıs Barış Harekâtı da dâhildir.

hisart ve diorama müzesi çanakkale geçilmez

Müze sadece tarihi kişi ve olaylarla mı sınırlıdır. Bunun dışında neler görebiliriz?

Müzede her şeyi görebilirsiniz. Çanakkale’nin 100.Yılını kutluyoruz ondan örnek verelim. Buraya gelen ziyaretçiler Çanakkale Savaşının neden ve niçin olduğunu, savaşın nelere sebebiyet verdiğini, sonuçlarını ve daha önce bilmediği bir sürü gerçek yaşanmış hikâyeleri de öğrenmiş oluyor. Ayrıca müzede Çanakkale Savaşı ile ilgili her türlü kılık-kıyafet, aksesuar, silah, araç, gereç, fotoğraf, resim, poster ve diorama, maketleri görmüş olacak. Önemli savaşların her dönemi için bunları görebilirler…

hisart ve diorama müzesi kağıthane

Müzedeki maketler, renkler, dekorlar ve giysiler kime ait, kim tasarladı. Nerede yaptırıyorsunuz?

Eserlerimizin % 95’i gerçektir. Geri kalan % 5’lik kısmı da yeniçeri kıyafetleridir. Yeniçerililerin giydiği tekstil elbiseler günümüze kadar gelmediği için dünyada örneği yok. O yüzden canlandırmalarda adamın içine giydiği elbiseyi yaptırtıyorum. Onu da en az 150 senelik kumaş ve aksesuarlardan devşirerek yaptırıyorum. Yeni kumaşlardan, aksesuarlardan değil. Buna benzer müzelerde maalesef yeni kumaş veya yeni aksesuarlar kullanılıyor. O da rüküş ve sakil duruyor. O yüzden yeniçeri kıyafetlerini olabildiği kadar eski malzemelerden gerçeğine uygun diktiriyorum. Onun dışındaki tüm kıyafetler gerçektir.

hisart müzesi silahlar IMG_9853

Müzede orijinal tarihi kaç eşya ve kıyafet var?

Müzede onbinlerce eşya ve kıyafet var. Biz çok ciddi bir rakama sahibiz. Belki bir dünya rekoru bile çıkabilir. Sergilenen eşya ve kıyafetler bunlar. İnsanların deposu devasa benim öyle bir depom yok. Ben bir devlet değilim ama sergileme açısından çok ciddi bir zenginlik var.

hisart müzesi osmanlı hisart hürriyet mahallesi diorama

En eski Tarihi Eşya ve bu müzenin en önemli eseri nedir?

En eski tarihi eşya Antik Yunan Zırhı Miğferidir. Bunun milattan önce hangi yüzyıla ait olduğunu halen araştırıyoruz. Bu müzenin en önemli eseri ise dünyada eşi benzeri dahi olmayan, bilinmeyen (bu müzenin Mona Lisa’sı diyebileceğimiz) Selçuklu Silahları köşesi var. Anadolu Selçuklularına ait bu silahların dünyanın hiçbir müzesinde örneği, referansı hatta fotoğrafı bile yoktur. Müzedeki canlandırma manken sayısı bile Guinness Rekorlar kitabına girebilecek sayıdadır. Dünyanın hiçbir müzesinde 350 tane antika kılık kıyafette asker figürü yoktur. İnşallah ilerde Guinness Rekorlar kitabına geçmek için müracaat edeceğiz.

hisart diorama hisart müze enver paia

6 Katlı olan müzenin her katında neler var? Sıralamayı neye göre yaptınız?

Müzenin kat planlaması yapıldı. Kronolojik tarih sıralamasına göre zemin kattan yukarı doğru devam ediyor. En alt katta Selçuklulardan başlıyoruz İstanbul’un Fethi diye kronolojik tarih sırasına göre devam ediyor…

hisart ve diorama hisart ve diorama müzesi

Müzeyi açmanızın asıl amacı nedir?

Tarihi bilinci arttırmak. İnsanların tarihe olan ilgisini, alakasını arttırmak. Çünkü geçmişini bilmeyen geleceğini bilemez. Bizde bilmek zorundayız çünkü biz bu topraklarda yaşıyoruz. Bu topraklarda maalesef başımız beladan kurtulmuyor, kurtulmayacakta. Dünyanın merkezindesiniz. O yüzden rahat bir coğrafya değil burası. Bunun bir bedeli var. Onun için her şeye hazırlıklı olmamız lazım. Güçlü ve bilgili olmamız lazım. Ölüp gitmeden önce, bu dünyaya, gelecek nesillere bir eser bırakabiliyorsak işte en büyük sevapta budur.

kağıthane hisart müzesi

Müzenin otoparkı var mıdır? Müzeye giriş ücreti ne kadardır?

Otoparkımız var yalnız yerimiz küçük olduğu için özel misafirlerimize yerimizi açabiliyoruz. Gelen ziyaretçilerimiz için maalesef yerimiz yok. Zaten büyük bir yere geçme planımız var. Bulunduğumuz mevcut yer hem lokasyon olarak hem binanın yapısı ve büyüklüğü açısından böyle bir müzeye uygun değil maalesef. Kesinlikle daha büyük bir yere geçmek zorundayız. Çünkü ben müzeyi ciddi bir kültür kompleksi merkezi haline getirmeyi düşünüyorum. Sadece müze olarak değil canlı bir “Tarihi Araştırma ve Kültür Merkezi” olarak düşünüyorum. Öyle bir yer olacak ki; müzenin kütüphanesi, arşivleri, sergi salonları, sinema salonları, hediyelik eşya satan dükkânları, restoranı, kafeteryası, yaşam alanları ve eğitim veren atölyeleri olmalıdır. Tarihi Araştırma ve Kültür Merkezine gelen ziyaretçiler müzeyi gezmeli ve araştırma yapmalıdır.

kağıthane hisart canlı tarih müzesi hisart müzesi eşyalar

Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi, Alüminyum sektöründe hizmet veren Çuhadaroğlu Holding’in restore edilen Kağıthane, Çağlayan, Hürriyet Mahallesi’ndeki binasında yer alıyor. Pazartesi günleri kapalı diğer günler Saat 10.00-18.00 arası açıktır. Müzenin giriş ücretleri, tam 20, indirimli 10 lira. Müzeyi, engelli vatandaşlar ve refakatçileri ile harp malulleri ücretsiz ziyaret edebilirler.

hisart canlı tarih müzesi

hisart canlı tarih müzesi silahlar

Müzeye yapılan masrafları siz mi karşıladınız? Devletin bu konuda ne gibi yardım ve desteği oldu?

Müzenin tüm masraflarını ben karşıladım, karşılamaya da devam ediyorum. Hiç kimsenin bu konuda yardımı ve desteği olmadı.

Diorama Müzesi Kağıthane İstanbul

Böyle bir müzeyi Kağıthane’ye açma fikri nerden geldi. Neden Kağıthane! Kağıthane Belediyesinden ve Kaymakamlıktan yeteri kadar destek görüyor musunuz?

Bu bina babamın elli sene önce gelip ilk atölyesini kurduğu yerdir. Senelerce Çuhadaroğlu Holdingin genel yönetim ofis binasıydı. Ofis fabrikaya 2-3 sene önce taşınınca ve müze için başka bir yer bulamayınca burada açmak zorunda kaldım. Kağıthane Belediyesine bir yer bulmaları için söyledim ama müzeye uygun bir yer bulunamadı. Benim istediğim bir alan 15 bin metrekarelik bir yerdir. Ki kalıcı büyük bir yer… İstanbul’a, Türkiye’ye yakışır uluslararası bir müzeden bahsediyorum. Otoparkı, girişi-çıkışı rahat olmalı, bir bahçesi olmalıdır. Dünya standartları da budur. Onun için bize büyük bir yer tahsis edilmesi gerekiyor. Nisan ayında açacağım sergilerde Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız ve Sayın Kadir Topbaş beyle bu konuları görüşeceğim. Çünkü bu sosyal sorumluluk projesidir. Dünyada örneği olmayan bu müze için ben tüm varımı yoğumu harcayarak bunları yaptım. Yeri de devletten bekliyorum. Buda hakkım diye düşünüyorum. İstanbul’da, Sütlüce’de Hasbahçe’de dünya kadar yer var bakalım bekliyoruz.

nejat çuhadaroğlu-ayetullah coşkun röportaj

Kağıthane ilçesini ve yapılan çalışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce Kağıthane’nin en büyük sorunu nedir?

Kağıthane’nin en büyük sorunu Kentsel dönüşüme biran evvel girmesi gerekiyor. Hakikaten arka sokaklarımızın, ara sokaklarımızın durumu içler acısı. İstanbul’un hem göz bebeği hem merkezi tarihi alanındayız. Kağıthane’de çok ciddi kentsel dönüşüm projesi işlenmelidir. İkinci en büyük sıkıntı da trafik sorunudur. Oda kentsel dönüşüme geçilmemesinden kaynaklanıyor zaten. Fabrikaların atölyelerin Kağıthane’den biran evvel temizlenmesi lazım. Bunların şehir dışına sanayi ticaret sitelerine taşınması gerekmektedir. İlçenin yollarıyla, parklarıyla, otopark alanlarıyla ciddi alanlara ihtiyacı var.

Kağıthane Diorama Müzesi

Hasbahçe Gazetesi okurları için son olarak neler söylemek istersiniz?

Tüm Kağıthane’deki hemşerilerimi müzeye bekliyorum. Böyle bir müze burnunuzun dibindeyken mutlaka gelip gezmelisiniz. Eşlerinizle, çocuklarınızla büyük bir keyifle gezebileceğiniz bir yerdir. Geldiğiniz zaman yüzde yüz garanti veriyorum beğeneceksiniz. Kendi geçmiş Türk tarihinizi öğrenmek için mutlaka gelin bekliyoruz.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
5128 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.