logo

Tarih’ten Ne Almalıyız?

Tarih’ten Ne Almalıyız?

Tarih’ten Ne Almalıyız?



Yüzlerce tarihçi yazarın tarih kitaplarından ve  bu konuda kafa yormuş, dirsek çürütmüş uzmanların ağzından Osmanlı Tarihinden epeyce haberdar olduk.

Osmanlı tarihinde geçen çokça akınlar, savaşlar, ganimetler ve tabii ki esirler dikkate alınması gereken konulardır.

Bu esirler ve kendiliğinden Osmanlı’ya iltihak eden devletlerin yaşayanları Osmanlı devletinin tabası ( vatandaşı) oluyordu. Kısaca Osmanlı devletine katılan bu İnsanlara kendi topraklarında kendi İnanç ve kültürlerini yaşama hakkı tanınıyordu.

Ayrıca her cepheye gönderecek asker bulmada sıkıntı çeken Osmanlı, tabasına kattığı çocuk yaşta olanlara devşirme yoluyla görev ve yetki veriyordu. Gücü kuvveti yerinde olanlara ve savaşma kabiliyeti olanlara Yeniçeri Ocağında; piyade, süvari, topçu ve hatta en üst düzeyde Paşalık unvanı (görevi), eli kalem tutan tahsil yeteneği olanlara da Saray’da görev veriliyordu.

Bunları neden anlattığımı tahmin edebiliyorsunuzdur.

Günümüz siyasetinde gücü elinde bulunduran siyasi Erk, siyaseten başlangıç misyonunda beraber aynı inançla başladığı arkadaşlarının yerine kendine uyum sağlayacak ve itaat edecek insanlarla (devşirme olanlarla) yol yürümek ve siyaset yapma arzu ve eğilimi içindedirler.

Osmanlı’nın devşirme uygulaması ile ne kadar zafiyete düştüğünü ve tam olarak ne kadar zarara uğradığını bilmiyorum ama bugünkü gördüğümüz uygulamada (devşirmelerle) ne kadar zarar gördüğümüz ortada ve buna hepimiz şahit olduk.

Siyasi büyüklerimizin bu tarihsel tecrübeyi tekrar yaşamamaları için özünde ve misyonununda aynı hassasiyetleri taşıyanlarla yol yürümelerini hassaten tavsiye ederim.
Çünkü zararı hepimize dokunuyor.

Saygı ve muhabbetle…

Temel Şardan
Kağıthane Hamidiye Mahallesi Muhtarı
İstanbul Muhtarları Dayanışma Derneği Başkanı

Etiketler: » » » » » »
3661 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.