logo

TEKNOLOJİ ve MODERNİZİM, “TACİZİ” KÖRÜKLÜYOR

TEKNOLOJİ ve MODERNİZİM, “TACİZİ” KÖRÜKLÜYOR

Teknolojik gelişmeler ve modernleşme, taciz olaylarını körüklediği gibi erkekleri de taciz edilir konuma soktu. Almanya’da Federal Ayrımcılıkla Mücadele Kurumu’nun yaptırdığı araştırmada erkeklerin iş yerlerinde kadınlardan çok cinsel tacize uğradıkları ortaya çıktı. 1002 kadın ve erkek üzerinde yapılan araştırmada erkeklerin yüzde 56’sı ve kadınların da yüzde 49’u iş yerinde cinsel tacize uğradıkları açıklandı. 

Cinsel taciz ve tecavüze uğramış erkekler için dünyada ilk kez tecavüz mağduru erkekler adına İsveç’te bir klinik açıldı. İlk kez tecavüz mağduru erkekler için İsveç’te bir klinik açılması dünyada büyük bir ilgi uyandırdı.

İlk açıldığı dönemde 370 erkeğin tecavüze uğradığı kayıtlara geçmiş. Avustralya’da Peninsula adlı hukuk şirketinin yaptırdığı ankete göre 5 erkekten 4 ü, kadın arkadaşları tarafından cinsel anlamda rahatsız ediliyor.

Ankete katılan her 3 erkekten 2 sinin sanıldığının aksine kadınların cinsel içerikli sözlü sataşmalarından hoşlanmadığını belirten araştırmacılar, daha fazla erkeğin cinsel sataşma kurbanı olması, kadın ve erkek rollerinin değişmeye başladığını gösteriyor.

Tecavüze uğrayan erkekler için klinik açılacağını ilk olarak İngilizce İsveç haberleri veren “The Local” gazetesinde duyurulmasının ardından Stockholm İl Sağlık Müdürlüğü dünyanın her tarafından yayın organlarınca röportaj için aranmaya başlandı.

Tecavüze uğrayan erkeklerde “post travma” sendromu riskinin de çok daha fazla olduğu belirtiliyor.

Washington Post Web forumunda, İsveç’in neden tecavüze uğrayan erkekler için klinik açtığını geniş bir şekilde irdeleyen uzunca bir yazı yayınladı. Ünlü İngiliz Gazetesi Daily Mail ise haberi, “Dünyanın tecavüze uğrayan erkekler için açılan ilk kliniği” olarak duyurdu. İrlanda radyo kanalı da Folk Partili Jessica Ericsson ile bir söyleşi yayınladı.

Kenya’da her yıl yaklaşık 2,1 milyon erkek kadınların tacizine uğruyor. Nairobi merkezli “Cinsiyet İzleme Örgütü” tarafından yayımlanan bir raporda ülkede 2,1 milyon erkeğin kadınlar tarafından fiziksel, cinsel ve psikolojik’ istismara uğradığı belirtildi.

Kenyalı sosyal bilimci Ndiritu Njoka’nın hazırladığı raporda; söz konusu istismarın yüzde 90’ının fiziksel olduğu, erkeklerin işsiz olması ve yaşlarının ilerlemesiyle doğru orantılı olarak artış yaşandığının tespit etti.

Raporda, kadınların genellikle aldatma, ekonomik sömürü, ev işleri yapma ve çocuk bakmaya zorlama gibi konularda erkekleri istismar ettikleri kaydedildi.

Batı dünyasında yaygın olan erkeğe yönelik bu tür taciz olayları ülkemizde pek fazla öne çıkmamakla birlikte, “psikolojik tacizler” daha fazla öne çıkıyor. Gerek iş yerlerinde ve gerekse kadının açık-saçık giyinerek erkeği taciz etmesi giderek yaygınlaşıyor.

Cinsel özgürlüğün yaygınlaşması ve kadın-erkek beraberliğin gayrı meşru bir hal alması karşısında giderek batı dünyasının yaşantısına doğru bir özlem olduğu söylenebilir.

Derlemedir.

Mustafa K.TOPALOĞLU

255 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.