logo

Türk Hekimi Prof. Dr. Rahmi Öklü ve Ekibi Kanseri Yok Eden İlacı Buldu

Türk Hekimi Prof. Dr. Rahmi Öklü ve Ekibi Kanseri Yok Eden İlacı Buldu

ABD’de dünyaca ünlü sağlık kurumu Mayo Clinic’in Genel Müdürü Türk Hekim Prof. Dr. Rahmi ÖKLÜ ve ekibi, kanser hücrelerini öldüren ve bir kemoterapi ilacının karaciğer tümörlerine tekdüze dağılımına izin veren, yeni bir iyonik sıvı formülasyonunun geliştirildiğini bildirdi. Öklü’nün bulduğu ilaç doğrudan tümöre ulaşıp yok ediyor.

Bu keşif, tümörlere uzun süredir ilaç verilmesini engelleyen bir sorunu çözebilir ve karaciğer nakli bekleyen karaciğer kanseri hastalarına yeni bir umut sağlayabilir. Klinik öncesi çalışma sonuçları Science Translational Medicine bülteninde yayınlanmıştır.

Prof. Dr. Rahmi ÖKLÜ şunları söyledi:

Tümörlere tek tip ilaç dağıtımının genellikle zorluklarla dolu olduğunu söylüyor. Bu, kendisi ve araştırma ekibinin, özellikle nakil bekleyen karaciğer kanseri hastaları için çözmeyi amaçladıkları bir sorun.

Daha yüksek ilaç dozlarının genellikle tümöre ilaç verilmesini teşvik etmek için kullanıldığını ve bu yüksek dozların önemli toksisiteye yol açabilir. İlaç tümöre nüfuz edemez ve orada kalamazsa, işini yapamaz.

Mevcut tedavi, kanser hücrelerini yok etmek ve hastaları bir nakil kriterleri dâhilinde tutmak için tümörün ısıtılmasını veya soğutulmasını veya radyoaktif partiküllerin tümörün arterlerine infüze edilmesini içeren ablasyonu içerir. Bir mikrodalga ablasyonu yapabilir ve temelde tümörü yakabilirsiniz, ancak tümör kalbe veya diğer önemli yapılara yakınsa bu genellikle bir seçenek değildir. Ve bazen radyoaktif maddeyi aşılamak için tümörün kan kaynağını bulmak zordur.

Enjekte edildikten sonra, iyonik sıvının kemoterapi ilaçlarını eşit şekilde bıraktığını ve sıvı tümörleri yutarken kanser hücrelerini öldürüyor.

Araştırmacılar, bu yaklaşımın laboratuvarda yeni rezeke edilen insan tümörlerini ve hayvan modellerinde karaciğer tümörlerini kullanan preklinik çalışmalarda başarılı oldu. Ek olarak, kemoterapinin 28 günlük deneme süresi boyunca hedeflenen bölgede kaldı.

İlaçlar genellikle tümörlere doğrudan enjeksiyondan veya kol damarları yoluyla standart 4. kemoterapi uygulamasından hızla uzaklaşırken, yazarların “tümör tedavisi ve eradikasyon için lokal olarak aktif bir ajan” dediği iyonik sıvı veya LATTE de teşvik edildi.

Tümörün mikro ortamında immün hücre infiltrasyonu. Bu, katı tümörlerde immünoterapiye ulaşmada rol oynayabilir. Araştırmacılar, bunun, özellikle karaciğer naklinin iyileştirici olabileceği karaciğer kanserinin en yaygın şekli olan hepatoselüler karsinomda mevcut zorlukları çözebileceğini söylüyor.

İyonik sıvılar son derece çok yönlü bir malzeme grubudur. Laboratuvarımızda, vücuttaki çeşitli biyolojik engellerin üstesinden gelme yeteneklerine sahip olduğumuzu zaten gösterdik.

Bu çalışma Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından finanse edilmiştir.

Prof. Dr. Rahmi ÖKLÜ’nin Kanser Tedavisi İle İlgili Açıklaması

Hasbahçe Gazetesi Özel Haber

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
379 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.