logo

Türk Yatırım Fonu Nihayet Kuruldu

Türk Yatırım Fonu Nihayet Kuruldu

Türk devletlerinin ekonomik olarak bütünleşmesini sağlayacak “Türk Yatırım Fonu (TYF)” resmen kuruldu. Önümüzdeki yıllarda IMF ve Dünya Bankası tarzında bir yapılanmaya dönüşmesi beklenen TYF’nin merkezi, İstanbul olacak.

Türk Devletleri Teşkilatı’nı (TDT) ekonomik olarak bütünleştirecek tarihi adımlardan biri daha atıldı. Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan’ın üyesi olduğu Türk Yatırım Fonu (TYF) resmen kuruldu.

Azerbaycan’ın da dün fonun kuruluşuna dair onayı vermesiyle; İstanbul merkezli TYF’nin kuruluşu üye ülkeler ve TDT yönetimi tarafından onaylanmış olundu.

TYF’NİN MERKEZİ İSTANBUL OLACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türk dünyasında bütünleşmenin lokomotifi olan ekonomi, ticaret, ulaştırma ve enerji alanlarındaki işbirliğimizi gözden geçirdik. Türk Yatırım Fonu kurucu anlaşmasının imzalanması zirvemizin somut kazanımlarından biri olmuştur.

Fon sayesinde kobilere, kalkınma projelerine, ulaştırma ve lojistik zincirlerine, altyapı projelerine, tarım ve turizm alanlarındaki yatırımlara ve yenilenebilir enerji alanındaki çalışmalara destek sağlanacaktır” dedi.

HEDEF: ORTAK TÜRK BANKASI

Türk Yatırım Fonu’nun sermayesi ilk etapta 500 milyon dolar oldu. Bu fonda 5 ülke eşit şekilde pay sahibi durumunda. Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan’la hayata geçen TYF’nin üye sayısına önümüzdeki dönemde 4 ülke daha eklenecek.

Orta Asya’da gücü artan Rusya ve Çin’e karşı Türk şirketlerinin gücünü daha da artıracak bu yapı, ileride ortak bir Türk bankasının da kurulmasını sağlayabilir.

Hasbahçe Gazetesi Özel Haber

200 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.