logo

ÖZYÜREK: Türkiye Market Kooperatifi Kurulsun!

ÖZYÜREK: Türkiye Market Kooperatifi Kurulsun!

Ulusal Stratejiler ve Politikalar Üretme Merkezi (USPUM) Genel Başkan Yardımcısı Metin ÖZYÜREK, USPUM Tarım Komisyon Başkalığı tarafından hazırlanan, tarım, market ve perakende sektörü ile ilgili projelerini AKİT TV ekranlarında açıkladı ve Hasbahçe Gazetesine proje hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

USPUM Stratejiler Üretmeye Devam Ediyor

Adından sıkça duyduğumuz USPUM Genel Başkanı Muhammed Taha GERGERLİOĞLU ve yönetimi, ulusal stratejiler ve politikalar üretmeye devam ediyor. Birçok yayın organında ve sosyal medyadan açıklanan projeler devletimiz tarafından da dikkate alınarak hayata geçiriliyor.

USPUM Genel Başkan Yardımcısı Metin ÖZYÜREK, AKİT TV’de yaptığı açıklamada şunları söyledi “Ülkemizde, PANKOBİRLİK Kooperatifinin altında devasa yapının inanılmaz bir ürün gamı var. Keza Tarım Kredi Kooperatifi de görünmeyen devasal bir yapıdır. Altında tarımla ilgili birçok üretim yapan inanılmaz güzel firmalar var. Şimdi siz bu yapıları birleştirdiğinizde o yapıda oluşan tasarrufu bir düşünün, siz hem ordaki maliyetleme açısından ve fiyatlama açısından vatandaşa yansıttığınızda inanılmaz bir fark çıkacak ortaya. Örneğin 100 TL’lik bir ürünü 60 TL’ye rafa koyma imkanı doğacaktır.

Geçen, basında çıkan fiyatları yükselten marketlerden birine uğradım. Çalışan kişi diyor ki fiyatları değiştirmeye yetişemiyoruz. Dedim ki; “dolar mı değişiyor, lojistik maliyetlerde mi değişiklik oldu, petrole mi zam geldi?” Bu değişkenliğin bir sebebi olmalı! Hadi anlarım asgari ücrete zam geldi onla ilgili bir maliyet yansır. Ama yani durmadan her hafta her hafta zam mantığını anlamak mümkün değil!” dedi.

Türkiye Market Kooperatifi Çatısı Kurulsun

Konu hakkında görüş aldığımız USPUM Genel Başkan Yardımcısı Metin ÖZYÜREK, Hasbahçe Gazetesine şu açıklamalarda bulundu:

Özyürek, “Tarım Kredi Kooperatiflerinin, market zincirleri şuan bildiğim kadarıyla 1500 civarında sayıya ulaştı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Tarım Kredi Market sayısının artmasını ve piyasada balance olmasını istemektedir.

USPUM olarak “Türkiye Market Kooperatifi Çatısı” kurulsun diye bir proje öneriyoruz. Bu çatı, tüm üretici kooperatifleri inanılmaz bir şekilde bir araya getirecek. Birçok yerde yöresel küçük küçük kooperatifler var; salça üretiyor, pekmez üretiyor, zeytin üretiyor gibi şunu üretiyor bunu üretiyor. Bunları bir çatı altında topladığınızı ve o yapının içine şarj ettiğinizi düşünün. İnanılmaz bir ürün gamı olacak, inanılmaz da bir maliyet avantajı olacak. İşte bunu gıda enflasyonu açısından biz USPUM Tarım Komisyonu Başkanlığı olarak çok önemsiyoruz ve kafa yoruyoruz. Bu proje ile ilgili de yazılı olarak dokümantasyon istenirse de ilgili birimlere kurumlara iletmeye de hazırız. Eğer bu proje uygulanırsa gıda sektörünün en büyük oyuncusu “TMK” olacaktır.

Böyle bir birleşme tarihe geçecektir inşallah

Âcizane bir önerimiz Tarım Kredi Kooperatiflerinin, Majör/Moderatörlüğünde Market zincirleri olan Torku (Panko), Marmara Birlik, Fiskobirlik Trakya Yağlı Tohumlar, Tariş vb. gibi yine çiftçi kooperatifi olan kuruluşlarla ortak kurulacak yapı ile market sayısının kısa sürede birleşmeden kaynaklı yüksek rakamlara çıkıp (1500/2000, 4000, 10.000 market sayısı) yaygınlaşacağı gibi halkımıza da daha uygun fiyattan ürün temin etme imkânı doğacaktır.

Bu birleşmeden kaynaklı kendi ürününü rafa koyma yüzdesi ciddi oranda artış sağlayacağı gibi fiyat avantajından dolayı gerçek manada halkımızın uygun fiyattan ürün temininde adres olacaktır. Her kooperatifin ürettiği ürünler kendi market zincirlerinde makul fiyat avantajı ile tüketici ile buluşmuş olacaktır. Bunun yanı sıra kalan dış alımlarda koordineli senkron bir şekilde profesyonelce yönetildiğinde tedarikte çoklu alım ve uygun fiyat politikası ile tedarik edilme imkanı doğacaktır.

En büyük gerekçede mevcut kooperatiflerde üye olan çiftçilerimizin çapraz olarak aynı anda birçok kooperatife üye olmasıdır. Örneğin; 1,1 milyon TKK kayıtlı çiftçi üyemiz mevcut. Panko’da ise 1,4 milyon kayıtlı çiftçi üye mevcut, Ortak üyesi sayısı ise 600 Bindir.

Hizmet edilen ve hizmet alınan yapı aynı

Enerjileri ayrı ayrı kullanmak yerine ortak akıl güç birliği -çok büyük, güçlü- amacına uygun yapı oluşturacaktır. İkinci fazda tüm Dünya’ya yaygınlaşmak, mağaza sayısını arttırmak olacaktır.

Türkiye Kooperatif Market Projesinde; 1 TMK, 2 TMK, 3 TMK şeklinde büyüklük m2 bağlı olarak mağaza yapılanması da yapılabilir.

Bu proje ile sözleşmeli tarım devreye girecek. Biri bitmeden diğerine dönecek. Burada üreticinin eline geçecek olan emeğinin karşılığı daha fazla olacak ve işi de bitmeyecek sürekli üretecek” dedi.

Hasbahçe Gazetesi Özel Haber

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » »
750 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.