logo

Türkiye’nin İlk Dikey Ormanı Kağıthane’de Yükseliyor

Türkiye’nin İlk Dikey Ormanı  Kağıthane’de Yükseliyor

Türkiye’nin İlk Dikey Ormanı Kağıthane’de Yükseliyor

Türkiye’nin ilk ve tek dikey ormanı Greenox Urban Residence, Büyükdere Caddesi’ne 5 dakika mesafede inşa ediliyor. Mimarisi Mental Design Works Mimarlık Ofisi’ne ait olan Greenox Residence’ın iç mimari projeleri ise uluslararası tasarım ofisi i-am İstanbul tarafından hazırlandı.

Binada 22.000 Bitki Olacak

Kentsel dönüşümü yeşil dönüşüm ile taçlandırmayı hedefleyen Greenox Urban Residence, Çeliktepe’de İstanbul Sapphire’e 400 metre uzaklıkta bulunuyor. 17 kattan oluşan projede 28 metrede dikey orman, 48 metrede teras, 50 metrede ise yüzme havuzu yer alıyor. Greenox Residence projesinin dikey duvarlarında 21 bin 200 adet bitki, cephelerinde ise 900 adet ağaç bulunuyor. Bu bitkilerin özelliği ise otomatik olarak sulanıyor, ilaçlanıyor ve gübreleniyor olmasıdır. Binanın yan cephelerine dikilecek olan bitkilerle birlikte ise Avrupa’nın en yüksek yeşil duvarı inşa edilmiş olacak.

Karbon salınımında %39 oranında azalma sağlanacak

Binanın tüm özellikleri ise sadece yeşil olmasından kaynaklanmayacak. Binanın çatısında yer alacak olan güneş panellerinden elde edilen enerji, ortak kullanım alanlarının aydınlatılmasında kullanılacak. Akıllı damla su sistemi ile de her ağacın ihtiyacı kadar su ve gübre mevsime göre otomatik olarak ayarlanacak. Ağaç ve bitkilerin oluşturacağı günlük 7 ton su ihtiyacı  ise yağmur suyunun yanı sıra lavabo ve duşlarda kullanılmış sulardan elde edilecek. Binada normal standartlara göre %70 daha az atık, %50 daha az enerji ve %40 daha az su harcanacak. Karbondioksit salınımında ise de %39’a varan azalma sağlanacak.

Greenox Binasına İlk Ağaç Dikildi

Yapımının tamamlanması ile birlikte Dünyanın ikinci Türkiye’nin ise ilk dikey ormanı olma özelliğini kazanacak olan Greenox binasına Başkan Fazlı Kılıç’ın da katılımlarıyla ilk ağaç dikildi. Yaklaşık 4 metre yüksekliğindeki Melez Servi Ağacı vinçle 12. Kata çıkarılarak yerine monte edildi. Ağacın dikiminin ardından ise ilk can suyunu Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç verdi.

Böyle önemli bir projenin kendi ilçelerinin sınırları içerisinde olmasından dolayı duydukları memnuniyeti dile getiren Başkan Fazlı Kılıç; “Proje çok değerli ve örnek bir proje, biz de bu projenin sınırlarımız içerisinde bulunmasından oldukça memnunuz. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

İlk örneği Milano’da

İlk örneği 2014 yılında İtalya’nın Milano kentine inşa edilen dikey orman projesi birçok turistin de ilgisini çekmişti. İtalya’da gezi rotalarına dahil edilen binanın bir diğer örneği Kağıthane’ye inşa edildiğinde, hem ilçe hem de İstanbul’a büyük bir prestij kazandıracak. 

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
2272 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.