logo

UBUNTU ve DOĞU-GÜNEYDOĞU DERNEĞİ

UBUNTU ve DOĞU-GÜNEYDOĞU DERNEĞİ

3 Eylül 2022 günü Üsküdar Valide Sultan gemisinde Doğu ve Güneydoğu Kültür Sanat Derneği’nin verdiği çiğ köfte ve sıra gecesi şölenine katıldım, muhteşemdi.

Siyasetçisi, akademisyeni, gazetecisi, yazarı-çizeri, tüm sivil örgütleri ve vatandaşlar, hepsi bir arada eğlendiler, sözleştiler ve antlaştılar. Keşke bende orda olsaydım diyebileceğiniz bir şölen ve kültür sempozyumu. Tatilde olduğumdan dolayı internetten canlı seyrettiğimde tam bir ubuntu felsefesi dikkatimi çekti.

Gerek Doğu ve Güneydoğu Kültür Sanat Derneği Genel Başkan Fuat Bodur gerekse Tüm Sivil Toplum Kuruluşları Kadın Kolları Genel Başkanı Derya Yılmaz ve tüm yöneticileri, bir ubuntu felsefesi. Sanki provası yapılmış bir tiyatro. Yani tüm görevli arkadaşlar sessizce şunu söylüyorlardı: “BEN, BİZ OLDUĞUMUZ ZAMAN BENİM”

Ubuntu nedir? diyeceksiniz isterseniz onu da bir anekdotla aşağıda açıklayayım;

Günlerden bir gün, Afrika’da çalışan bir antropolog bir kabilenin çocuklarına bir oyun oynamayı önerir. Oyun basittir. Çocukları belirli bir yerde yan yana sıraya dizer ve açıklar: “Herkes karşıdaki ağaca kadar tüm gücüyle koşacak ve ağaca ilk ulaşan birinciliği kapacak. Ödülü ise yine o ağacın altındaki güzel meyveleri yemek olacak”

Çocuklar oyuna hazır olunca, antropolog oyunu başlatır.

İşte o anda bütün çocuklar el ele tutuşur ve beraberce koşarlar. Hedef gösterilen ağacın altına beraber varırlar ve hep beraber meyveleri yemeye başlarlar.

Antropolog şaşırır ve çocuklara neden böyle yaptıklarını sorar.

Aldığı cevap hayli manidardır; “Biz “UBUNTU” yaptık: Yarışsaydık, aramızdan sadece bir kişi yarışı kazanacak ve birinci olacaktı.

Nasıl olur da diğerleri mutsuzken, yarışı kazanan bir kişi ödül meyveyi yiyebilir? Oysa biz ubuntu yaparak hepimiz yedik. (Darısı Başımıza)

”Ubuntu; bizim dilimizde “BEN, BİZ OLDUĞUMUZ ZAMAN “BEN”İM” demek!

Teşekkürler Doğu ve Güneydoğu Derneğinin Başkanı ve yöneticilerine

Ahmet AL

318 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.