logo

Unutulan Yıllar, Unutturulan Kahraman CEZZAR AHMET PAŞA

Unutulan Yıllar, Unutturulan Kahraman CEZZAR AHMET PAŞA

“Geçmişten adam hisse kaparmış… Ne masal şey!
Beş bin senelik kıssa yarım hisse mi verdi?
“Tarih”i “tekerrür” diye tarif ediyorlar;
Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi”

derken Mehmet Akif, tarihteki olumsuz gelişmelerden ibret alınarak hataların önlenebileceğine vurgu yapmaktadır. Zaten 100 yıllık tarihe bakışımızın özeti de bu değil mi?

Mazi hep olumsuz, hep başarısız, hep kötü olaylar yaşadık! Hâlbuki az çok mürekkep yalayan tarih âlimleri şunu çok iyi bilir, tarih hem ibret hem de ilham kaynağıdır. Başarısızlıklardan ibret, başarılardan ilham alınarak birincisi azaltılır, ikincisi artırılabilir. Dediğim gibi şimdi ikincisinden misaller vermek istiyorum.

Tarihimizde nice azlar nice çoklara galip gelmiş bu da o anki komutanın yahut kahraman askerlerimizin mazilerinden aldıkları ilhamlar sayesinde ortaya çıkmıştır.

Bedir’de 300 kişilik inanmış iman ordusu 1000 kişilik müşrik ordusunu dağıtmış ve bu zafer İslam’ın ilk galebesi ve bundan sonraki zaferlere ilham kaynağı olmuştu. Tarık Bin Ziyad 711 Kadiks Savaşı’nda 7000 kişilik kahramanlarıyla arkasına düşman gibi bir deryayı alıp önündeki derya gibi Vizigot ordusunu mağlup ederek İspanya’yı fethetti. 1364’te Hacı İlbey’i 10000 kişilik bir öncü birliği ile Rumeli Emiri Lala Şahin Paşa’dan izinsiz 60 bin kişilik Haçlı güruhunu Sırpsındığı Muharebesi’nde perişan ederek Rumeli’de Türk-İslam mührünün vurulmasında öncü rol oynamıştır.

Şüphesiz bu zaferlerden biri de 19. Yüzyıla adım atacağımız bir tarihte meydana gelen Akka Muhasarası’dır.

Cezzar Ahmet Paşa kimdir?

Aslen Boşnak olan Ahmet Paşa 1708 veya 1710 yılında doğmuş olup çeşitli başarılarından sonra 1758’de Osmanlı Devleti’nin Mısır Eyaletinde görevlendirilmişti. Asıl burada gösterdiği başarılar Ahmet Paşa’nın ününü artırmış özellikle de Mısırda çıkan Kölemen ve bedevi isyanlarının bastırılmasında gösterdiği başarılar Ahmet Paşa’nın yıldızını parlatmıştı. İsyancıları develeriyle birlikte öldürdüğü için kendisine deve kasabı manasına gelen “Cezzar” namı verilmişti.

Napolyon’u Akka’da Durduran adam Cezzar Ahmet Paşa

Dünya Tarihinin en büyük komutanlarından biri kabul edilen mağrur Fransız generali Napolyon Bonapart tüm Avrupa’ya diz çöktürmüş, İngiltere’ye sömürge yolları üzerinde darbe vurmak için Osmanlı Devleti’nin stratejik öneme haiz Mısır Eyaletini işgal etmişti.

Osmanlı Devleti bugün de izlemeye çalıştığımız denge politikası izlemiş İngiliz-Rus destekli donanmasıyla Napolyon’a Ebukır Deniz Savaşı’nda gereken dersi vermişti. Ancak Napolyon pes etmemiş ve Yavuz Sultan Selim’i taklit edip Mısır’a karadan saldırarak ele geçirmek istemişti. Bu amaçla Akdeniz’in Suriye sahilindeki Akka Kalesi’ni kuşattı. Kuşatma öncesinde kale komutanı Cezzar Ahmet Paşa’ya hitaben “İhtiyar, kaleyi teslim et. Yoksa kafatasından Bordeux Şarabı içeceğim” teklifi kibarca reddedilmiş ve kuvvetler bakımından tarihteki en dengesiz savaşlardan biri başlamıştı. Bir yanda 40 bin kişilik Fransız ordusu ve mağrur generali Napolyon, diğer yanda ömrünü Allah yolunda tüketmiş nice zaferlere bizzat şahitlik etmiş 4 bin kişilik kuvvetin ve Akka’nın Komutanı 90 küsür yaşlarında Cezzar Ahmet Paşa!

19-20 Mart 1799’da başlayan Akka Kuşatması birkaç hafta içinde tüm orta doğuyu ele geçireceğini hayal eden Fransız ordusu yaklaşık iki ay geçmesine rağmen kaleyi ele geçirememiş, Cezzar Ahmet Paşa ve emrindeki Nizamı Cedid ordusunun sert direnişine toslamıştı. Ne gariptir ki kısa süre önce Sultan 3. Selim tarafından oluşturulan Nizam Cedid ordusu Fransız patentli olup tek savaşı ve galibiyetini de Fransa’ya karşı almış oldu.

Burada şu Hadis-i Kutsiyi hatırlamamak mümkün mü?

“Düşmanınızın silahıyla silahlanın”

Akka önünde Cezzar Ahmet Paşa’dan hayatının ilk büyük mağlubiyetini alan Napolyon bu zaferin büyüklüğünü “Akka önünde durdurulmasaydım tüm İslam dünyasını işgal edebilirdim” diye dile getirir.

1804 yılındaki vefatına kadar Akka Beylerbeyliği vazifesini ifa eden kahramanımız Cezzar Ahmet Paşa, burada yaptırmış olduğu külliyenin haziresinde medfundur.

Bizlere düşen vazife ise tarihimizden alacağımız ibretlerden çok ilhamlardır.

Mehmet ÖZKARAMAN

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
967 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.

#

Unutulan Yıllar, Unutturulan Kahraman CEZZAR AHMET PAŞA” için 1 yorum

  1. Mehmet yilmaz : diyor ki:

    Günümüz deyyusları Büyük Selçuklu ve Osmanlı tarihinden ilham alacaklarına şapka “dan” (devrimi) kuş çıkarmaya bakıyorlar, kısacası Ebu Cehil zamanını örnek almışlarcasına elleriyle yaptıkları heykellerden hala medet umuyorlar.