logo

Üslup

Üslup

Üslup

uslup

Bütün memleket ağlarken ne yazmalı ne anlatmalı. Hem söylenecek söz çok, hem de söyleyecek söz bulamıyor insan. Sorduğu sorulara karşılık cevap bulamıyorum Çocuğuma. Baba nereye gidiyoruz, neler oluyor diyor körpecik zihniyle. Kim bu olayların sorumlusu diyor? Aklıma Hz. Ömer geliyor; Fırat’ın kıyısında bir kuzunun ayağı kırılsa, Rabbim benden sorar diyordu… Yaşlı bir kadın “lanet olsun Ömer’e” deyince. Hz.Ömer, nerden bilsin halife senin durumunu der. Yaşlı kadında bilmeyecekti neden başa geçti diye sorar. Evet devlet başkanı her şeyi bilebilir mi? Elbette bilir. Bilmemesi akla ters, ilme ters. Nasıl evet nasıl! Devleti bir vücut gibi görürsek, kalbini Cumhurbaşkanı, beynini Başbakan, gözünü bir Bakan, kulağını bir Bakan, kolunu bir Bakan, elini bir Bakan, elini bir Vali, parmaklarını Muhtar ve Azalaları olarak düşünürsek bu mümkün. Ancaaak vücut ahenk içerisindeyse yani devlet devlet ise bilir. Bu kadar basit. O kadarda basit mi? Evet bu kadar basit ispatla. İşte örnek Ömer bin Abdülaziz. İki yılda kırk yıllık iş yapmış. Kağıdımız bitti, mürekkebimiz azaldı diye istekte bulunan valisine verdiği cevap: Kağıtların arka yüzünü kullanın kalemlerinde ucunu inceltin. Ciddi bir tasarruf ve çalışma ile iki yılda müthiş bir başarı göstermiş. Hazine dolmuş taşmış. O zaman olduysa şimdi neden olmasın!

Ya şimdi ne durumdayız?

Almanya’da Japonya’da resmi araç sayısı 9-10 bin, bizde sadece kayıtlı olan 100 bin üzerinde diyor insanlar. Görüyoruz işe geldiklerinde tasarruf diyenlerin çocuklarının eşlerinin bile altındaki son model arabaları özel şoförleri… Kılıflar uydurmak kolay.

İlber hocanın sözleri geliyor aklıma “bu kadar çevresine, şehrine sahip çıkmayan bir ülke görmedim bizim kadar” diyor. Mahallemizdeki parka bakınca görüyorum doğru söylediğini. Çocukların olan parkın bir köşesine antenli bir yapı, bir başka köşesine elektrik trafosu bir başka köşesine başka bir yapı el insaf.

Hz. Ömer:

“Fırat’ın kıyısında bir kuzunun ayağı kırılsa,

Rabbim benden sorar”

Yoo idarecilerimize sözüm yook. İnsanımız bunu istiyor.

O yapılar yapılırken bir mahalle sakini çıkıp bu böyle olmaz dedi mi? Sokağımızdaki kaldırımlar genişletilip yol daraltılmaya teşebbüs edilmişti. Sokak sakinleri de karşı çıkınca belediye çok güzel bir uygulama yaparak muhtarlıkta oylama yapmıştı ve sokak sakinlerinin istediği olmuştu. İşte gerçek demokrasi işte takdire şayan bir uygulama. Mahallenin sahibi orada yaşayandır. Parkına sokağına yoluna sahip çıkma şuuruna ulaşırsa sorun çözülür. Hiçbir idareci vatandaşın istemediği bir şeyi yapmaz.

Asıl anlatmak istediğim üslup.

Ancak yürek yanarken gözde yaş varken tutamıyor insan kendini. Üslup, tarz, şekil çok mu önemli? Hem de ne kadar önemli. Ürünün ambalajı, yılanı deliğinden çıkaran, kesdiren savaşı, kesdiren başı evet bu sır üslup işte. Üzerine ciltler dolusu yazı yazılacak kelime.

Büyük lider rahmetli İzzetbegoviç anılarında bir ayeti nakletmiş Peygamberimize ithafen; mealen şöyle: Sen yumuşak huylu olmasaydın etrafındaki insanlar dağılır kimse kalmazdı.”  Büyük zayiata sebep olan verilen emri yerine getirmeyen okçulara Hz. Peygamberin yaklaşımı? Okçulara döndüğünde tek söz söylememiş. Verilen görev sonrasında yüreğine korku düşen Hz.Musaya gelen vahiy ne müthiş “Git sen o firavunu güzel ve hikmetli söz ile uyar”  Ne kadar muhtacız bu yaklaşıma ne kadar. Lisedeyken evliya hocamın sözü hep kulaklarımda “kendinize uzun kulaklı dört ayaklı dedirtmeyin!” Ağzına, o canlının adını bile yakıştıramıyordu. Çok kıymetli ağabeyim, hocam Saler Batal beyefendi “dünyada öfkesini yutmaktan daha lezzetli bir içecek bulamaz insan” demekle ne güzel söylemiş insanlığın numunesi.

Bir parça öfkelerimize hâkim olabilsek çok şey hallolacak. En çokta öfke yutmak idarecilere yakışır. Basın toplantısında özgürlük istiyorum Etiyopya’ya diye bağıran gazeteciye Obama sana katılıyorum seni seviyorum toplantıyı mahvettin ama olsun burası fikir hürriyeti olan bir ülke demesini beğenmemek mümkün mü? Lütfen sakin olun. Kavga edilmesi düşmanı sevindirir.

Dünyaya verdiğimiz resimlere dikkat etmek zorundayız.

Salim Yılmaz

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
3454 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.