logo

UYGAD Güçlü Bir Türkiye İçin Başkanlık Sistemini Değerlendirdi

UYGAD Güçlü Bir Türkiye İçin Başkanlık Sistemini Değerlendirdi

UYGAD Güçlü Bir Türkiye İçin Başkanlık Sistemini Değerlendirdi

UYGAD Uluslararası Yazarlar ve Gazeteciler Derneği, 01 Mart 2017 Saat:19.00’da Beyoğlu Gençlik Merkezinde “Anayasa Değişikliği ve Başkanlık Sistemi” konulu bir panel gerçekleştirdi.

Panele AK Parti İstanbul Milletvekili Dr. Nurettin Nebati, Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, Takvim Gazetesi Haber Müdürü Mevlüt Yüksel, İlahiyatçı Yazar Prof. Dr.Ramazan Ayvallı, AK Parti Eski Mardin Milletvekili ve AK Parti Genel Merkez Siyasi ve Hukuki İşler Başkan Yardımcısı Av.Cüneyt Yüksel, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve Türkiye Hukukçular Birliği Genel Başkanı Av.Mustafa Kuran konuşmacı olarak katıldı.

Panel, bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından Hafız Muzaffer Coşkun’un Kur’an tilaveti ile başladı.

Ardından, 15 Temmuz darbe girişimi gecesiyle ilgili slayt gösterisi yapıldı. Daha sonra TOKİ Yahya Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırlamış olduğu “Şehit Ömer Halis Demir” tiyatro gösterisi yapıldı. Gösteri izleyenlere duygu dolu anlar yaşattı. Gecenin en dikkat çeken genç tiyatrocuları göstermiş oldukları performansla ayakta alkışlandı.

Canbekli: UYGAD, Devletine Milletine Sadık Bir Cemiyettir

Panelin açılış konuşmasını UYGAD Genel Başkanı Mehmet Derviş Canbekli yaptı. “Koltuk hiç kimsenin malı değil, hizmet edenin emaneti olacaktır” diyen Canbekli sözlerine şöyle devam etti, “UYGAD Basın Cemiyeti, ulusal ve yerel medya ağırlıklı gazeteci ve yazarlardan oluşmaktadır. Yaklaşık yüze yakın üyemiz bulunmaktadır. Yeni bir oluşum içindeyiz. 2016 yılında kurduğumuz derneğimizin Ankara, Şanlıurfa, Erzurum ve İzmir temsilciliklerini kısa zamanda açtık. Yeni temsilciliklerde açmaya devam ediyoruz. Uluslararası Yazarlar ve Gazeteciler Cemiyeti Devletine Milletine sadık bir cemiyettir. Bu ülke uğruna elinden gelen her hizmeti yapmaya da gayret gösterecektir. Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

Panele ev sahipli yapan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan hoş geldiniz diyerek selamla konuşması yaptı.

Nurettin Nebati: Anayasa değişikliği ile parlamento daha özgür olacak

Daha sonra AK Parti İstanbul Milletvekili Nurettin Nebati bir konuşma yaptı. 16 Nisan’da gerçekleşecek olan referandumda ‘Evet’ oyunun çıkmasıyla parlamentonun daha özgür olacağını belirtti. Nurettin Nebati, “Milletvekilinin kendi başına bir kanun değişikliği yapacak bir gücü yok. Ama cumhurbaşkanlığı sisteminde milletvekilleri yasaların tamamı bütçe yasası hariç Millet Meclisi’nde milletvekillerinin teklifi ile geçecek. Dolayısı ile milletvekilinin daha güçlü olması hem parlamentoda etkin, yetkin olması anlamında cumhurbaşkanı ile olan ilişkileri de belli bir düzene oturmuş olacak. İnşallah 16 Nisan’da kabul edilecek Anayasa Değişikliği ile parlamento hem daha özgür olacak, kuvvetler ayrılığı tamamen sağlanmış olacak. Kuvvetler birliğine hükümetlerin, yürütmenin parlamento üzerindeki etkisini de inşallah kaldırmış olacağız” dedi.

Gençler de temsilci olacak

Milletvekili Nurettin Nebati, anayasa değişikliğindeki milletvekilliği için 18 yaş sınırına da değindi. 18 yaşında milletvekili seçilebilmesine karşı çıkanlara anlam veremediğini belirten Nebati, “Ben 18 yaşında hatta daha da düşük yaşlarda çok etkin ve yetkin insanların çıkabileceğine inananlardan biriyim. 12 yaşındaki dahi çocukların İngiltere’de üniversiteden mezun oldukları ve çok önemli görevler aldıklarını biliyoruz. Osmanlı İmparatorluğu’nun yükseliş dönemini gerçekleştiren Fatih Sultan Mehmet’in ki, hep sloganlarımız bunlardı yıllar önce Fatih’in İstanbul’u fethettiği yaştasın diye” Fatih’in 21 yaşında olduğunu farz edersek 18 yaşın aslında ne kadar anlamlı ve önemli olduğunu biliriz. 18 yaşında sanki bütün parlamento bütün gençlerle dolacak. Bu ülkenin büyük bir kısmı genç, gençler de temsilci olacak. Kadınlar da temsilci olacak, erkekler de olacak. Başı örtülü veya açık, sakallı veya sakalsız, üniversite mezunu doktoru, hocası, avukatı, bu ülkenin temsilcisi ise 18 yaşındaki gençlerimizin de çocuklarımızın da temsilci konumunda orada bulunacaklardır” diye konuştu.

Milletvekillerinin parlamentoda daha çok etkin olmasını anayasa değişikliğine bağlayan Nebati, “Milletvekilinin kendi başına bir kanun değişikliği yapacak gücü yok, oluşan sistemden dolayı. Ama Cumhurbaşkanlığı sisteminde yasaların tamamı milletvekillerinin teklifleri ile geçecek. Dolayısı ile de milletvekilinin hem daha güçlü olması hem parlamentoda daha etkin olması anlamında Cumhurbaşkanı ile olan ilişkileri de belirli bir düzene oturmuş olacak” ifadelerini kullandı.

Mevlüt Yüksel: Atatürk’ün kafasında da başkanlık sistemi vardı

Daha sonra söz alan Takvim Gazetesi Haber Müdürü Mevlüt Yüksel, başkanlık sisteminin Mustafa Kemal Atatürk’ün de düşünceleri arasında olduğunu kaydederek, “16 Nisan referandumuyla birçok vesayet dediğimiz toprağa gömülecek. Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra Atatürk döneminde de biliyorsunuz bir 15 sene kadar, 1923’ten 1938’e kadar tek adam dönemi vardı. Aslında Atatürk’ün kafasında da bir başkanlık sistemi vardı, hiç açıklanmadı şimdiye kadar. Ancak bunu tartışmıyorlar. Çünkü Atatürk, İnönü ile yaşadığı problemleri bu parlamenter sistemdeki eksikleri biliyordu” ifadelerini kullandı.

Mevlüt Yüksel, Referandumdan “Evet” oyu çıkması halinde ülkede üst düzey bazı kişilerin ajan olduğunun ortaya çıkacağını savundu. “Başka ülkelere çalışan bazı kişilerin “Evet” oyu geldiğinde kaçmaya yer arayacak ve kaçışacaklarını net olarak ifade ediyorum. İnanamayacağımız makamdaki insanların direk ajan oldukları ortaya çıkacağı için bunlar dillendirilmiyor. Buradaki mesele oligarşinin, sömürünün bitmesi. Yabancı ülkeler içimizdeki Fetöcülerle, içimizdeki ajanlarla yaptıramadıkları darbeyle Türkiye’ye baskı yaparak bize referandumu yaptırmamaya, OHAL’in kaldırılmasına dair birtakım baskılar yapmaya çalışıyorlar. Yani Türkiye üzerinde hala vesayetler de yaptırımlarda kalkmış değil. 15 Temmuz bizlere milli birlik beraberliğin artmasına katkı sağladı. Alevisi, Türk’ü, Kürd’ü, Laz’ı ,Çerkez’i yani her kesimden insanlar sokağa vatan için çıktılar, bayrak için çıktılar, millet için çıktılar” dedi.

Nuh Albayrak: Bu kararla millet ilk defa söz sahibi olacak

Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak ise, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun referandumu kurtuluş savaşının ikinci kısmı olarak nitelendirmesini anımsatarak, Kılıçdaroğlu’nun bu düşüncesine anlam veremediğini belirtti.

Albayrak, “Bu dönem ülkeyi gerçekten kalkındırmak için ciddi gayret sarf edildiği bir dönemdir. Bu sebeple bu sistem değişikliğine daha çok ihtiyaç duyulmuştur. Kılıçdaroğlu referandumu Kurtuluş Savaşı’nın ikinci kısmı olarak nitelendiriyor ve buna istinaden Hayır diyor. Bunu neye göre nitelendiriyor anlayamıyorum. Bende daha önce Kurtuluş Savaşına değinmiştim konuşmalarımda ancak benim iddiam; Atalarımız Kurtuluş Savaşında cephelerde canları pahasına savaşarak çok büyük sayıda şehitler vererek ülkemizi düşmanlardan korudu. O dönemlerde milli ruhumuz dışarıda bırakılarak, milletimizi bertaraf edip ülkemizde dinimizi yaşamaya izin vermeyenler milletimizle alakası olmayan bir devlet biçimi ortaya koydu. Bunu milletimiz sabırla 27 yıl bekleyerek yine sandık yoluyla bu duruma son verdi. Kurtuluş Savaşında milletimizin gösterdiği o azim yine aynı şekilde 16 Nisan’da verilecek. Bu kararla millet ilk defa söz sahibi olacak. Bana göre referandumun en önemli özelliği; vesayet değişimi ile demokrasiyi güçlendirmek olacaktır” diye konuştu.

 

Panelin sonunda konuşan Türkiye Hukukçular Birliği Genel Başkanı Av. Mustafa Kuran ise, şöyle konuştu “İlk Menderes’in ”Bu millet Müslümandır, Müslüman kalacaktır” sözü bugünden sonra arkasından gelen Demirellerin, Özalların, Erbakanların Türkiye’de başkanlık sistemi ile ilgili beyanlarını hepimiz biliyoruz. Biz 50 seneden beri bu millet ve memleket meselelerinde sevdalı olarak halk ve hak için hizmet edenlerin hem ömrünün uzun olacağı hem de bu aziz topraklara hizmet götüreceğinden inananlardan birisiyiz. Burada toparlanmaya mecburuz”

Programın sonunda medya mensuplarına başarı belgesi takdim edilirken konuşmacılara ve STK başkanlarına plaket verildi.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
1781 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.