logo

UYGAD Kağıthane’de Türktipi Cumhurbaşkanlığı Sistemini Değerlendirdi

UYGAD Kağıthane’de Türktipi Cumhurbaşkanlığı Sistemini Değerlendirdi

UYGAD Kağıthane’de Türktipi Cumhurbaşkanlığı Sistemini Değerlendirdi

Uluslararası Yazarlar ve Gazeteciler Derneği (UYGAD), 07 Nisan 2017 Saat:20.00’da Kağıthane Gültepe Kültür Merkezinde “Yeni Anayasa ve Yeni Sistemle Türkiye Ne Kazanır?” konulu bir konferans düzenledi.

Konferansa Strateji ve İstihbarat Uzmanı Muhammed Taha Gergerlioğlu ve Av.Yurdal Kılıçer konuşmacı olarak katıldı.

 

Konferansın sunuculuğunu Hasbahçe Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ayetullah Coşkun yaparken program Hafız Muzaffer Coşkun’un Kur’an tilaveti okuması ile başladı.

Açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Uluslararası Yazarlar ve Gazeteciler Derneği başkanı Mehmet Derviş Canbekli, “UYGAD Basın Cemiyeti, ulusal ve yerel medya ağırlıklı gazeteci ve yazarlardan oluşmaktadır. Yaklaşık yüze yakın üyemiz bulunmaktadır. Yeni bir oluşum içindeyiz. 2016 yılında kurduğumuz derneğimizin Ankara, Şanlıurfa, Erzurum ve İzmir temsilciliklerini kısa zamanda açtık. Yeni temsilciliklerde açmaya devam ediyoruz. Uluslararası Yazarlar ve Gazeteciler Cemiyeti Devletine Milletine sadık bir cemiyettir. Bu ülke uğruna elinden gelen her hizmeti yapmaya da gayret gösterecektir. Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

 

Açılış konuşmasından sonra kürsüye gelen Strateji ve İstihbarat Uzmanı Muhammed Taha Gergerlioğlu ile Av.Yurdal Kılıçer “Yeni Anayasa ve Yeni Sistemle Türkiye Ne Kazanır?” konusuna değinerek maddeler halinde Türktipi Cumhurbaşkanlığı Sistemini anlattı.

Strateji ve İstihbarat Uzmanı Muhammed Taha Gergerlioğlu, “Neredeyse yüz yıldır Parlamenter Sistem ile yolumuza devam etmeye çalışıyoruz. Bir türlü istediğimiz atakları gerçekleştiremedik. Neredeyse her on yılda bir darbeye maruz kaldık. Çok basit bir mantıkla ben size sormak isterim. Parlamenter Sistemi denedik olmadı peki neden değişmesin ki? Yeni bir sistemi denemekle bu ülke ne kaybedecek? Zaten bedelini ödediğimiz ve her kesimin gönülden bağlı olduğu ve kabul ettiği bir rejimizin var bizim. Cumhuriyet bizim omurgamızdır. Bu omurga ayaktadır. Ve bu omurgaya tutunarak biz kendimize en uygun sistemi bulabiliriz. Yüz yıldır işlemeyen ve bizi geri götüren bir sisteme körü körüne yapışmanın bir anlamı yoktur. Batı dünyasına bakın birçok ülkede bunun örneğini göreceksiniz. Her millet kendi karakteristik özelliğine göre sistemi bulur ve bünyesinde onu işletir. Toplumda birleştirici bir rol oynayacak ve yönetimi değişen dünyaya uyumlu, hızlı karar alabilen bir yapıya kavuşturacak Başkanlık Sistemi’ne geçilmesi zorunludur” dedi.

Gergerlioğlu, “Yeni sistem, Çift -başlılıktan doğan yetki karmaşası ve yetki- sorumluluk dengesizliğini ortadan kaldıracak. Halkın doğrudan siyaseti belirlemesi garanti altına alacak. Vesayetçi düzenin toplumsal muhalefeti konjonktürel ve lider odaklı siyasete mahkûm etmesinin önüne geçerek demokratik siyasetin kurumsallaşıp kalıcılık kazanmasını sağlayacak. Yasama organını yürütmeden tamamen ayırarak, Meclis’in sadece yasama görevini yerine getirmesini, yürütmenin de halkın doğrudan yetkisine dayanarak milletvekillerinden bağımsız hareket etmesini sağlayacak. Ayrıca, halk doğrudan devlet yönetimine müdahil olacak, hâkimiyet yetkisini anayasal organlar eliyle değil doğrudan kullanabilecek ve sivil iradenin tüm vesayet bağlarından kurtulabilmesini sağlayacak. Türkiye, 90 yıllık vesayet parantezini kapatıp yeni bir sistem inşa etmek zorundadır” dedi.

Av.Yurdal Kılıçer ise Anayasa Değişikliği maddelerini tek tek açıkladıktan sonra başkanlık sistemi ile yönetilen ülkelerden örnekler verip karşılaştırma yaptı.

Konferans sonunda UYGAD Başkanı Merhmet Derviş Canbekli, Strateji ve İstihbarat Uzmanı Muhammed Taha Gergerlioğlu’na katılımlarından dolayı plaket ve çiçek takdim etti.

Konferans toplu çekilen resimlerin ve Muhammed Taha Gergerlioğlu’nun Türktipi Cumhurbaşkanlığı Sistemi kitabını imzalamasının ardından sona erdi.

Etiketler: » » » » » » » » » » »
1953 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.