logo

Vefatının 40.Yılında Nurettin Topçu Anıldı

Vefatının 40.Yılında Nurettin Topçu Anıldı

Vefatının 40.Yılında Nurettin Topçu Anıldı

Nurettin Topçu Günleri

Bir Entelektüel Olarak Nurettin Topçu Maarif Günleri

Cumhuriyet dönemi Türk düşünce hayatının kilometre taşlarından olan Nurettin Topçu, vefatının 40.yılında, Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi ve Kağıthane İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ortaklaşa tertiplenen “Nurettin Topçu Günleri” 9-10 Aralık’ta Kağıthane’de yapıldı.

Nurettin Topçu'nun Maarif Davası

 

“Bir Entelektüel Olarak Nurettin Topçu Maarif Günleri” etkinliğinin 1. gününde, “Nurettin Topçu’nun Maarif Davası” paneli Gültepe Kültür Merkezinde yapıldı. Ayrıca programda Nurettin Topçu’nun hayatından kesitlerin yer aldığı bir fotoğraf sergisi de yer aldı.

Bir Entelektüel Olarak Nurettin Topçu Maarif Günleri Kağıthane

Gültepe Kültür Merkezindeki ilk günkü programa İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, Kağıthane İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhammet Çayır, Kağıthane Kaymakamı Hasan Göç, Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Prof. Dr. Ergün Yıldırım-Dursun Ali Taşçı-Nurettin Topçu Günleri Gültepe

Gültepe Kültür Merkezi’ndeki panelde “Türk Düşünce Hayatında Nurettin Topçu” konulu sunum yapan Prof. Dr. Ergün Yıldırım, “Nurettin Topçu’nun içerisinde bulunduğu tarih, 2. Dünya Savaşı’nın, kentleşmenin, kültür devrimlerinin, batılılaşmanın, modernliğin ve birçok serüvenin geçtiği bir tarihtir. Topçu, fikirleri olan, bize birtakım umutlar sunan bir şahsiyettir. Bu toplumun meselelerinden kaçan birisi değildir. Nurettin Topçu, geleceği olan bir Türkiye’ye inanır. Milletin ruhundan beslenir. Kendi tarihiyle barışık bir şahsiyettir” dedi.

Prof. Dr. Ergün Yıldırım-Dursun Ali Taşçı-Nurettin Topçu Günleri

Yazar Dursun Ali Taşcı da “Topçu’nun Maarif Davası” konulu konuşmasında “Nurettin Topçu, zihniyet adamıydı, zihin adamı değildi. Bunu ayıralım. Bizim hocalarımız Nurettin Topçular, Necip Fazıllar, Sezai Karakoçlardı. Mektepler sadece o binalar değil. Arkadaş grupları ve hocalar da en güzel mekteplerdir. Vatan, ruhunuzu kalıba döken mekânın adıdır. Bu bilinci çocuklarımıza ne kadar verebildik ve neler alabileceğimizin hesabını yapalım şimdi. Medeniyet bahçesi olmadan, tohumlar ayağa kaldırılmaz. İşte Topçu bunları yaptı” dedi.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, “Topçu, yerli bir duruşu ve bakışı, her zaman öğütlemiş ve öncelemiştir. Batıcı aydınlara karşı Türkiye’nin, Anadolu’nun merkez olmasını ve önemini anlatmıştır. Nurettin Topçu, ‘Kırk yıl bir mabede girer gibi sınıfa girdim. Hiç abdestsiz girmedim’ diyecek kadar bugünün öğretmenlerine muazzam bir ufuk çizen öncü bir muallimdir” dedi.

Hüseyin Akın--Nurettin Topçu Maarif Günleri Kağıthane

Panelin oturum yöneticiliğini üstlenen şair, yazar Hüseyin Akın,” Topçu, eğitimci kişiliğiyle örnek bir insandır. Eğitimciliği, edebiyatçı kişiliği, hareket ve aksiyon tarafı, onu Türkiye’de nev-i şahsına münhasır kılmıştır” dedi.

Düşünce Adamı Olarak Nurettin TOPÇU İmece İlkokulu Kağıthane

“Bir Entelektüel Olarak Nurettin Topçu Maarif Günleri” etkinliğinin 2.gününde “Düşünce Adamı Olarak Nurettin TOPÇU” paneli İmece İlkokulu’nda yapıldı. Oturum Yöneticiliğini İlhan Kurt’un yaptığı panelde “Nurettin Topçu’ya Göre İrade Meselesi” konulu konuşmasını Doç.Dr.Rıdvan Özdinç, “Nurettin Topçu ve İsyan Ahlakı” konulu konuşmasını Hasibe Çerko, “Nurettin Topçu’yu Okumak” konulu konuşmasını Yusuf Tosun yaptı.

Düşünce Adamı Olarak Nurettin TOPÇU İmece İlkokulu

2.Günün 2.paneli Doktor Sadık Ahmet Anadolu Sağlık Meslek Lisesi’nde yapıldı. Oturum Yöneticiliğini Muzaffer Doğan’ın yaptığı panelde “Hatıralar Işığında Nurettin Topçu” konulu konuşmasını Prof.Dr. Emin Işık, “Nurettin Topçu’dan Bize Kalanlar” konulu konuşmasını Şücehattin Erdem yaptı.

2.Günün 3. ve son paneli Hasbahçe İmamhatip Lisesi’nde yapıldı. Oturum Yöneticiliğini Mahmut Bıyıklı’nın yaptığı “Tanıyanların Dilinde Nurettin TOPÇU” konulu panelde “Entelektüel Bir Öncü Olarak Nurettin Topçu” konulu konuşmasını Yusuf Kaplan, “Nurettin Topçu Ve Hareket Dergisi” konulu konuşmasını Ercan Yıldırım, “Nurettin Topçu’nun Edebi Kişiliği” konulu konuşmasını da Cengizhan Orakçı yaptı.

Nurettin Topçu Maarif Günleri ödül töreni

Bir Entelektüel Olarak Nurettin Topçu Maarif Günleri, ödül töreni ile ödüllerin verilmesinin ardından yapılan dualarla sona erdi.

1613 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.