logo

Ya İlim Ya Ölüm

Ya İlim Ya Ölüm

Ya İlim Ya Ölüm

ya ilim ya ölüm

İnsanlığın önündeki aksiyonerlerin neler yaptığını neyi telkin ettiklerini; yüce öğretilerin neleri tavsiye ettiğini yüzeysel bir inceleme yaptığımızda görürüz ki hep hayatı dizayn etmeye, ahlaken insanları olgunlaştırmaya çalışmışlar. Zaten insanlık mutlu ve müreffeh ise çalışmak için sebep yoktur. Ancak bunalımlı dönemlerde görevi çoktur kendisini sorumlu hisseden emanet ehlinin. Elmalı Tefsirinin başında da bunu zikretmiş toplum bozuk durumda ise; kişiyi Salih bir insan olması kurtarmaz muslih olması, aksiyoner, düzeltici olması gerekir demiş. Yetimi itip kakmak neden dini yalanlamanın peşinden gelmiş ayette, neden Allaha imanın peşinden akrabaya iyilik gelmiş yüce kitabımızda iyice bir düşünmek lazım. Ticaretten uzaklaşmış, siyaset yapmayan her şeyden el etek çekmiş, münzevi bir yaşamı hayattan soyutlanmış bir kişi olmayı tavsiye edenler oryantalistler, kültürümüzün mayasını bozmaya çalışan düşmanlarımız olmuşlardır. Buda kültürümüzün ruhuna ters düşer ancak gavuru sevindirir. Sürü oluruz sürükleniriz. Hacdan gelenlerin artık teraziyle ticaretle uğraşmaması gerekir sözü ne kadar tutarsız. Hacdan evvel sorumlu değilmiydin. Hz.Peygamber ticarette yapmış, siyasette yapmış, evlilikte yapmış sporda yapmış, ilimde yapmış. Hayatın her alanında bulunmuş. Aynı asaletle aynı kişilikle bulunmuş…

Orucumu da tutarım içkimi de içerim safsataları olacak iş değil. Yani bir kişiliği bir karakteri bir bakış açısı olur insanın. Farklı farklı kişilikler çift dilliliktir.

Gökteki bütün yıldızların isimleri, bizim isimlerimiz mucidi neden biz olmuşuz. İlk kimya laboratuarını kuran kim biz, sabunu bulan kim biz, astronomiyi falcılıktan kurtarıp ilim yapan biz. İlmin gelişmesinde suyun taşınması ve vaktin hesaplanması önemli bir etken. Çünkü Müslümanın vakitle ve suyla işi çok. Ne zamanki ilim yuvalarında fenni ilimleri tahsili bırakmışız hep dini ilimlere yönelmişiz işte dünya liderliğimiz sallanmaya çöküşe doğru gidişe başlamışız. Halen Üsküdar Mihrimah Sultan Camii duvarında rasathaneyi kuran Takıyuddin’in yaptığı güneş saati durmakta. O zamanda yani 1577’de böyle bir başarıya imza atmak takdir edilecek iş. O saate bakarak namaz vakitlerini milimetrik olarak görürlermiş Müslümanlar. Sonra fenni ilimlerin öğretiminin medreselerden kaldırılmasına ve rasathanenin yıkımına karar verilmiş, rasathaneyi topa tutmuşuz, yıkmışız. Yıkılan rasathanenin yanı sıra aslında devletimiz olmuş. Dünya liderliğimizde adım adım çöküşe geçmiş.

Allah selamet versin İsmail Nakilcioğlu beye… 90’lı yıllarda bir seminerinde anlattıkları şöyle: Çağımız artık sanayi çağı değil bilgi çağıdır. Dünyadaki en kıymetli şey bilgidir. Uzaydan çekilen bir fotoğrafla dünyadaki insanın gözündeki hastalık tespit edilebilmektedir diye anlatıyordu. Hayret içinde kalmıştım sene 90’da… Bugün nerelerde acaba ilim. Bizden uzak olduğunu biliyorum… Aklıma halk müziği sanatçılarımızdan birinin türküsü geliyor: Hooo babam hooo bizde aya yaklaştık diyordu türküsünde… 80’li yıllarda insanlık aya gittiğinde, biz daha kağnı kullanıyorduk.

Bir madene ne kadar ilim katarsanız ne kadar akılla buluşturursanız o kadar değerlenir. Demiri çıkartıp inşaatta kullanırsanız elde edeceğiniz gelir; araba, makine yaptığınızda elde edeceğiniz gelirin yanında hiç kalır. Demir ilimle makine olur, araba olur, bilgisayar olur. Maalesef inancının ilk emri olan okumayı bırakmış İslam dünyası. Bir Japon’un okuduğunu elli Müslüman okumuyor. Hangi markası var dünya çapında Müslümanın. Halbuki Müslüman deyince akla teknoloji sanat spor gelmeli. Dünya çapında bir üniversitemizin olmaması utanılacak şey. Bizim otobüslerde herkesin elinde telefon, gelişmiş ülkelerdeki insanların elinde kitap gazete var. Tüm İslam alemi bir Almanya kadar üretmiyor. Dünya madenlerinin üzerinde oturması bir mana ifade etmiyor. İslam dünyası için; madeni işleyecek ilim gerek. Her şey ilimle mümkün. İlimsiz gelişen bir ülke bulamazsınız. Japonya’da maden yok akıl var. Bire alıyor hammaddeyi işliyor bine satıyor. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün.

Yangelip yatmayı bırakıp çok çalışıp az harcayıp ilime gerektiği önemi vermezsek daha çok ağlarız Türkistan’a, Gazze’ye, Telafer’e ve Kerkük’e.

İslam dünyası için çıkış ilimdedir…

Etiketler: » » » » » » »
1739 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.