logo

Yasadışı Tütün ve Tütün Mamulü Satışında İstanbul Zirvede

Yasadışı Tütün ve Tütün Mamulü Satışında İstanbul Zirvede

Türkiye’de tütün ticaretinde yasadışılık oranı tahminlere göre yüzde 20’yi geçti. Kaçak sigara sarma iş koluna dönüşürken, “sigara doldurma” ve “sigara sarma”, internet arama motorlarında en çok aranan cümleler haline geldi.

Sigara sektöründen alınan bilgilere göre, 2021 rakamlarıyla, 30 milyar dal sigara yasadışı olarak satıldığı iddia edilirken, devletin vergi kaybı ise 30 milyar TL civarında hesaplanıyor.

Yasadışı tütün devletin vergi gelirinde büytük kayba neden oluyor!

Alınan tüm önlemlere rağmen yasadışı tütün pazarı dürüst esnafın ve devletin vergi gelirlerinde büyük kayba neden olmaya devam ediyor. Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı son verilere göre 2021 yılında 3,7 milyon paket sigara ile kaçak sigara üretiminde kullanılan 26,1 milyon makarona el konuldu. Yaptırımların genişletilmesi ve hapis cezalarına rağmen büyümeye devam eden yasa dışı tütün ürünlerinin Pazar payı % 20’yi aşmış durumda.

150 binden fazla esnafın ve devletin ciddi gelir kaybetmesine neden olan yasadışı tütün satışlarının en yoğun olduğu iller arasında İstanbul başı çekiyor. 2021 verilerine göre yalnızca İstanbul’da 3.309 yasa dışı tütün ve tütün ürünleri satış noktası bulunuyor.

30 milyar lira vergi geliri kaybına sebep oluyor

Kaçak tütün üretimi ve satışıyla ilgili operasyonlar devam ederken hapis cezası alanların sayısı da her geçen gün artıyor. Organize suç örgütleri tarafından yürütülen yasadışı tütün ticaretinde alınan tüm önlemlere rağmen gerileme görülmüyor. Bu sene yasadışı tütün ve tütün mamulleri ticaretinin, devletin vergi gelirlerinde 30 milyar liraya varan bir kayba sebep olacağı öngörülüyor.

Hasbahçe Gazetesi Özel Haber

Etiketler: » » » » »
179 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.