logo

Yazarımız Erdoğan Ergin Anne-Baba Tutumları Semineri Verdi

Yazarımız Erdoğan Ergin Anne-Baba Tutumları Semineri Verdi

Ç.Y. Eşref ve Sadullah Kıray Anaokulu ve Hamidiye Anaokulunun ortaklaşa düzenlediği seminerin konuğu olan yazarlarımızdan, Ç.Y. Eşref ve Sadullah Kıray Anaokulu Müdürü Şair, Yazar Erdoğan Ergin “Anne-Baba Tutumları” konulu seminerini 30 Kasım 2016 Çarşamba günü Saat:19.30’da Kağıthane Belediyesi Nikah Salonu’nda gerçekleştirdi.

anne-baba-tutumlari-ve-kisilik-uzerindeki-etkileri-nelerdir

Seminere Ç.Y. Eşref ve Sadullah Kıray Anaokulu müdürü ve öğretmenleri, Hamidiye Anaokulu Müdürü Emir Kütük ve öğretmenleri, veliler, Kağıthane İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü İlhan Kurt, Hayri Kozakçıoğlu Anadolu Lisesi Felsefe Öğretmeni Mehmet Akpınar, Hasbahçe Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ayetullah Coşkun ve Kağıthaneliler katıldı.

anne-baba-tutumu-semiri-verildi

Anne-Baba tutumlarının anlatıldığı seminerde günümüzün çocuk yetiştirme sorunlarına nükte ile temas eden yazarımız anne-babalara çocuk yetiştirmede ipuçları verdi ve onları sahneye çağırıp etkinlik yaptı.

anne-baba-tutumu-erdogan-ergin-kagithane

Anne-Baba Tutumları ve Kişilik Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Anne-babanın aile içinde çocuklara karşı davranışlarının önemi; anne-baba-çocuk ilişkisi, temelde anne-babanın tutumlarına bağlıdır diyen Şair, Yazar Erdoğan Ergin, “Siz gül fidanı yetiştiren, her türlü hürmete layık bahçıvansınız. Olumlu çocuk yetiştirmenin ilk şartı,  olumlu anne-babadır. Hiç birimiz mükemmel değiliz o zaman onlardan mükemmel olmalarını bekleyemeyiz. Anne-Babalar çocuk yetiştirirken; Baskıcı ve otoriter tutum, dengesiz ve kararsız tutum, aşırı koruyucu tutum, ilgisiz ve kayıtsız tutum ve demokratik tutum sergilerler” dedi.

c-y-esref-ve-sadullah-kiray-anaokulu-muduru-sair-yazar-erdogan-ergin

Yazarımız Erdoğan Ergin, “Çocuğunuzu sürekli başkalarıyla kıyaslıyorsanız. Sevginizi esirgeyip, iletişiminizi kesiyorsanız. Yaşının üzerinde olgunluk bekliyorsanız. Ceza vererek ne pahasına olursa olsun sizin istediğiniz davranışı göstermesini istiyorsanız. Kurallara sıkı sıkı uymasını istiyorsanız. Tehdit edip ya da fiziki şiddet gösteriyorsanız. Siz Baskıcı ve Otoriter Birer Anne-Babasınız! Böyle bir tutumla yetişen çocuk; Sessiz, uslu, nazik, dürüst ve dikkatli olmasına karşılık, küskün, silik, çekingen. Başkalarının etkisinde çabuk kalabilen. Ya aşırı korkak tavırlar takınır ya da isyankâr bir birey olur. Yaptığı her şeyde yanlış yapma korkusu duyar. Anne ve babasına karşı saygı ve güvenini yitirir” dedi.

anne-baba-tutumlari-kagithane

Ergin, “Eşinizle çocuğunuzun yanında, çocuk konusunda birbirinizi eleştiriyorsanız. Eşinizin olumlu yaklaşımına sizin olumsuz tutumunuz oluyorsa yada taraflardan biri çocuğu kayırıyorsa. Çocuğunuza söz dinletmek için önce yumuşak tonda konuşup, ardından sesinizi yükseltip çocuğunuzu dövüyorsanız sonra da diz çöküp özür diliyorsanız. Siz dengesiz ve kararsız bir anne-babasınız! Böyle bir tutumla yetişen çocuk; nasıl davranacağını ailesinin ruhsal durumuna göre ayarlamaya çalışır. Çocukta iç çatışmalar, huzursuzluk ve öncelikle anna-babaya daha sonra kendisine karşı güvensizlik oluşabilir. Çocuğunuz doğru kararlar alamaz, görüşlerini açıkça söyleyemez ve kendini hiçbir ortamda rahatça savunamaz” dedi.

Ergin, “Çocuğunuzu giydirirken sürekli giyinmesine ve soyunmasına yardım ediyorsanız. Çocuğunuzu yedirirken yiyeceğinden fazla yemek veriyor, istemediği yemekleri zorla yediriyorsanız, çatal-kaşık kullanabilen çocuğunuza beş-altı yaşlarına gelse de elinizle yemek yediriyorsanız. Çocuğunuzun yanlış yapmasına müsaade etmiyorsanız. Çocuğunuzu aşırı kontrol ediyor, ne yaptığını, ne yediğini, ne konuştuğunu sürekli kontrol ediyorsanız. Siz Aşırı Koruyucu birer Anne-Babasınız!

Ergin, “Anne-baba olarak çocuğunuzu yalnız bırakıyorsanız, onu görmezlikten gelip dışlıyorsanız. Çocuğunuza yeteri kadar zaman ayırmıyorsanız. Çoğunuzun ruhsal durumuyla, okul başarısıyla ilgilenmeyip önemsemiyorsanız. Çocuklarınızla mümkün olduğunca az ilişki kurup, onları kendinizden uzak tutuyorsanız. Siz İlgisiz ve Kayıtsız Birer Anne-Babasınız! Böyle bir tutumla yetişen çocuk; Başına buyruk yaşama ve evden ayrılma davranışları gözlenebilir. Yasal olmayan davranışlarda bulunma ve suça yönelme gözlenebilir. Çocuk ailesiyle iyi olmayan ilişkisini arkadaşlarıyla kurmaya çalışırken arkadaşlarının ayartıcı etkilerine kapılabilir. Bu tutumda yetişen çocukların genelde okulu bırakıp erken yaşta çalışmaya başladıkları gözlenir.

Ergin, “Çocuklarınızı karşılık beklemeyerek seviyorsanız. Çocuğunuzun bağımsız, farklı bir birey olduğunu kabul edip, düşüncelerini açıklamasına fırsat veriyorsanız. Çocuğunuzu konuşmaya teşvik ediyorsanız. Çocuğunuzu alacağı kararlar konusunda serbest bırakıyorsanız. Çocuğunuzun istek ve ihtiyaçlarını denge içerisinde karşılıyorsanız. Siz İdeal demokratik Anne-Babasınız. Böyle bir tutumla yetişen çocuk; Daha bağımsız ve ve dışa dönük bir birey olur. Yaratıcılık özellikleri gelişir. Daha mutlu, az kaygılı ve huzurlu olur. Çocuk sınırlar içerisinde özgürdür. Neyi, ne zaman ve ne şekilde yapacağını çok iyi bilir. Başkalarının fikirlerine saygı duyan bir birey olur. Toplumsal ve uyumlu bir birey olarak yetişir” dedi.

c-y-esref-ve-sadullah-kiray-anaokulu-hamidiye-anaokulu

Seminer sonunda Ç.Y. Eşref ve Sadullah Kıray Anaokulu, programa katılan herkese Katılım Belgesi verdi. Toplu çekilen hatıra fotoğraflarının ardından seminer sona erdi.

erdogan-ergin-anne-baba-tutumu-semineri-verdi

Hasbahçe Gazetesi Özel Haber

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
1677 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.