logo

Yeni Cumhurbaşkanı Kim Olacak?

Yeni Cumhurbaşkanı Kim Olacak?

Yeni Cumhurbaşkanı Kim Olacak?

cumhurbaskanligi

Malumunuz birbirine zıt iki siyasi parti ortak çatı aday olarak Ekmel beyi gösterdiler. Aslında bu kurnazlık siyasi olarak intiharın son tetiğidir. Zira büyük bir yenilgi karşısında iki muhalefetin liderleri tabanlarında sorgulanmaya başlayacaktır. Peki, iktidar AK Parti’nin adayı kim olacak ve şansı ne olacak? Ekmel beyi bilmem ama iktidarın adayı %99 ihtimalle Recep Tayip Erdoğan olacaktır. Bu tahmini benim gibi herkes yapıyordur, asıl olan kazanma şansı nedir? İşte tam bu konuda Türkiye’nin son 15 yıllık siyasi seçim sonuçları analizini ve yeni seçimde yapılan bazı değişiklikleri analiz ettim. Sonuç ortada aslında.

Türkiye’de her zaman iktidar partileri yerel seçim sonuçlarının üzerinde oy almıştır. Lider karizması partiyi yerel liderlerden daha yukarı taşır. Mesela Anadolu’nun bir ilçesinde AK Parti genel seçimde % 55 oy alırken, yerel seçimdeki aday %32 civarı oy alabiliyor. Aynı seçmen belediye başkanlığında daha başarılı gördüğü veya sevdiği başka bir partinin adayını destekleyebiliyor. Zira Eskişehir’de AK Parti İl Genel Meclisi seçiminde 1.parti olurken, belediye başkanlığında Büyükerşen’i destekledi. Bu nedenle İktidar Cumhurbaşkanlığı seçiminde R.TAYYİP ERDOĞAN ile yola devam ederse en son 30 Mart yerel seçim ve 1 Haziran yenileme seçimlerindeki % 45,9 oy oranının üstüne çıkacaktır. Ama bu oran % 50’nin üzerinde olur mu bilemem.

Gelelim 2. asıl meseleye bu Cumhurbaşkanlığı seçiminde yurtdışı vatandaşlarımız yaşadıkları ülkelerde oy kullanacaklar. Bu oran, ülke seçmenin % 5’i ne tekabül ediyor. Kesin sonucu belirleyecek olan faktör, gurbetçilerimiz olacaktır.

Bir diğer faktör ise HDP’nin kendi adayını çıkaracak olmasıdır. En az % 6 oy oranına sahip HDP seçmeni ilk turda kendi adayına oy verecektir. İkinci turda ise iki ihtimal var. Ya iktidarın adayını desteklemek ya da bir bahane ile 2.turu boykot etmek. Zira HDP başkanı Demirtaş, MHP ile aynı adayı desteklemeyeceğini deklare etmiş bulunmaktadır.

Sonuç olarak 10 Ağustos akşamı 1.tur da R.Tayyip ERDOĞAN yüksek ihtimalle seçilir. Şayet 2.tur oylamasına kalınırsa HDP‘nin iki ihtimalide iktidara yarar. Şunu da unutmayalım ki CHP-MHP işbirliğinden kendi tabanlarından azımsanmayacak oranda tepki var ve bu sandığa boykot olarak yansıyacaktır. Bekleyelim görelim derim, şimdiden ülkemize hayırlı olsun.

Yavuz Arslan

 

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » »
6188 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.