logo

Yeni Türkiye Nasıl Bir Yönetici İstiyor

Yeni Türkiye Nasıl Bir Yönetici İstiyor

Yeni Türkiye Nasıl Bir Yönetici İstiyor

yeni-turkiye

12 Eylül darbesinin tüm yıkıcılığına rağmen normal süreç başladığında, darbecilerin beklentisinin aksine -şifa sadedinde bir süreç diyebileceğimiz- statükoyu değiştirmeye talip bir dönemle başladı ilkin, milletin egemenliğini esas alan irade. Bu dönemde devrin başbakanı Özal tarafından dile getirilen, teşebbüs özgürlüğü, düşünce özgürlüğü ve inanç özgürlüğünü önceleyen 2. Cumhuriyet iddiası ile resmi ideolojinin dayattığı statüko sorgulanmaya ve darbenin ürettiği korku imparatorluğu yerini daha çok demokrasi ve daha çok insan hakları gibi yeniliklere terk ediyordu.

Bugün ise başka bir ilki; halkın doğrudan seçimiyle iş başına gelen cumhurbaşkanlığı sürecini yaşıyoruz. Bu yeni dönem, statükoya ait ne varsa değiştirmeye talip; eski alışkanlıkları, yönetsel algıları ve bürokratik oligarşiyi demokratik hizaya çekmeye niyetli.  Bu anlamda, Başbakan Sayın Davutoğlu’nun sıklıkla ifade ettiği “Yeni Türkiye” paradigması Milli Eğitime de sirayet etmeliydi kuşkusuz. Bakanlık Merkez Teşkilatında ki,  Milli Eğitim eski bakanı Sayın Dinçer döneminde yapılan değişiklik hamlelerinde yaşanan sorunlar, karamsarlığa sevk ettiyse de süreç içerisinde, özellikle postmodern ve “dostmodern” darbe girişimleri sonrası esastan ele alınarak yeni bir evreye geçilmiş oldu.

Eski Türkiye’ye ait -bir dostumun ifadesiyle- oturduğu yerden kurumu yönetme, yeniliklere kapalı, toplumun temel değerleriyle kavgalı, zile basıp çay/kahve isteyen yönetici konsepti sona eriyor; koltuğa sahip çıkan değil, koltuğa değer katan, Yeni Türkiye’nin kodlarını doğru okuyan bir yöneticilik devri başlıyor…

Gezi olayları, gençliğin hali pürmelâlinin net bir tomografisini ortaya koydu doğrusu. Bu durum, hem öğretmen hem de eğitim yöneticisinin niteliğini yeniden sorgulama gibi bir düşünceyi zorunlu kılmış, tam da bu nedenle bir kanun marifetiyle 4 yılını tamamlayan tüm kurum yöneticilerinin görevleri sonlandırılarak asli görevimiz olan öğretmenliğe geçişleri sağlanmış oluyordu. Değerlendirme kriterlerini belki tartışabileceğimiz yönetmelik vesilesiyle yeniden görevlendirilen ve mülakatlar sonrası görevlendirilen “Yeni Türkiye” yöneticilerinin, bu saatten sonra, eski usul müdürlük yaparak, öğrenciye dokunan değer kaygılı öğretmenlik üreten bir eğitim sürecini yönetmeyi düşünmüyorlarsa  baştan gömleği yanlış düğmelediklerini hatırlatmak isterim.

Peki ne yapmalı göreve başlayan eğitim yöneticileri?

Tarihin yüklediği sorumlulukla hareket etmek, yönetici olarak göreve başlamış eğitim liderlerinin ilk ödevidir diyebilirim. Yöneticiliğin büro işlerini takipten öte, öğrenciye dokunan, öğretmenin sorunlarına vakıf, masanın diğer tarafını unutmadan hareket eden canlı bir yöneticiliktir kendilerinden beklenen. Başlarken düne ait notlar almak yerine yarını kazanmak için bugünün fotoğrafını çekmeli ve her günü bir başka yeniliğe açık vizyoner bir bakış açısıyla bismillah demelidir. İstişare ve fikir alış verişinin yöneticiliğin vazgeçilmezi olduğunu, kurumun tüm unsurları ile diyalog halinde olmanın istişari yönetim tarzının önemli bir unsuru olduğunu bilerek, “ben merkezli” bir yönetim tarzı yerine “biz merkezli” bir anlayışla kurumu yönetmelidir.

Bu coğrafyanın öz değerleriyle barışık bir neslin inşa ve ihyası ile sorumlu olduğunu,  eğitimi yönetirken, adeta bir filmin hem yönetmeni hem de başrol oyuncusu gibi davranarak eğitim sürecinin hem yönetsel hem de eğitim ortamında aktif rol üstlenmelidir. Bir medeniyet savaşçısı olduğu bilinciyle öğretmenini “çok soru çözen değil çok sorun çözen” bir misyona teşvik etmeli, ders vermek yerine ders olmak bağlamında örnekliği ve model olmayı önceleyen bir istikamet ile yarınımızı emanet edeceğimiz çocuklarımızı bugünden kazanmanın birlikte mücadele ile mümkün olacağının farkındalığını kazandırmalıdır öğretmenlerine.

Her işe besmele ile başlayan bir medeniyetin temsilcisi olan yönetici arkadaşlara tavsiye sadedinde son sözüm;

Rabbi yessir vela tüassir rabbi temim bilhayr.

İdris Şekerci
Eğirim-Bir-Sen İst.6 Nolu Şube Başkanı

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » »
1864 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.