logo

YENİ TÜRKİYE YÜZYILI YENİ MEB

YENİ TÜRKİYE YÜZYILI YENİ MEB

Yeni Türkiye Yüzyılı’na Milli Eğitim’de yeni bir anlayış ve yeni bir bakış ile girdik.  Müsteşarlık döneminden edindiği tecrübe ile Sayın Yusuf Tekin’in eğitimin kronik sorunlarına kadar vakıf olduğunu kısa sürede hep birlikte müşahede ettik. Örnek öğretmen odası yaptırmak yerine örnek öğretmenler odası ziyaretleri ile bu tespitimizde ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıktı.

“Eleştiri, bize tutulan aynadır. Dışarıdan nasıl görünüyoruz, onu söyler. Her eleştiri sahibini ötekileştirmek, istenmeyen ilan etmek, bizi daha korunaklı ve doğru yapmaz. En yıkıcı yalnızlık, çevremizde yanlışımızı söyleyecek kimsenin kalmamasıdır” diyor İbrahim Tenekeci.

Sayın Tekin, son 4 yıllık hikâyede, seleflerinin öneri ve eleştirileri aynı torbaya koymasının hangi sorunlara kapı araladığını ve ürettiği sosyal maliyeti gördüğünü kısa sürede ortaya koyduğu yaklaşımdan anlayabiliyoruz.

Atama bekleyen öğretmenler tarafından kendisine takdim edilen çiçeği alış biçimi ve sonrasında onu bir başka eğitimciye hediye etmesi, Sayın Tekin’in muhatap kitle ile iletişimde ortaya koyduğu nezaketi göstermektedir. Eğitimin kalbinin öğretmenler odası olduğunu düşünen bir yaklaşım ortaya koyduğu Zorunlu Hizmet Affı ile ilgili verdiği hızlı karardan anlaşılmaktadır.

Sayın Tekin’in bu pozitif yaklaşımından hareketle “çorbada bizim de tuzumuz olsun” düşüncesiyle öğretmenler odası gündeminden bir kaç hususun altını çizmenin doğru olacağını düşünüyorum.

– Haksız rekabete neden olan hatta ulusal ya da uluslararası ödül alan öğrenci transfer borsasına neden olan yönetici atama yönetmeliği ile atama sürecinde düğmeye basılmış olmasının semptomlarının hesaplanması iyi olur.

– Seçim sürecinde uzman öğretmenlik ve başöğretmenlikte bekleme süresinin kısaltılacağına ilişkin beklentinin yönetilmesi ve bir an önce yasa değişikliği için irade ortaya konulması, eğitim camiasında motivasyon yükselten bir adım olacaktır.

– Sözleşmeden kadroya geçen öğretmenlerin aile birliği konusu, başta şube müdürleri olmak üzere Genel idari hizmetler sınıfında yaşanan özlük sorunları, Disiplin Affı ve daha birçok başlığın gündeme alınması isabetli olacaktır.

Başta ifade ettiğimizi tekrar ederek konuyu bağlayalım: Sayın Tekin’in çözüm odaklı yönetim anlayışı bir yazı hacmi çerçevesinde ifade ettiğimiz biriken tüm sorunları çözeceğine inanıyoruz.

Zira bu tecrübe, yeni yönetimde fazlasıyla var.

İdris Şekerci
EBS İstanbul 6 Nolu Şube Başkanı

148 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.