logo

Yeni Türkiye’nin Yeni Başbakanı Ahmet Davutoğlu

Yeni Türkiye’nin Yeni Başbakanı Ahmet Davutoğlu

Yeni Türkiye’nin Yeni Başbakanı Ahmet Davutoğlu

 basbakan ahmet davutoglu

TÜRKİYE Cumhuriyeti, kurulduğu 1923 yılından bugüne geçirdiği 91 yılda toplam 11 cumhurbaşkanı, 61 hükümet ve 25 başbakan değiştirdi. Bazı isimler birkaç kere seçildi, bazı isimler sadece bir dönem bu görevi yerine getirebilme fırsatı buldu.

 

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte AK Parti, Olağanüstü Kongreyle yeni Genel Başkanını ve Başbakan adayını seçti. Davutoğlu 1382 oy ile Genel Başkan seçildi. 62. Hükümeti kurmakla görevlendirilen AKP’nin yeni Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı sonrası kabinesini açıkladı.

Kabinenin yeni üyeleri Yalçın Akdoğan, Numan Kurtulmuş, Volkan Bozkır ve Nurettin Canikli oldu. Görevi değişen tek isim ise Dışişleri Bakanı olan 61. hükümetin AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu oldu. 61. hükümetin Başbakan Yardımcılarından Beşir Atalay ve Emrullah İşler ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise 62. hükümette yer almadı.

AKP iktidarını “büyük bir restorasyon hareketi” olarak tanımlayan Ahmet Davutoğlu, bu hareketin devam edeceğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı: “Siyasal hareketler zor dönemlerde aldığı kararla geleneklerini oluştururlar. Bundan sonra daha da güçlü bir şekilde yolumuza devam edeceğimize kimsenin şüphesi olmasın. Büyük restorasyon hareketi kesintisiz şekilde devam edecektir. İster paralel yapı adı altında, ister başka adlar altında kimler bu kutlu yürüyüşü durdurmak, kesintiye uğratmak isterse bilsinler ki AK Parti kadroları onların karşısında bir tarihi bir kaya gibi duracaktır, durmaya da devam edecektir. Devletler, süreklilik ve yenileşme arasındaki dengeyi tutturduğu zaman var olurlar. Son 12 yılda gerçekleştirilen büyük restorasyon hareketi hiçbir ara ve kesintiye uğramadan devam edecektir. Yenilenme ihtiyacı da bir zarurettir ve bizler için her zaman, faniler için yenilenme kaçınılmazdır, baki olan ise Rabbimiz ve davamızdır” dedi.

Ahmet Davutoğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanı olarak 26. devlet adamı oldu. Şimdiye kadar Başbakanlık yapan devlet adamları arasında eğitim durumu konusunda da ön plana çıkan Davutoğlu ayrıca, “7. Profesör Başbakan” oldu.

Davutoğlu ayrıca, Necmettin Erbakan’ın ardından 17 yıl sonra hükümetin başına gelen “profesör” ünvanlı başbakan. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık görevini toplam 6 isim profesör olarak yerine getirdi. Bu isimler sırasıyla Hasan Saka, Şemsettin Günaltay, Nihat Erim, Sadi Irmak, Tansu Çiller ve Necmettin Erbakan. Tek partili dönem dahil bir dönemde en uzun süre Başbakanlık görevi rekoru  4 yıl 5 ay 15 gün ile Recep Tayyip Erdoğan’a ait. Bu konuda birçok rekoru elde eden Erdoğan, çok partili dönemde kesintisiz en uzun süre Başbakanlık görevi ile çok partili dönemde en uzun süre Başbakanlık görevi gibi rekorları elinde tutuyor.

Ahmet Davutoğlu Kimdir?

Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu 26 Şubat 1959’da Konya’da doğdu. 1983 yılında Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Ekonomi bölümlerinden çift anadal yaparak mezun oldu. Boğaziçi Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümünde Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde Doktora yaptı.

1990 yılında, Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi’nde yardımcı doçent ünvanı ile çalışmaya başladı. Üniversitenin Siyaset Bilimi bölümünü kurdu ve 1993 yılına kadar bu bölümün başkanlığını yürüttü. 1993 yılında doçentlik unvanını,1999 yılında profesörlük unvanını aldı. 1995-2002 yılları arasında İstanbul’da farklı üniversitelerde ders verdi ve yönetici kadrolarında görev aldı.

2002 yılının Kasım ayında Başbakanın Dışişleri Başdanışmanlığı görevine atandı ve 2009 yılının Mayıs ayına kadar Başbakan Başdanışmanlığı görevini sürdürdü. Görev süresi boyunca dış politikanın oluşturulması ve uygulanmasında etkin bir rol oynadı.

Ortadoğu ve Balkanlardaki sorunların çözülmesi amacıyla yürütülen barışı inşa ve arabuluculuk çabalarında Dışişleri Bakanı ve Dış Politika Danışmanı olarak aktif bir rol oynadı. 2014 yılı Eylül ayında 62.Hükümet Başbakanı oldu.

Evli ve dört çocuk babası olan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu İngilizce, Almanca ve Arapça bilmektedir.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
2252 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.