logo

YÖNETİCİ SINAVI MI YOKSA ÖSYM’YE KAZANÇ KAPISI MI?

YÖNETİCİ SINAVI MI YOKSA ÖSYM’YE KAZANÇ KAPISI MI?

YÖNETİCİ SINAVI MI YOKSA ÖSYM’YE KAZANÇ KAPISI MI?

Nihayet beklenen oldu ve MEB, “gerekçesi kendinden menkul” bir neden ile yürürlüğünü durdurduğu  yönetici sınav takvimini yeniden yayınladı. Bu arada yönetici atama yönetmeliğinde “Dinime t’an eyleyen bari müselman olsa” sözünü hatırlatan bir değişikliğe de  imza atılmış oldu.

MEB, yapmış olduğu bu kısmi değişiklikle, Meslek liselerine yalnızca “meslekçi yönetici” atamayı -her ne kadar meslek liselerinde öğretmen olarak atanabilmek şartlarına sahip olsalar da- kültür dersleri öğretmenlerine, meslek lisesi yöneticiliğine kapıyı kapatmış oldu. Bu değişikliği yaparken belli ki Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne getirilen çocuk cerrahı bir doktor olduğunu unutmuş olmalıydı (!) Bu değişiklik yapılırken hangi Saikler üzerinden hareket edildi bilemiyoruz. Lakin akademisyen ağırlıklı bakanlığın bu değişikliği yaparken mevcut meslek liselerinin dünü ve bugünü üzerinden değerlendirme yapması yöneticiliğin branşa bağlı bir hususiyet olup olmadığını irdelemesi gerekirdi. Konumuz bu olmadığı için bu kadarla yetinelim. Her şeye rağmen sınav takviminin yeniden yayınlanması eğitim camiasında olumlu karşılandığını söyleyebiliriz.

Daha evvel ÖSYM’nin başkanlığını yapan Bakan Yardımcısı Prof. Mahmut Demir’in ısrarı sonucu olduğunu sandığımız bir değişiklik oldu. Şu ana kadar MEB tarafından yapılan sınavlar, Millî Eğitim Bakanlığı ile Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) arasındaki protokolle, ÖSYM ye devredildi ve  okul müdür ve müdür yardımcılığı için yapılacak sınavın adı “Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Sınavı (EKYS)” olarak belirlendi.

Sınavın konsepti ve bakanlık üzerindeki -güven odaklı- olumsuz algıyı değiştirecek olan bu değişiklik yerinde bir hamle olarak değerlendirilebilir. Okul yöneticiliği sınavına girmek isteyen, ilk defa yönetici olacaklar ve hatta halen yönetici olanların kayda değer bir kısmının sınava girmeyi düşündüğü bir vasatta ÖSYM’nin oldukça fahiş denebilecek bir sınav ücreti duyurması akıllara şu soruyu getirdi:

Acaba ÖSYM, sınav envanterine eklediği bu sınavı bir kazanç kapısı mı görüyor?

Hepi topu bir oturumluk sınav için 180 TL rakam belirlenmesinin başka bir izahı olabilir mi?

MEB bu konuyu acilen el atmalı ve okul yöneticiliği sınavına girecek olan adayların gönlüne su serpecek bir iyileştirmenin önünü açmalıdır.

Hasbahçe Gazetesi Özel Haber

Etiketler: » » » » » » » » » » »
2897 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.