logo

YÖNETİCİLİĞİN SIRRI ELEŞTİRİYE AÇIK OLMAKTIR

YÖNETİCİLİĞİN SIRRI ELEŞTİRİYE AÇIK OLMAKTIR

İyi bir yönetici, tasarruflarının ve aldığı kararların sağlamasını yapacağı adil şahitlere kulak vermesini bilendir. Hangi makamda olursa olsun bilir ki her şeyin doğrusunu kendisinin bilebilme imkânı yoktur. O bakımdan yönetici her daim eleştiriye açık olmalıdır.

Eleştirilebilir olmak, adalet ve hukuka uygun bir yönetimin vazgeçilmez ilkesidir. Eleştiri ok yağmuru gibi de gelse yöneticiye düşen geldiği yere bakarak istikamet almayı bilmektir. Tam da İbrahim Tenekeci’nin dediği gibi; “Bize emanet edilen imkânlar ve makamlar bir gün mutlaka elimizden alınacaktır. Buradaki asıl mesele, onları teslim ettikten sonra elimizin temiz kalıp kalmayacağıdır. Emaneti koruyan, kendini korumuş olur.”

Son günlerde Milli Eğitim Bakanlığı’nı takip edenlerin -sanırım- ortak kanaati, çok sık üst düzey yönetici değiştirmesi ve kurumsal hafızayı resetleyecek düzeyde değişikliğe gitmesi. Kişisel tanımaları kurumsal tezkiyelere tercih edecek, aşırı özgüven de cabası.

Bir de şu 76. madde atamalarındaki keyfiliği izah edecek makul bir gerekçe var mıdır;  bilene aşkolsun! “Bir dönem “ehliyet ve liyakat” kavramlarını diline dolayanların sessizliğini neye borçluyuz?” diye merak edenlere tavsiyem, bu ara gökten zembille (!) inen şube müdürü atamalarına bakmasıdır.

Konuyu dağıtmadan başa dönecek olursak, her biri yargıdan dönecek atamalar bir tarafa, MEB’deki üst düzey yönetici değişikliklerinde son günlerde yaşananların -üzgünüm ama- tek bir izahı vardır: Görevden alınanların yerine daha iyisini bulunamadığı ortadadır. Tevdi edilen makamı emanet olarak görüyorsak bu emanetin yüklediği sorumlulukla hareket etmek durumundayız.

Her şeye rağmen, Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili memnuniyet anketini olumlu bulduğumuzu ifade etmekle beraber son söz olarak hatırlatmalıyım ki; “ba’de harabi’l basra” denilecek noktadan kurtaracak tek çözüm, önümüzdeki süreçte memnuniyet katsayısını artıracak ilave maddeler ile yeni bir yasa çalışması hazırlamaktır.

İdris Şekerci
Eğitim Bir Sen İstanbul 6 No’lu Şube Başkanı

Etiketler: » » » » » » » » » » » »
356 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.