logo

İmplant demişken…

İmplant demişken…

İmplant demişken…

implant demişken

Başlıktan da anlaşılacağı gibi bu yazıda implantlardan bahsedeceğiz. Hani şu herkesin biz diş hekimlerine ısrarla sorduğu, çok pahalı dediği, kapı kapı gezip araştırdığı, internette televizyonlarda türlü türlü reklamlarını gördüğü ve uğrunda büyük paralar harcadığı vidalardan. (implant yerine civata, çivi gibi değişik isimler üreten hastalarımıza hem gülüyor hem de teşekkür ediyoruz)

İmplantın uzun tarihçesini burada anlatmaya gerek yok. Bu vidaların, kaybedilen dişlerin yerine yerleştirildiğini, temel olarak dişin kökünü taklit ettiğini ve vidanın üzerine protez (yapay) diş yapıldığını bilmemiz şimdilik yeterli.

Biz asıl, hastalarımız tarafından ısrarla sorulan ve bizlerin de bıkıp usanmadan bugüne kadar defalarca cevapladığı sorulara geçelim:

İmplantın tedavi süresi ne kadar?
Toplumumuzdaki en büyük talihsizlik, uzun zaman sürecinde kaybedilen şeylerin, hemencecik yerine konulabileceği hayali. Ama ne yazık ki bu bir hayal. Çünkü insanların uzun yıllar sürecinde kaybettikleri dişlerini, bir iki günde yerine koymamız düşünülemez. Dolayısıyla implantlarda da tedavi süresi biraz uzun. Tedaviye başlarken, altı aydan bir yıla kadar değişen sürelerin gözden çıkartılması gerekiyor. Çünkü implantların, ameliyat sonrası kemik ile iyice adapte olması gerekiyor. Üzerine yapılacak olan protezin yapılma süreci de zaman alıyor ne yazık ki….  

Ameliyat demişken, işlem esnasında ve sonrasında ne kadar ağrı duyarım?
İmplantlar, lokal anestezi dediğimiz bölgesel bir uyuşturma sonrasında yapılıyor. Genellikle de diş çekimi esnasında duyulduğu kadar ağrı veya acı duyuluyor (Buradan, önemli düzeyde bir ağrı duyulmadığı sonucunu çıkarabiliriz) İşlem sonrasında birkaç gün (bazen bir haftaya kadar) ağrı oluşabilmekle beraber, ilaçlar sayesinde ağrılar kontrol altına alınabiliyor.

Farklı farklı markalarda implantlar varmış, hangisini önerirsiniz?
Evet doğru. Piyasada onlarca farklı firmanın ürettiği yerli ve yabancı implantlar var. Marka ve firma tercihi genellikle hastaların ekonomik koşulları doğrultusunda belirleniyor. Farklı ülkelere ait implantların elbette maliyeteri (dolayısıyla hastaya yansıtılan fiyatlar) de farklı oluyor. Burada hastaların bizi en çok zorladıkları konu “Hocam hangi marka daha iyi?” sorusu. Onlarca implant markası arasında iyi-kötü kıyaslaması yapmak neredeyse imkansız. Ancak, köklü firmalar tarafından üretilen ve servis ağı geniş, başarısı bilimsel çalışmalarda ispatlanmış markalar daha güvenilir oldukları için daha fazla tercih ediliyor. Bazen de vakaya göre (hastanın ağız yapısına uygun) marka tercihinde bulunmak gerekiyor. Böyle bir durumda, hasta hekimi tarafından bilgilendiriliyor.

İmplant kanser yapıyor dediler. Doğru mu?
Son yıllarda zombi gibi karşımıza çıkan ve kim/kimler tarafından dolaşıma sokulduğunu bilmediğim bu sorunun cevabı net bir biçimde HAYIR. Bununla ilgili ne bir bilimsel kanıt, ne de yaşanmış bir vaka var. Şöyle bir örnek verecek olursak; bir adam bankamatikten para çekiyor ve ardından kalp krizi geçirip ölüyor. Burada, bankamatikten para çekmek kalp krizine yol açıyor demek ne kadar mantıksız ise, soruda yer alan teori de o kadar mantıksız. İmplant dahil yapılan birçok diş tedavisinin, kanser yapması oldukça zor. Bu arada, hastada mevcut başka rahatsızlıklar var ise  (daha önce geçirilmiş hastalıklar, kalp hastalığı, şeker hastalığı vb.) teavi yaklaşımında elbette bazı değişiklikler yapılabilmektedir.

İmplantlar neden bu kadar pahalı?
Evet pahalı. Gönül ister ki ucuz olsun ve herkes yaptırabilsin. Ancak, en uzunu birkaç santimetreyi geçmeyen, çividen biraz kalın bu vidalar, uzun araştırmalar sonucunda sağlık sektörüne giriyor. Dolayısıyla da firmalar tarafından, yüksek maliyetlerle diş hekimlerine sunuluyor. Küçük bir vida demekle konu kapanmıyor çünkü araya dağıtıcı firma, ara parçalar, servis sağlanması, çok sayıda elemanın istihdam edilmesi gibi birçok faktör giriyor. Evet pahalı çünkü çok hassas uygulama gerektiriyor ve hekimler bu konuda oldukça fazla emek ve zaman sarfediyor.

Uzun lafın kısası implant, oldukça çok su götüren bir konu. Belki başka bir yazıda, hangi hastalara implant olur/olmaz, implantı ne zaman yaptırmalıyız, uygulanan implant tutmaz ve kaybedilirse ne yapılır gibi sorulara cevap aranabilir. Şimdilik kalın sağlıcakla… 

Dt. Nihat Demirtaş
Bezmialem Vakıf Üniversitesi
Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
4674 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.