logo

Tarih ve Doğanın Şehri GÜMÜŞHANE

Tarih ve Doğanın Şehri GÜMÜŞHANE

Tarih ve Doğanın Şehri GÜMÜŞHANE

gümüşhane

Doğu Anadolu ile Karadeniz Bölgesi arasında, Çin-Trabzon Tarihi İpek Yolu Güzergahı üzerinde, tarih ile doğal güzelliklerin kucaklaştığı, zengin Gümüş Madeni ocaklarından dolayı Gümüşhane adını taşıyan bir ilimizdir.

Gümüşhane Milattan Önce 3000’lere uzanan tarihi içerisinde birçok uygarlıklara ev sahipliği yaparak bu kavimler mozaiğinin izlerini günümüze taşımaktadır.

Sahip olduğu eşsiz doğal güzellikleri, yer altı resim sergisini andıran zengin oluşumlu mağaraları, 450’ye yakın yaylası, çok sayıda antik kentleri, doğal park alanları, zengin flora ve faunası mükemmel bir turizm potansiyeline sahiptir.

Gümüşhane yöresindeki arkeolojik buluntular, yerleşik yaşamın M.Ö. 3000 yıllarına dek uzandığını göstermektedir. Bölgede bilinen ilk halk M.Ö. İki binin ortalarında ortaya çıkan Azzi ve Hayaşalardır. Bu nedenle, Gümüşhane’yi de içine alan bölgeye Azzi-Hayaşa ülkesi deniyordu. Yine M.Ö. 2. binde Mezopotamya’dan gelen Assurlu tüccarların, Gümüşhane ve yöresinde bulunan maden yatakları nedeniyle bölgeye ilgi duydukları bilinmektedir.

Gümüşhane gezilecek yerler tarihi mekânlar bakımından oldukça güzellik sunar.

Gümüşhane’de ilk olarak Keçi Kalesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Merkez ilçesinde bulunan Keçi Kalesi, sarp bir kayalık üzerinde bulunur ve ulaşımı biraz zordur. Görkemli bir mimariye sahip olmakla birlikte, kalenin içerisinde gizli suyolları vardır.

Torul Kalesi, Fatih Sultan Mehmet tarafından alındığı bilinen tarihi eserlerimizden biridir ve kesinlikle gezi listenizde yerini almalı. Her ne kadar yapılış tarihi hakkında kesin bilgiler bulunmasa da birçok araştırmacı tarafından Cenevizlilere ait olduğu düşünülmektedir.

Gümüşhane’nin tarihi eserleri arasında olan Hagios Georgios Manastırı, Hutura Köyü’nde bulunur. 14. yüzyıl eserlerinden biridir ve Trabzon Prensi Aleksios Komnenos tarafından yaptırılmıştır. Bir tepe üzerinde yer alan manastırdaki kilise kalıntısı da görülmeye değer niteliktedir.

Gümüşhane gezinize dahil etmenizi önerdiğimiz yerlerden biri de Gümüştuğ Kalesi’dir. Bir diğer adı Avliyana Kalesi olan yapı, Torul’a 30 km uzaklıkta bulunması ve Gümüştuğ Köyü içerisinde yer alması sebebiyle kolay bir ulaşım yoluna sahiptir.

Eski Gümüşhane’nin bilinen altı camisinden sadece bir tanesi ayakta kalmıştır. Sağlam duran ve ibadete açık olan tek camii Süleymaniye Camii’dir. Bu camii Kanuni Sultan Süleyman’ın isteği ile yapılmıştır.

Mutlaka tatmanız gereken yöresel yemekler…

gümüşhane siron gumushane-gobek-elması

Göbek elması ile ünlü olan Gümüşhane’de beslenme, temel olarak tahıl ürünlerine dayanır. Hayvancılık yaygın olmakla birlikte ilde et tüketimi oldukça azdır. Anadolu’nun pek çok yöresinde olduğu gibi yiyecekler evlerde hazırlanır ve türlü biçimlerde kış için saklanır. Yörenin özgün yemeklerinin bazıları şunlardır: Küme, tuhala, siron, dut şırası, peşti.

gümüşhane evleri

Gümüşhane Evleri

Ana yapı malzemeleri olan taş, kerpiç ve ahşaptan oluşan evlerin planı ortada bir avlu ve iki ayrı yana dizilmiş mekânlardan oluşmuştur. Evlerin alt katları ailelerin günlük ihtiyaçlarını karşıladıkları diğer mekânlarından oluşur. Üst katlar ve çatı katı ise yatak odası ve misafir odaları şeklinde düzenlenmiştir. Evlerin dış görünümü doğal peyzaja mükemmel bir uyum sağlamaktadır. Günümüz mimarisi için örnek olacak güzellikler içermektedir.

limni gölü

Limni Gölü

Zigana Köyü’nün Saronay Yaylasında yer alan Limni Göl ve çevresi sahip olduğu doğal güzellikleri, zenginlikleri ile adeta insanları büyülerken, sahip olduğu atmosfer ile misafirlerine unutulmaz anılar vaat ediyor.

tomara şelalesi

Tomara Şelalesi

Kayaları patlatarak 25 metre yükseklikten yatağına dökülmektedir. Şelale ve çevresinin zengin flora ile oluşturduğu uyumlu peyzajı görülmeye değer güzelliktedir.

karaca mağarası

Karaca Mağarası

Gümüşhane Karaca Mağarası Şehir merkezine 17 km uzaklıkta bulunan Cebeli Köyü sınırları içerisinde bulunan Mağaranın etrafında kır kahvesi, dinlenme tesisleri gibi ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri yerler mevcuttur. Mağarada bulunan damlataşı şekillerinin en güzel ve en görkemli, görenlerde hayranlık uyandıracak örneklere sahiptir. Mağara Dünya Miras Listesine girecek güzelliğe sahip bir mekândır. Bu nedenle Gümüşhane turizmi için büyük önem taşır. Sağlık turizmi yönünden özellikle solunum rahatsızlıklar için önerilen bir yerdir. Karaca Mağarası’nı görmek gerçekten insanlarımızın gezilerinde apayrı, gizem dolu, seyrine doyum olmayacak bir sayfa açmaktadır.

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
14994 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.