logo

Avrupa Birliği Robot Kanun Tasarısı ve Bir Projeksiyon

Avrupa Birliği Robot Kanun Tasarısı ve Bir Projeksiyon

Robot Teknolojisi, ismini Çek yazarı Karel Capek’in, 1921 yılında çıkan “Rossum Evrensel Robotları” oyunundan almıştır.

Kanadalı bilim kurgu yazarı Logan Streondj, 2040’lı yıllardan önce robotların sayısının insanları geçebileceğini ve hatta kendi yaşam alanlarını oluşturabileceğini ileri sürmüştür.

Streondj, her yıl ortalama 350 bin bebek doğduğunu, öte yandan 2014’te 5 milyon robot üretildiğini belirtmektedir.

Güney Kore’de 10 bin işçi başına 531 robot düşerken bu sayı Türkiye’de ortalama 10 bin işçiye 70 üretim robot düşmektedir.

IFR’nin 2015 yılına ilişkin rakamları Türkiye’de üretim robotları pazarının hızla büyüdüğünü gösteriyor. Rapora göre Türkiye’de 2015’te 1705 yeni robot, üretim alanlarına entegre edildi. Yeni robot sayısının böylece bir önceki yıla göre tam yüzde 37 oranında artmış olduğunu görüyoruz. 2015 sonunda 7900’e yakın üretim robotuna sahip olan Türkiye, yeni robot entegrasyonunda 17’nci, toplam robot sayısında ise 22’nci sırada bulunuyor.

Japonya’nın 2020 vizyonu olarak İnternetin “robot devrimi” döneminde robotlar tarafından kullanılmasıyla ilgili olarak, deneyimlerimiz ve bu alandaki baskın konumumuzdan yararlanarak ortak bir platforma ilişkin çeşitli standartların oluşturulmasında öncülük etmeliyiz. Ayrıca, gerçekleşen kullanım ve uygulama tecrübelerimizi, robotlar için yeni uygulamalar tasarlamada ve dünya robot pazarındaki hâkimiyetimizi korumak için bir öncü olmaktan yararlanmalıyız denmiştir.

Japonların dünyaca ünlü telekomünikasyon ve internet şirketi olan Softbank’ın CEO’su Masayoshi Son, akıllı robotların sayısının 30 yıl içinde insanlığın nüfusundan fazla olacağını söylemiştir.

Avrupa Parlamentosu da önümüzdeki yıllarda hayatlarımızın birer parçası olacak robotlar hakkındaki yasa tasarısı üzerinde çalışıyordu ve kısa süre önce bu tasarı onaylandı.

AP, Avrupa Birliği tasarısında bilim kurgu yazarı; Isaac Asimov’un hayalinden çıkan kurallar bulunmakta;

Bilinen Asimov kurallarına göre;

1- Bir Robot insana zarar veremez.

2- Bir Robot 1. Kurala aykırı olmadığı takdirde bir insanın emirlerine uymak durumundadır.

3- Bir Robot 1. ve 2. Kurala aykırı olmadığı takdirde kendisinin zarar görmesine izin veremez.

Robot teknolojisi ile birlikte bunun tasarımcı, inceleme komitesi, üreticiler hep beraber birçok sorumlulukları da üstleniş olmaları gerekir. Ayrıca böyle bir tasarının devreye girmesi ile 28 ülke aynı zamanda robot tasarısını yasalaştırmak zorunda olacaktır.

İşte bu şekilde yapılan tasarı sayesinde merkeze robotlar alınarak yeni bir endüstriyel devrim sürecine girilmektedir.

Robotlara “elektronik insan“ kimliği verilmesi tartışılmaktadır.

“Bir yandan insanların artık ekonomik yönden çok ilerlemiş olduğu, dolayısıyla işgücünün pahalı olduğu ve bu nedenle robotlarla üretime yön vermeye çalışan ülkeler varken diğer yandan ekmeğini bulamayan yiyecek ve içecek sıkıntısı çeken ülkeler de vardır.”

Bazı film stüdyolarında robotların toplumda meydana getireceği sosyal olaylarla ilgili filmler gösterime girmiş ve girmekte. Bizim de kendi kültürümüze ve kendi medeniyetimize uygun olarak bu projenin neresinde olacağımıza dair çalışmalar yapmamız, Üniversitelerimizde tez çalışmaları, DPT kalkınma planlarında vizyon planlamaları, sanayimizde robot teknolojisi ile birlikte istihdam konularını ele almamız gerekir. Ayrıca Din âlimleri, sosyolog, pedagog, mucit ve diğer branşlarda işbirlikleri yapmamız gerekmektedir.

Çağımızın bir İslam Medeniyeti ve zihniyetine uygun şekilde gelişmeleri sağlamasını hep birlikte ele almalıyız. Aksi halde bir batı medeniyeti ve haçlı zihniyetine göre şekillenmesi kaçınılmaz olacaktır.

Selam ve Dua ile

Fethullah Fakıoğlu

Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
1331 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.