logo

Asya’nın Şişe Mantarı Azerbaycan

Asya’nın Şişe Mantarı Azerbaycan

Asya’nın Şişe Mantarı Azerbaycan

Bu benzetmenin sahibi 1918 yılında İngiltere Dışişleri Bakanı Lord Curzon’a aittir. Rusya’da Bolşevik İhtilali olmuş ve tüm Kafkasya kaosa sürüklenmişti. Ancak kilit şehir Bakü’dür. Buradaki petrol Ruslar için hayatidir. O tarihte Ukrayna’nın ekmeği, Doneks şehrinin kömürü de Rusya için olmazsa olmazlardandır.

Azerbaycan ve civarı 1918’de Ermeni çetelerine teslim edilmiş ve Rusya tarafından kullanılıyordu. Çok büyük katliamlar ve eziyetler yapan Ermeni çetelerine ve Rus siyasetine karşı Osmanlı Devleti Enver Paşanın emri ile Bakü’yü ve Azerbaycan’ı kurtarmak için harekete geçti. Ancak o tarihte müttefikimiz olan Almanya ikiyüzlü davranarak bize ihanet etti. El altından Rusya ile anlaşıp -Bakü petrollerinin dörtte birini almak vaadi- ile bize ihanet etti. Diğer taraftan güneyden İngilizler’de Bakü’yü almak için ordu hazırlarlar. Oyun şu; eğer Almanya Bakü’yü alırsa ardından Afganistan ve Hindistan’da olursa büyük İngiliz planı akamete uğrar. Ruslar da biliyor ki eğer Alman ve Türk ordusu birlikte Bakü’ye ve Hazar bölgesine geçerse hem Türkistan hem Uzakdoğu Türk ve Alman kontrolüne girer. O dönem Almanlar Gürcistan’a hâkim bile olmuşlardı ve onlar yönetiyordu. 15 bin civarında etkin güçte askeri birliği bile vardı.

Burada iki anlayış farkı bizi Almanlardan ayrı düşürür. Biz masum Türk ve Müslüman halkı kurtarmak isteriz. Çünkü kendi canımızdan görürüz. Oysa Almanya sadece bizi kullanarak bu bölgenin ve Asya’nın kaynaklarına ulaşmak ister.

1918’in Ekim’inde yollarımız ayrılır. Devletimiz el altından Almanya ve Rus Anlaşmasını deşifre eder. Nuri Paşanın komutasında Bakü şehri ve Azerbaycan kurtarılır ve Nuri Paşa öyle bir emir verir ki Ermeni hainlere bile yaşama hakkı tanınır. Çünkü bütün ahaliye silah bırakması emredilir. Bu kazanımın psikolojik bir boyutu vardır. Bütün Türkistan coğrafyasındaki Türkler şunu bilir ki Türk devleti her şart ve koşulda bu coğrafyanın milletine sahip çıkacaktır.

Bir büyük ders ise küçük Alman aklının müttefiki Türk devletini satmasının bedelini hala ödemektedir. Büyük Britanya’nın kuruluşu Almanların vizyon darlığı sayesinde gerçekleşmiştir.

Bugün de Almanya ile yol yürümeyi düşünen devletimiz bu ihaneti unutmasın. Ve bu ihanet, yıllar sonra güçlenen Rusya’nın bütün Türkistan’ı ele geçirmesi ile son bulmuştur.

Vizyon denilen gelecek planlarında Türk devlet aklının ve dış politikasının çok iyi kurgulanması gerekiyor. Planların asla günlük değil uzun vadeli olması gerekiyor.

Selam ve dua ile

Necati Yüzüak

Etiketler: » » » » » » » » » » » »
1885 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.