logo

BİLEN YÖNETİR

BİLEN YÖNETİR

Değerli dostlar dün gece aşağıda izleyeceğiniz videoyu seyrettim. Ardından bu saate kadar düşündüm. Bir türlü bu yaşanan sürecin adını koyamadım. Nereden başlayacağımı da bilemedim ve şuradan başlamaya karar verdim.

1. Değerli akademisyen hocamız İhsan Fazlıoğlu, söze başlarken Selçuklu ve Osmanlı’ya atıfta bulunur ve başlangıcı buradan başlatır. Oysa sorun olarak İbn-i Sina’nın tıp kitabının çevirisinin yokluğu ve bilinmemesine atıfta bulunarak bir büyük yokluğa işaret eder.

Peki, İbn-i Sina ve diğer Türkistan âlimleri nerede? Niçin Türkistan ve kayıp aydınlanma dönemi konuşulmuyor?

2. Her zaman dediğim bir konu var. Kavramlar ve ilgili tanımlamalar. Doğru yere oturtulamaz ise sonuç yanlış çıkar. Değerli hocamızda aynı hatayı yapıyor. Türk tarihi sadece İslam olmuş Türk tarihi değildir ki.

Hasbahçe Gazetesindeki “Kayıp Aydınlanma” yazı dizisi makalelerimde; 1200 yıl önce Türkistan’da başlayan aydınlanmaya atıfta bulunarak bir bilgi paylaşımı yaptım. Zaten o tarihte de Türk milleti İslam olmuştu. Devletleşme süreci de farklı coğrafyalarda başarılı bir şekilde yürümekte idi.

Çok şaşırdığım bir konu daha var! Biz Türkler İslam’ı Türkistan’da iken kabul ettik. Nedense bu hiç konuşulmaz. Ve çok ağır bedeller ödedik. Emevi ve Abbasi bölge valilerinin on binlerce katliam yapmalarına rağmen…

Konumuza geri dönersek;

Bizim önce tarihsel kodlarımıza dönmemiz gerek. İslami Arap ve Selefi gözü ve bakış açısı ile değil.

Ehli Sünneti, bilimsel bakış açısı, mimarı İmam Maturidi gözü ve bakış açısıyla görmemiz lazım. O vakit kavram ve tanımlar yerli yerine oturacaktır.

Video sonuçta şunu söylüyor: “Bilgi yönetir”

İşte bilginin kaynağı Türkistan’dır. Önce bununla başlamamız gerekiyor!

Türkistan ile ilgili tüm yazılı eserler, namuslu araştırmalar yapmış batılı ilim adamlarının eserleridir. Bunu daha önce de belirttiğim gibi bir tane Türk akademik ve araştırma yazısı yok! Onun için son üç yüz yıldır yaprak misali savruluyoruz. En başta kendini devlet yerine koyanlar bunu iyi anlamalı. Çünkü bugünkü hatayı bin yıla yakın hep yapmışız.

Geçmiş bilinmez ise gelecek zaten yok!

Bir de İhsan Fazlıoğlu hocanın çok önemli sözü “bilgi yönetir”

Umarım pazar keyfinizi kaçırmadım.

Vesselam.

Necati YÜZÜAK

Etiketler: » » » » » »
170 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.