logo

ERMENİ MESELESİ-1

ERMENİ MESELESİ-1

Bu konuyu bilerek seçtim. Geçmiş bugünün aynasıdır. Osmanlı Devlet yönetimi yapmış olduğu birçok anlaşmanın sonuçları maalesef bugünlerin de baş belası olmuştur.

1774 Küçük Kaynarca Anlaşmasına kadar dayanan bir siyasal süreç ile başlar Ermeni Meselesi. Bunun sonuçları ta Sevr Anlaşması’na hatta bugün kü AB üyeliğe kadar devam eder.

Küçük Kaynarca Anlaşması ne diyor?

Osmanlı Devleti, Osmanlı Hristiyanlarının dinlerini ve kiliselerini koruyacağı yönünde Rusya’ya güvence verdi. Keşke vermeseydi!

Keşke İmparatorluktan bir parça toprak verseydi de bu tavizi vermeseydi. Çünkü artık bir başka devlet Osmanlı iç işlerine karışmak hakkını elde etmişti. 248 sene sonra bunu söylemek kolay. Ama mağlup oldun mu bunun sonuçları olacağını da bilmen gerekir.

Bu 21 Temmuz 1774’deki Anlaşmanın 7. maddesi Rusya’yı Türkiye’deki Hristiyanları koruyucu durumuna getirdi. Ardından Rusya, Beyoğlu’nda bir Ortodoks kilise yapma, onarma, koruma kullanma hakkı elde etti. Bu anlaşmanın ağır sonuçları oldu.

Rusya artık Osmanlı iç işlerine direk müdahale eder hale geldi. Ardından bir şey daha oldu. Osmanlı Ermenileri Rus pasaportu taşımaya ve dokunulmaz olmaya da başladı.

Tabi ki bu Ermeni gurubu her Osmanlı-Rus Savaşında Rusya lehine içeride faaliyet gösterdi. Yüz binlerce insanımızı katletti. Bu imtiyaz batılı devletleri rahatsız etti. Her ne kadar iktisadi ve adlî kapitülasyonlar ellerinde ise de bu Osmanlı’yı bölmeye parçalamaya yetmiyordu. Ellerine büyük bir fırsat geçti.

Küçük Kaynarca’ya dayanan Rus Çarlığı Osmanlı Hristiyanlarının haklarını, özellikle Kudüs’deki kutsal kiliselerin bakımını ve kullanılmasını bahane ederek 1853 yılında Devleti Aliye’ye savaş açınca, İngiltere ve Fransa hemen Osmanlı’nın yanında yer aldı. Daha kendi iç işlerini düzeltmeyen İtalya bile bu savaşa 15 bin İtalyan askeri gönderdi.

O tarihte İtalya devletçikleri vardı. Sardenya Krallığı ve Simonte, İtalya adına bu kararı vermişti. 1853-1856 sonunda Rusya yenildi. Hemen ardından Avrupa büyük devletleri ve Osmanlı Devleti Paris’te bir araya geldi.

Paris Antlaşması ile daha önce Rusya’nın 1774 aldığı imtiyazları bu sefer güya dostumuz olan Avrupa Devletleri kolayca aldılar.

Hani bir söz vardır: “Ben düşmanımla baş ederim. Tanrım sen beni dostlarımdan koru”

30 Mart 1856’da İngiltere, Fransa, Avusturya, Prusya, Sardunya, İtalya ve Rusya’nın da olduğu bu anlaşma ile Osmanlı, birden altı devleti iç işlerine soktu.

Söz konusu Hristiyan teba olarak geçse de bunun sonuçları Osmanlı Ermenilerinin devlete isyanına, çok kan dökülmesine, sonuçları açısından yol oldu. Bu sokakta geçen bir racondur. Yol olunca hep arkası geldi. Bugüne bakınca çok büyük benzerlikler görmekteyiz.

Sayın Erdoğan’ın Rusya ile yaptığı anlaşmalar kimse tarafından bilinmemektedir. Şahsi dostluk adı altında bir diplomasi olmaz.

Lütfen bu yazımı okuyun.

Yol olur.

Sonuçları olur.

Necati YÜZÜAK

Etiketler: » » » » » » »
115 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.