logo

HDP Kapatılıyor Mu? Yargıtay Davası ve Düşürülen Milletvekilliğinde Son Durum

HDP Kapatılıyor Mu? Yargıtay Davası ve Düşürülen Milletvekilliğinde Son Durum

Milletvekilliğinin düşürülmesi kararının TBMM Genel Kurulu’nda okunması sonucunda HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Gergerlioğlu’nun milletvekilliği sona erdi. Mecliste HDP sandalyeleri 55’e indi. Meclisin bu yoğun gündemi ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP’nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) dava açtı.

Uzun süredir ülkenin gündeminde HDP’nin kapatılması konusu var. 4 Mart tarihinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan Kobani iddianamesi istemesi, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de “Türkiye bir hukuk devletiyse HDP’nin kapatılması acildir, hayatidir, şarttır” söylemleri bu meseleyi gündem haline getirmişti. Bunun yanında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Kobani soruşturması kapsamında 9 HDP’li milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması için düzenlenen fezlekeyi 19 Şubat 2021 tarihinde Adalet Bakanlığı’na gönderdiğini açıklamıştı.

Bu isimler HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve milletvekilleri Fatma Kurtulan, Garo Paylan, Hüda Kaya, Meral Danış Beştaş, Hakkı Saruhan Oluç, Serpil Kemalbay Pekgözegü, Sezai Temelli ve Pero Dundar. (Sözcü)

Ömer Gergerlioğlu’nun Milletvekilliği Düşürüldü

Bugün ise Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yoğun bir gündem vardı. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Gergerlioğlu “terör propagandası yapmak” suçlamasıyla 2 yıl hapis cezası verildi ve hakkındaki karar TBMM Genel Kurulu’nda okunduktan sonra milletvekilliği düşürüldü. Gergerlioğlu, karar sonrası yaptığı açıklamada, “Bu anayasayı çiğneyen bir karar. Bu siyasi bir karar. Bu kararı tanımıyoruz” dedi. (Birgün)

Kararın arından HDP sıralarından “Hak, Hukuk, Adalet” sloganları atılmaya başlandı. HDP grubu oturma eylemine başladı ve kurulu terk etmeyeceklerini söyledi.

Tepkiler Artmaya Başladı

Bu durum karşısında muhalefet başta olmak üzere birçok tepki geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Ömer Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi, en açık tabirle halk iradesinin gaspıdır” dedi.

Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ı arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti. Aynı zamanda “Şüpheli yargı kararlarıyla vekilliklerin düşürülmesi demokratik toplum düzeninin gerekliliklerine aykırıdır” dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Twitter hesabından, “Siyasi partileri kapatmak, seçilmiş milletvekillerinin haklarını ellerinden almak Türkiye’nin önünü açmaz; toplumsal barışı bozar” paylaşımını yaptı. Olay sonucunda Twitter’da #ÖmerGergerlioğluYalnızDeğildir hashtagı gündeme girdi.

HDP’ye Kapatma Davası Açıldı

Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesinden sonra, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin HDP’nin kapatılması için AYM’de dava açtı. Davanın gerekçesi olarak HDP üyelerinin “devletin bölünmez bütünlüğünü bozmayı amaçlamaları, terör örgütleri ile irtibatlı olmaları” gösterildi. İddianame, Yüksek Mahkeme’ye gönderildi. Bekir Şahin, bu iddianamede 600’ün üzerinde HDP’li hakkında siyasi yasak istedi.

Türkiye’de Parti Kapatmak

Anayasa Mahkemesi kurulduğu yıldan (1961) bugüne kadar toplam 25 siyasi partiyi kapattı. Parti kapatma gerekçeleri arasında, irtica, bölücülük, komünizm propagandası gibi sebepler vardı.

Kürt siyaset, ilk temsilcisi Halkın Emek Partisi (HEP) ile 1990 yılında başlamıştı. Sonrasında, Demokrasi Partisi (DEP), Özgürlük ve Demokrasi Partisi (ÖZDEP), Halkın Demokrasi Partisi (HADEP), Demokratik Halk Partisi (DEHAP), Demokratik Toplum Partisi (DTP), Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ve son olarak Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile devam etti.

Haber: İrem Karagöz

232 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.