logo

Her Gün Kur’an Meali Okuma Kampanyası Başlatıyoruz

Her Gün Kur’an Meali Okuma Kampanyası Başlatıyoruz

Kur’an; Yüce Allah tarafından Cebrail vasıtasıyla Hz. Peygamber’e vahyedilen, Mushaflarda yazılan, tevatür yoluyla nakledilen, tilavetiyle ibadet edilen ve insanların bir benzerini getirmekten aciz oldukları İlahi kelamın adıdır.

Kur’ân-ı Kerim, hem lafız hem de manasıyla ilahi bir kitaptır. O, insanlar için bir hidayet ve rahmet kaynağıdır. Kur’an, tenzil (indirildiği) döneminde bir taraftan kayıt altına alınıp tilavet edilirken, diğer taraftan da insanlar hayatlarına tatbik etmişlerdir.

Ne okuduğunu bilmeyen kalmasın!

Kur’an’da toplam 114 sure vardır. Her gün bir sure okusak yaklaşık 3 ayda Kur’an’da ne buyrulmuş, peygamberler neler yaşamış, bize ne gibi öğütler ve ibretler verilmiş hepsini öğreneceğiz. O zaman hayatınız çok değişecek. Kulaktan duymalarla değil hakikatleri okuyarak İslam’ı öğrenmiş olacağız.

Kuranı Kerim mealini okuyun ve üzerinde tefekkür edin. Dünyaya dair her ne varsa hiçbir şeyin kıymeti kalmıyor. Zaten ölüm varsa hiç bir şeyin kıymeti yok! O’nu düşünüp onu anlamaktan başka yol yok! Kuranı Kerim’de Cenab-ı Hakkın buyurduğu gibi; “Siz Hala Akıl Etmez misiniz?”

Kur’an’a ilgisiz kalmayın!

Kur’an-ı Kerim apaçık bir kitaptır. O, hayatı düzenlemek için gelmiştir. Bu nedenle onun, her dönemde ve şartta söyleyecek sözü mutlaka vardır. O, insanı muhatap alır. Bu nedenle onun gerek kendisi gerekse ilk muhatapları açısından bir anlaşılma sorunu yoktur. Ancak Kur’an’ın nazil olmasından sonraki dönemde insanların kendi özel şartlarından dolayı Kur’an’ı anlama sorunları söz konusudur. Bu, Arapça bilip bilmemenin ötesinde, insanın bilgi birikiminden, yetişme tarzından, yaşadığı çevreden kaynaklanan bir sorundur. Bu sorun modernite ile birlikte daha da büyümüştür. Kur’an’ın bir hayat kitabı olarak günlük yaşantımıza yön verebilmesi için öncelikle zihnimizde yer edinmesi şarttır. Bunun için de meale sağlıklı bir şekilde yaklaşmak ve meal-metin bütünlüğünü daima göz önünde bulundurmak gerekir.

Yüce Rabbimiz Yunus Suresi 57. Ayette şöyle buyurmaktadır: “Ey insanlar! Rabbinizden size bir öğüt, kalplerdeki hastalıklara bir şifa, inananlara bir rehber ve rahmet gelmiştir.”

Onun mesajı kıyamete kadar devam edecektir. Günün belli bölümlerinde hepimizin Kur’an ve meal okuma saati olmalıdır.

Her devrin İslam bilginleri, Kur’an’ı aslına uygun bir şekilde okuyabilmenin ve onu daha iyi anlayabilmenin gayreti içerisinde olmuşlardır. Devrin ihtiyaçları doğrultusunda Kur’an’ı anlamak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla yoğun çalışmalar yapılırken hem öğrenilip okunması ve anlaşılması, hem de şartlarına uygun tilavetinin yapılması için teorik ve pratik faaliyetler devam etmektedir.

Kur’an okumayı öğrenmeliyiz!

Kur’an-ı Kerim’i belli seviyede öğrenmek her Müslüman’ın görevidir. Zira Kur’an; “Yaratan Rabbinin adı ile oku” derken ilk okunması gerekenlerin başında Kur’an olduğuna işaret etmektedir. Aslında ilahi ve evrensel bir mesaj olması hasebi ile O, tüm

İnsanlar tarafından tanınmak ve bilinmek için gönderilmiştir. Tilavet edilmesi ile ibadet olunan bir kitap olması nedeni ile özellikle Müslümanların en azından ibadetlerini ifa edecek kadar Kur’an öğrenmeleri gerekir.

Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayetlerin çoğu, anlamı açık (muhkem) olması nedeni ile farklı anlaşılmaya kapalıdır. Onlar, kitabın anasıdır. Bir de anlamı gizli (müteşabih) ayetler vardır ki (Yasin gibi Elim Lam Mim gibi) onun gerçek manasını ancak Allah bilir.

Ayetler:

“Bu, Allah’ın izniyle, insanları karanlıklardan aydınlığa, güçlü ve hamde lâyık olan, göklerde ve yerde olanların sahibi Allah’ın yoluna çıkarman için sana indirdiğimiz kitaptır.” (İbrahim, 1-2)

“Bu Kur’an; kendisiyle uyarılsınlar, Allah’ın ancak tek ilâh olduğunu bilsinler ve akıl sahipleri düşünüp öğüt alsınlar diye insanlara bir bildiridir. (İbrahim, 52)

“Bu Kitap, hiç şüphesiz muttakiler için rehberdir.” (Bakara, 2)

“Bu Kur’an, insanlara bir açıklama, muttakilere yol gösterme ve bir öğüttür.” (Al-i İmran, 138)

“Biz Kur’an’ı sana her şeyin apaçık bir beyanı olarak indirdik.” (Nahl, 89)

Bakara Süresinin 1-5. Ayetlerin Meali:

Rahman ve Rahim olan Allah’ın Adıyla:

1. Elif. Lâm. Mîm.

2. O kitap (Kur’an); onda asla şüphe yoktur. O, muttakiler (sakınanlar ve arınmak isteyenler) için bir yol göstericidir.

3. Onlar gayba inanırlar, namaz kılarlar, kendilerine verdiğimiz mallardan Allah yolunda harcarlar.

4. Yine onlar, sana indirilene ve senden önce indirilene iman ederler; ahiret gününe de kesinkes inanırlar.

5. İşte onlar, Rablerinden gelen bir hidayet üzeredirler ve kurtuluşa erenler de ancak onlardır.

Hadisler:

“Sizin en hayırlınız Kur’an’ı öğrenen ve öğretendir”

“Kur’an okuyan mümin, kokusu ve tadı güzel olan turunç gibidir. Kur’an okumayan mümin tadı güzel ama kokusu güzel olmayan hurma gibidir”

“Kur’an’ı öğrenin, okuyun ve okutun”

“Hafız olup da Kur’an okuyan kişi, melâike-i kiram ile beraberdir. Kendisine zor geldiği halde Kur’an okuyan kişi için ise iki ecir vardır”

“Ancak iki şey gıpta edilebilir: Birincisi, Allah’ın kendisine Kur’an ihsan etmiş olup gece gündüz Kur’an okuyan kimsedir. Diğeri ise Allah’ın verdiği malı gece gündüz infak eden kişidir”

Namaz surelerini ezberlemeliyiz ve manalarını bilmeliyiz!

Hepimiz namaz sureleri ezberlemeliyiz. Fatiha suresi ve zammı surelerin de manalarını bilmeliyiz. Ezberlenmesi gereken yerler, mutlaka işin ehli olan hocalarımıza dinletilmeli ve günlük ibadetlerde de okunmalıdır. Bunların ezberlenmesi için teknik ve teknolojik imkânlardan da yararlanabilirsiniz.

Gelin hep beraber başlattığımız “Her Gün Kur’an Meali Okuma Kampanyası” destek verelim. Ailenizi ve arkadaşlarınızı bu kampanyaya davet edin. Her gün 1 sure meali okuyalım ve okutalım. Kuran mealini okumayan kimse kalmasın.

Bimillahirrahmanirrahim – Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla diyor başlıyoruz…

Rahman: Allah’u Teâlâ’nın yarattğı bütün varlıklara, bütün mahlukatına hiçbir ayrım yapmadan, inanan inanmayan, siyahı beyazı, doğulusu batılısı hiçbir fark gözetmeksizin onların ihtiyaçlarını ölünceye kadar esirgemeden ihsan eden, lütfeden demektir.

Rahim: Yalnızla Müminlerin, Müslümanların bu Dünya’da Allah rızası için yaptıkları ibadetler neticesinde aldığı sevapların karşılığını ahirette cennet olarak veren demektir.

Okumakta, okutmakta ve öğretmekte olduğunuz Kitap uyarınca Rabbe hâlis kullar oluruz inşallah.

Selam ve Dua ile

Ayetullah COŞKUN

528 Kez Görüntülendi.

Yorum yapabilmek için Giriş yapın.